Deze week bespreekt het Kabinet het voorstel van minister Plasterk over nieuwe bevoegdheden voor de inlichtingendiensten, zoals het ongericht aftappen van internetverkeer dat via de kabel loopt, maar privacyorganisatie Privacy Barometer heeft alvast gewaarschuwd dat dit Nederland niet veiliger maakt.
Volgens de organisatie is het massaal afluisteren niet effectief, niet proportioneel en zal het zelfs averechts werken. "Het geld en de mensen kunnen verstandiger worden ingezet." De organisatie stelt dat Plasterk in het wetsvoorstel niet het grootschalig aftappen van internetverkeer heeft kunnen onderbouwen. "De stelling dat opsporingsdiensten van de AIVD graag meer informatie willen, is natuurlijk niet voldoende om deze ingrijpende bevoegdheden gewoon maar toe te staan. Opsporingsdiensten willen altijd meer informatie."
Terrorisme-experts zouden erop wijzen dat meer informatie eerder contraproductief zal werken. Er zou namelijk veel capaciteit verloren gaan aan het verzamelen en doorspitten van een grote berg nieuwe gegevens van onverdachte burgers, terwijl daders van aanslagen vaak allang op een andere wijze in beeld zijn bij 'de instanties', merkt Privacy Barometer op. Daarnaast heeft de Eerste Kamer zich al tegen het idee uitgesproken en heeft de Europese rechter het verboden. Ongerichte massasurveillance van onverdachte burgers is volgens de rechter in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de mens (EVRM).
Privacy Barometer zegt het belang van een goede inlichtingen- en veiligheidsdienst te onderschrijven. De organisatie pleit er echter voor dat er verder moet worden gekeken dan naar de uitbreiding van bevoegdheden om af te luisteren. "In plaats van de staatsveiligheid zou de veiligheid van de individuele burger meer centraal moeten staan. De grootste aanslagen en dreigingen zijn tegenwoordig tegen het individu gericht en niet tegen de staat."
Om Kabinetsleden op het debat van morgen voor te bereiden heeft Privacy Barometer een brief naar de Tweede Kamer gestuurd met daarin acht aanbevelingen voor de herziening van de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten uit 2002. Zo wordt er onder andere opgeroepen om ongericht aftappen van (bulk-)communicatie te verbieden, zo transparant mogelijk te zijn, zodat controle achteraf mogelijk wordt en dat voor de uitwisseling van gegevens met andere landen een rechterlijke toets noodzakelijk wordt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.