image

Nederlander vindt cash nog steeds belangrijk

maandag 8 juli 2013, 10:15 door Redactie, 14 reacties

Nederland is binnen Europa koploper als het om mobiel bankieren gaat, maar cash wordt nog steeds belangrijk gevonden, zo blijk uit onderzoek van ING. De bank vroeg bijna 12.000 mensen in 12 Europese landen - van wie zo'n 1.000 Nederlanders - hoe zij nieuwe mobiele technologie gebruiken. Van alle 12 onderzochte landen kent Nederland de meest ontwikkelde markt voor mobiel bankieren.

De leeftijdsgroep die het meest mobiel bankiert is tussen de 25 en 34 jaar. Dat geldt voor Europa, maar zeker voor Nederland. Hier maakt 63% van de 25-34 jarigen gebruik van mobiel bankieren, tegenover 40% van de Nederlanders boven de 45 jaar. Een op de vier jongeren (18-24 jaar) gebruikt minstens één keer per dag mobiel bankieren.

Contant
Voor de Nederlanders die nog niet mobiel bankieren - vooral vrouwen en 55-plussers - is de belangrijkste reden hiervoor dat zij nog geen smartphone of tablet hebben. Naast mobiel bankieren heeft het onderzoek van ING ook gekeken naar social media en hoe mensen omgaan met geld.

Uit het onderzoek blijkt dat ondanks de technologische ontwikkelingen, het gebruik van cash nog steeds wordt gezien als een belangrijke manier om controle te houden over de uitgaven.

Mannen en vrouwen
Van de Nederlanders geeft 26% aan dat zij met contant geld betalen wanneer zij winkelen. Hierbij is een opvallend verschil zichtbaar tussen mannen en vrouwen: 22% van de Nederlandse mannen geeft aan cash te gebruiken tegen 30% van de Nederlandse vrouwen.

De helft van de Europese consumenten uit het onderzoek geven aan dat zij cash gebruiken wanneer zij winkelen, omdat het gemakkelijker te zien is of ze zo teveel geld uitgeven.

Reacties (14)
08-07-2013, 10:29 door Anoniem
Contant is gewoon een goed idee. Al was het alleen maar omdat alle alternatieven of compleet onhandig zijn, of geheel asymmetrisch opgezet zijn: Je bent overduidelijk consument en wordt verwacht je geld uit te geven. Wil je geld ontvangen, ben je een bedrijf met alle rompslomp van dien.

Willen we serieus een vervanger voor contant, dan moet die eenvoudig echt anoniem kunnen zijn --zelfs al zou 90+% van de gebruikers dat "niet belangrijk" vinden-- en symmetrisch. Transparant zou ook wel leuk zijn, dat je zeg maar onmiddelijk kan zien wat er gebeurt, niet dat je daar zelf dan later weer achteraan moet. Oh, en enigszins beveiligbaar. Dat is bijvoorbeeld de kredietkaart absoluut niet.

We beginnen het langzaamaan door te krijgen. Maar dat moet dan weer door bewustwording en eindeloos met onwillige banken en regulatoren(!) steggelen om het voorelkaar te krijgen. Als de dienstverleners een beetje visie hadden... maar die gaat het puur om het geld. Niet gek, wel triest.

Maargoed, die 26% is wat karig. Het betekent dat 74% al dan niet noodgedwongen op zich laat spioneren, en een makkelijk slachtoffer is voor de tussengraaiers, zoals de landelijke spin in het pinweb. Die dus inderdaad alle transacties langs ziet komen. En we weten wat er uiteindelijk altijd gebeurt met zulke sappige datastromen.
08-07-2013, 10:36 door Anoniem
cash = king !

