Spaanse onderzoekers hebben een chatbot ontwikkeld die zich als een echt meisje voordoet om pedofielen in online chatrooms te betrappen. De 'Negobot' is ontwikkeld door onderzoekers van de Universiteit van Deusto en gebruikt kunstmatige intelligentie om het gedrag en taalgebruik van tieners na te bootsen. Naast kunstmatige intelligentie past de bot ook Game Theory toe.
"Het meest innovatieve aan Negobot is dat het de conversatie als een spel beschouwt, en in deze context game theory toepast. Negobot stelt eerst een competitief spel voor waarbij het systeem de beste strategieen identificeert voor het behalen van het doel", aldus de onderzoekers.
Het gaat dan om het verkrijgen van informatie waaruit blijkt of de persoon die met de chatbot spreekt pedofiele neigingen heeft, zonder dat deze persoon door heeft dat hij met een bot spreekt. Zo kan Negobot zelf initiatieven nemen en bepaalde dingen herinneren die eerder zijn besproken en met wie. Ook zou de bot 'straattaal' en kinderachtige taal gebruiken en opzettelijk spelfouten maken
Onderwerpen
Daarbij hanteert de Negobot verschillende niveaus, afhankelijk van de input die het van de gebruiker krijgt. Er zijn zeven niveaus, waarbij de persoon die met de bot spreekt wordt geëvalueerd. Deze evaluatie bepaalt of de persoon die met de bot spreekt een pedofiel is of niet, afhankelijk van de inhoud van het gesprek.
De bot gebruikt verschillende tactieken om personen die bijvoorbeeld niet willen praten toch aan het praten te krijgen. Zo wordt er hulp gevraagd over familiezaken, pesterijen en andere tienerproblemen.
Als de persoon in kwestie dan nog steeds geen zin heeft, doet de bot zich voor als een slachtoffer waar niemand om geeft en dat naar affiniteit zoekt. In het geval de bot vermoedt dat de persoon aan de andere kant een pedofiel is, worden de chatgesprekken steeds seksueel explicieter.
Toekomst
"Meer een meer kinderen zijn actief op internet. Hoewel dit medium veel voordelen biedt, biedt het ook anonimiteit die pedofielen gebruiken om kinderen lastig te vallen. Een snelle identificatie van dit soort gebruikers op het internet is zeer belangrijk", aldus de onderzoekers. Die erkennen dat de Negobot hiervoor nog niet helemaal klaar is.
Zo vormt taal nog steeds een barrière en moet het kinderlijke taalgebruik dat de bot toepast worden verbeterd. Een ander probleem is dat de bot moeite heeft met de manier waarop gespreksonderwerpen veranderen. Iets wat met de taal te maken heeft en lastig is op te lossen. De onderzoekers hebben echter al een plan om de Negobot (PDF) in de toekomst te verbeteren.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.