image

Miljoenen Amerikanen gevolgd via kentekenscanners

donderdag 18 juli 2013, 10:01 door Redactie, 8 reacties

De afgelopen jaren zijn miljoenen onschuldige Amerikaanse automobilisten gevolgd via camera's die kentekens scannen, zo heeft een Amerikaanse burgerrechtenbeweging ontdekt. De locatiegegevens worden vervolgens in een gigantische database verzameld, waardoor de Amerikaanse overheid het reisgedrag van mensen van jaren terug kan achterhalen.

Volgens de American Civil Liberties Union (ACLU) zijn de kentekenscanners onderdeel van een verontrustend fenomeen. "De overheid gebruikt steeds vaker nieuwe technologie om informatie over ons allemaal te verzamelen, op elk moment en het voor eeuwig te bewaren, waardoor het een compleet dossier van ons leven heeft om op elk moment te bekijken", zo laat de burgerrechtenbeweging weten.

De ACLU wist via een WOB-verzoek meer dan 26.000 pagina's aan informatie over de kentekenscanners op te vragen. De burgerrechtenbeweging stelt dat het niets tegen de inzet van kentekenscanners heeft als dit goed wordt gedaan, bijvoorbeeld om autodieven op te pakken.

Big Brother
"Maar moet de overheid de bewegingen van de overige 99% van de mensen die onschuldig zijn voor maanden, jaren of oneindig bewaren?", vraagt de ACLU zich af. "Het antwoord op deze vraag is nee."

De kentekenscanners kunnen een zeer grote inbreuk op de privacy vormen, aangezien het netwerk van scanners een gedetailleerd beeld van iemands leven kan vastleggen.

De "deken" van kentekenscanners, die op steeds meer wegen en plekken opduiken, zouden daardoor in een krachtige trackingtool kunnen veranderen waarschuwt de beweging.

Met dank aan Peter voor de tip

Reacties (8)
18-07-2013, 11:20 door Anoniem
Het VK doet hetzelfde, en slaat alles ongelimiteerd op. Veiligheid weetsjewel.

Overigens zijn verschillende staten in de VS bezig de fotos op rijbewijzen te digitaliseren en in een grote opsporingsdatabase te veranderen. Van voorrecht tot aanleiding je preventief tegen het licht te houden. Kwestie van tijd tot ze er gezichtsherkenning aan koppelen en dan natrekken of de bestuurder wel de eigenaar is van de auto. Want die data hebben ze toch, dus waarom niet, hm? Of had je soms wat te verbergen, burger?
18-07-2013, 11:58 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-07-2013, 12:26 door Anoniem
Door Stoeprand: en ik roep bij deze de politiek op te voorkomen dat dit ook in ons land gaat plaatsvinden.
En waarom zouden ze dat willen? Ze hebben er belang bij het plebs in het gareel te houden (dat is wat ivo&fred proberen met hun "strenger straffen", ook al doen ze niets aan de almaar dalende pakkans), danwel belang bij het te vriend houden van de verkopers van al dat moois (hallo Toine, al is hij zeker niet de enige).

Als er niets tegen gezegd of gedaan wordt, dan wordt dit land één groot elektronisch concentratiekamp.
Dit is al jaren duidelijk maar nog niemand die het zich realiseren wil. En probeer je er wat aan te doen, zie bijvoorbeeld de verschillende vingerafdrukrechtszaken, dan wordt je als burger zoveel mogelijk van het kastje naar de muur gestuurd. Net zolang tot je doodvalt (inderdaad, is letterlijk gebeurd).
18-07-2013, 12:52 door schele
Gelukkig gaat onze overheid zoiets nooit doen met al die scans via trajectcontroles en aan de grens met Belgie...

En de oplossing kan zo simpel zijn (buiten die scanners gewoon weghalen natuurlijk): iedere 24u de database leeggooien. Kunnen ze nog steeds de struikroverij van de trajectcontroles doorzetten maar in ieder geval zonder ook nog eens de privacy te schenden.
18-07-2013, 16:11 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-07-2013, 19:24 door steve sh1t
Door Stoeprand: En hier gaan wij dezelfde kant op.

Dit gebeurt hier al lang.

Als je ooit opsporing verzocht hebt gekeken, had je dit moeten weten.
19-07-2013, 12:39 door Anoniem
Rekeningrijden gaat uiteindelijk toch van start.
De videocontrolepoorten worden nu getest, het systeem maken ze nu waterdicht door camera;s boven de snelweg, rfid in nummerplaten en een elektronisch kastje in de auto.(Ecall) .
Heel Europa doet mee en NL is de voorloper daarvan;NXP.

A brave new world.
21-07-2013, 16:22 door Anoniem
Door schele: Gelukkig gaat onze overheid zoiets nooit doen met al die scans via trajectcontroles en aan de grens met Belgie...

Alle grenzen, bedoel je. Ook bij de grens met Duitsland hangen ze boven de normale (snel)wegen..

Het betekent dat mensen die legaal de grens over gaan worden gescand. Criminelen pakken de achteraf weggetjes en worden niet gezien.

Ik vraag me af wat er gebeurd als ik regelmatig via een onbeveiligde weg naar Duitsland ga en via een normale weg terug ga (of omgekeerd).

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.