Een verlaagde traceerbaarheid (of worden de serie nummers / rfid van het geld bewaard ?!?!) en functioneert ook na uitval van de centrale bank systemen.
08-07-2013, 10:39 door Anoniem
Een andere belangrijke reden om niet met ING mobiel te bankieren is dat de 2-factor authenticatie
voor betalingen van ING bij mobiel gebruik effectief buiten werking gesteld wordt.
Als je veilig wilt bankieren dan wil je toch niet dat de diefstal van je mobiel gelijk staat aan de
diefstal van je rekening...
08-07-2013, 10:50 door Anoniem
"Van de Nederlanders geeft 26% aan dat zij met contant geld betalen wanneer zij winkelen. Hierbij is een opvallend verschil zichtbaar tussen mannen en vrouwen: 22% van de Nederlandse mannen geeft aan cash te gebruiken tegen 30% van de Nederlandse vrouwen. "

100% zal cash willen gebruiken indien zij niet met bankpas kunnen betalen t.g.v. een storing, een cyberaanval of andere problemen.
08-07-2013, 12:32 door Anoniem
Natuurlijk blijft cash belangrijk. Je hebt altijd meer opties nodig. Je pinpas of phone kan kwijt of stuk zijn (vorige week nog), de bank kan het weer eens niet doen (ook vorige week nog), of je kunt willen dat een transactie niet geregistreerd wordt (een cadeau, om iets te noemen). Computers en internet zijn mooi & prachtig, maar (a) niet echt betrouwbaar en (b) je weet nooit wie je data in handen krijgt (denk aan een hack). Nee, we staan op een punt waarop we ons nog eens goed achter de oren moeten krabben. Willen we echt doorgaan met alles & iedereen voor alles & nog wat te digitaliseren en permanent aan het internet te koppelen? Ik zeg: nee. Het internet moet een *afgebakende* plaats krijgen in ons leven. En we moeten vooral de nu gescheiden circuits als analoge tv en telefoon, de fax, of de niet aan het internet gekoppelde digitale tv *niet* afschaffen. En cash zeker niet.
08-07-2013, 14:25 door freediver
Ben ik even blij dat we nu eindelijk een genotsmiddel hebben wat de regering niet kan verbieden.
08-07-2013, 17:43 door KwukDuck
@freediver

Kwestie van een paar jaar.
08-07-2013, 18:55 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Een andere belangrijke reden om niet met ING mobiel te bankieren is dat de 2-factor authenticatie
voor betalingen van ING bij mobiel gebruik effectief buiten werking gesteld wordt.
Als je veilig wilt bankieren dan wil je toch niet dat de diefstal van je mobiel gelijk staat aan de
diefstal van je rekening...
Gelukkig dat meeste telefoons (lees: alle smartphones) wel 1 of andere screenlock heeft.
En men moet i.p.v. niks doen actie ondernemen: Melding van diefstal doen bij politie, telefoon(nummer) blokkeren bij je TelCo en ING waarschuwen dat de telefoon gestolen/verloren is en dat deze mobiel bankieren moet blokkeren.
Overigens, heeft de app van ING een pincode erop (logisch), die niet alleen bij het inloggen maar ook bij elke mutatie ingevoerd moet worden. Dus tenzij de persoon die je telefoon heeft gestolen jouw pincode kent/heeft gezien, komt deze niet ver met geld overmaken. Zelfs niet als je al ingelogd was.
08-07-2013, 20:03 door Anoniem
Door bbecko:
Gelukkig dat meeste telefoons (lees: alle smartphones) wel 1 of andere screenlock heeft.
En men moet i.p.v. niks doen actie ondernemen: Melding van diefstal doen bij politie, telefoon(nummer) blokkeren bij je TelCo en ING waarschuwen dat de telefoon gestolen/verloren is en dat deze mobiel bankieren moet blokkeren.
Niet alle banken zijn goed in het aannemen van zulke wijzigingen, gek genoeg. Soms ook niet als je persoonlijk langskomt. Ja, hier heb ik helaas ervaring mee.

Met contant ben je kwijt wat je kwijt bent. Zuur, maar tenminste duidelijk. Met je smartfoon, of zelfs je pinpas... kon het zich wel eens uitbreiden tot heel je rekening ook nog. En dan is het ineens een race om dat te voorkomen. Want als je niet op tijd doorhebt dat je 'm kwijt bent en hij blijkt inderdaad gestolen, ben je te laat.


