ICT-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.
Vraag: Vanuit een research-oogpunt zou ik graag Metasploit-modules willen publiceren voor beveiligingslekken in veelgebruikte software die al door de betreffende leveranciers zijn gepatcht. Kan dit zomaar of ben je dan strafbaar bezig?
Antwoord: Het is strafbaar om een kwetsbaarheid te exploiteren en zo binnen te dringen in een computersysteem. Dat is de computervredebreuk uit artikel 138ab Strafrecht.
Aanvullend is het strafbaar om exploits te maken, verkopen, verkrijgen, invoeren, verspreiden of anderszins beschikbaar te stellen of voorhanden te hebben (art. 139d Strafrecht). Maar niet elk stukje code dat een kwetsbaarheid gebruikt om toegang te verschaffen is een exploit in de zin van de wet.
Er gelden drie eisen:
De discussie zal vooral gaan over punt 3. Wanneer is iets "hoofdzakelijk geschikt of ontworpen" voor een misdrijf?
Die grens ligt denk ik bij de uitstraling. Sommige tools zijn duidelijk bedoeld als serieuze tools voor security onderzoekers, andere tools zijn duidelijk 'hacktools' met de bekende groene letters op zwarte achtergrond en verlokkingen dat je iedereen hiermee kunt h4xoren. De wet is bedoeld voor het laatste.
De grens hiertussen is natuurlijk vaag, maar dat is een juridische feature. Het zal dus afhangen van hoe de tool wordt gepresenteerd en wat de uitgever ervan zegt in zijn aankondiging en reclame voor de tool. "Nu snel iemands MSN/Hotmail kraken" of "Onderzoek of uw bedrijfsdata nog wel veilig is" maakt voor mij veel verschil.
De site van Metasploit ziet er voor mij best serieus uit, en is duidelijk geschreven voor professionals die hun eigen netwerk willen beschermen. Daarom denk ik niet dat een Metasploit-module snel als "hulpmiddel hoofdzakelijk geschikt gemaakt of ontworpen voor computervredebreuk" wordt gezien.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.