Eind januari kondigde Google aan dat het voortaan standaard HTML5 voor het afspelen van video's gebruikt, zodat gebruikers geen Adobe Flash Player meer nodig hebben, maar volgens de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF is dit geen overwinning of verbetering voor internetgebruikers.
De Electronic Frontier Foundation (EFF) is ook geen voorstander van Adobe Flash Player, dat het als een gesloten technologie omschrijft waar regelmatig beveiligingslekken in worden gevonden die miljoenen gebruikers aan aanvallen blootstellen. Het overstappen naar HTML5 lijkt op het eerste gezicht dan ook een verbetering, maar is alles behalve dat, laat sciencefictionschrijver, journalist en blogger Cory Doctorow weten.
Het probleem is dat voor het afspelen van YouTubevideo's zonder Flash Player de Encrypted Media Extension (EME) wordt gebruikt. Volgens Doctorow een omstreden technologie waar Apple, Microsoft en Google na overleg met Netflix mee akkoord gingen. In de lente van 2013 besloot ook het World Wide Web Consortium (W3C) zich achter de extensie te scharen. Vorig jaar mei sloot Mozilla zich hier ook bij aan. Volgens de browserontwikkelaar zou het zonder ondersteuning voor Netflix gebruikers aan andere browserleveranciers verliezen. Tot ergernis van Doctorow, die het vergelijkt met het "vernietigen van het dorp om het te redden."
In het geval van YouTube komt het er nu op neer dat gebruikers zonder Adobe Flash Player video's kunnen bekijken. "Zolang je browser de W3C-versie van Adobe's gesloten software ondersteunt", stelt Doctorow. Firefoxgebruikers kunnen alle YouTubevideo's zonder Flash bekijken, maar zullen in bepaalde gevallen de door W3C-gestandaardiseerde Encrypted Media Extension nodig hebben. Die gebruikt echter de gesloten software van Adobe, zoals Mozilla vorig jaar al liet weten. Volgens Doctorow is er dan ook uiteindelijk niets veranderd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.