Overigens, heeft de app van ING een pincode erop (logisch), die niet alleen bij het inloggen maar ook bij elke mutatie ingevoerd moet worden.
Hopen dat die telefoon niet stiekem die code ergens opslaat, eventueel zelfs naar de fabrikant terugstuurt. Zoals recentelijk nog maar weer eens uit kwam.

Allemaal kleine dingetjes waarmee deze ge-wel-di-ge technologie je wereld weer een stukje opaker en daarmee onbehapbaarder maakt. Het mag nog zo veilig zijn (daar blijkt altijd wel iets op af te dingen), het maakt ook je leven langzaamaan compleet oncontroleerbaar, van het type je had vanalles gemoeten maar je had het niet op tijd door. Waarmee de consequenties van het falen der techniek zich zo maar even op jou afschuift. Heel geniepig.
09-07-2013, 09:32 door Anoniem
"Met contant ben je kwijt wat je kwijt bent. Zuur, maar tenminste duidelijk. Met je smartfoon, of zelfs je pinpas... kon het zich wel eens uitbreiden tot heel je rekening ook nog. En dan is het ineens een race om dat te voorkomen. Want als je niet op tijd doorhebt dat je 'm kwijt bent en hij blijkt inderdaad gestolen, ben je te laat."

Nou, men kan toch weinig met mijn pinpas of mobiel indien men mijn rekening wil plunderen (skimming e.d. buiten beschouwing latend). Daarvoor heb je een code nodig, voor het uitgeven van je cash geld niet.
10-07-2013, 18:14 door Anoniem
Door Anoniem: "Met contant ben je kwijt wat je kwijt bent. Zuur, maar tenminste duidelijk. Met je smartfoon, of zelfs je pinpas... kon het zich wel eens uitbreiden tot heel je rekening ook nog. En dan is het ineens een race om dat te voorkomen. Want als je niet op tijd doorhebt dat je 'm kwijt bent en hij blijkt inderdaad gestolen, ben je te laat."

Nou, men kan toch weinig met mijn pinpas of mobiel indien men mijn rekening wil plunderen (skimming e.d. buiten beschouwing latend). Daarvoor heb je een code nodig, voor het uitgeven van je cash geld niet.
Allerlei belangrijke zwakheden voor het gemak maar even buiten beschouwing laten is vals veiligheidsgevoel aanpraten.

Dat soort dingen tellen óók mee. Net als het risico van overval en gedwongen worden voor de overvaller te pinnen, je code af te geven (en dus ziet de bank dat als geheel "eigen schuld"), en zo verder. Juist skimmen telt wel mee, of een toetsloggende trojaan in je peecee of je smartfoon. Meer nog dan phishing, waar je zelf je nummers invoert in wat later een valse website blijkt te zijn geweest. Want bij skimmen heb je niets door totdat ineens je rekening blijkt te zijn geplunderd.

En oh ja, voor die "contactloze" proef heb je géén code nodig. En je kredietkaart heeft alle codes voor- danwel achterop staan. Wat is je kredietlimiet ookalweer?
18-07-2013, 13:38 door freediver
Door KwukDuck: @freediver

Kwestie van een paar jaar.
nee, wel meer als een paar jaar, want dat accepteert niemand, of de politiek moet dit land in grote onrust willen brengen, en ook niemand durft zijn politieke carriere aan een zijden draadje vast te knopen, omdat duidelijk is dat dit niet houdbaar is.
06-08-2013, 10:54 door Plus Budgetcoaching
Om overzicht te krijgen én te houden over je uitgaven, is het heel belangrijk om te betalen met cash. Ik geef mijn klanten altijd het advies om één keer per week te pinnen en daar alles mee te doen. Fijn om te lezen dat Nederlanders cash nog steeds belangrijk vinden!
23-08-2013, 16:05 door freediver
Door Plus Budgetcoaching: Om overzicht te krijgen én te houden over je uitgaven, is het heel belangrijk om te betalen met cash. Ik geef mijn klanten altijd het advies om één keer per week te pinnen en daar alles mee te doen. Fijn om te lezen dat Nederlanders cash nog steeds belangrijk vinden!
Dit is helemaal correct. Met cash blijft het nog eenvoudig overzichtelijk.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.