In de Security Tip van de week geeft elke week een andere professional, expert, onderzoeker of lezer een security tip. Persoonlijke tips, variërend van het veilig configureren van Windows, een handige security tool of het juist instellen van een firewall, waarmee de tipgever zijn systeem, applicatie of netwerk veiliger maakt.
Heb jij ook een leuke, originele, maar bovenal goede security tip die niet mag ontbreken, stuur dan een mail naar redactie@security.nl.
Deze week de Security Tip van Joni van Leeuwen
Gebruik overal verschillende profielen
We werken overal met profielen. Misschien denk je gelijk aan Facebook of Tumblr, maar het gaat veel verder. Aan bijna elke account (inlog) hangt een profiel. Soms zichtbaar voor de gebruiker, vaak niet. Online is het heel effectief zo veel mogelijk profielen te gebruiken om je privacy te waarborgen. Websites (bedrijven) verzamelen zo veel mogelijk informatie over hun gebruikers en koppelen dit aan je profiel. Deze informatie is veel waard voor ze maar beïnvloed wel hoe jij surft. Resultaten en advertenties worden namelijk op jouw profiel aangepast en misschien wil je dit niet.
Je zou bijvoorbeeld kunnen overwegen om een apart profiel voor Gmail en Youtube aan te maken om zo minder informatie over jezelf achter te laten. Als je dit doet moet je dit wel op álles toepassen om te voorkomen dat je alsnog 2 of 3 grote profielen opbouwt die waardevol zijn voor bedrijven.
Gebruik overal verschillende wachtwoorden. Op deze manier zijn niet al je profielen toegankelijk als er een wachtwoord zou lekken (hier is een wachtwoordkluis een goed hulpmiddel bij). Het kan ook prettig zijn om verschillende gebruikersnamen te hebben. Je hebt net als in de echte wereld ook online verschillende groepen waarmee je verschillende dingen bespreekt en door verschillende identiteiten te hanteren bescherm je je eigen privacy. Op veel profielsites zoals Facebook is het mogelijk verschillende groepen aan te maken. Bij het plaatsen van berichten of foto’s kan je kiezen met welke groepen je dit deelt.
Het is dus verstandig om heel bewust met profielen om te gaan. Wees bij het aanmaken van een nieuw account heel kritisch met welke informatie je deelt en let goed op voor wie het zichtbaar is. Vaak worden er onnodig veel vragen gesteld bij het aanmelden (soms zijn de invulvelden zelfs als "verplicht" gemarkeerd, deze kan je natuurlijk voorzien van loze tekst). Let bij online betalingen heel goed op of je rekening of creditcardgegevens worden opgeslagen in je profiel; als je de 2e keer gemakkelijk en snel kan bestellen zónder extra controle omdat alles nog in het systeem staat kan iemand anders dat óók.
Het is belangrijk je te beseffen dat jouw profiel ook echt van jouw is. Mensen nemen aan dat alles wat jouw online profiel zegt of doet vanuit jou komen. Deel je inloggegevens dus niet zomaar met vrienden of websites die erom vragen; dit kan vervelende situaties opleveren van online pesten tot het bestellen van goederen op jouw rekening.
Ook offline is het handig om met gescheiden accounts te werken. Alle computers kunnen werken met meerdere gebruikers en Android tablets bieden hier ook al ondersteuning voor. Vaak laten mensen zich op hun privécomputer ingelogd staan op websites en is de e-mail ook open terwijl dat niet nodig en zelfs onveilig is. Door elke gebruiker een eigen account te geven zijn favorieten, documenten, e-mails en standaard ingelogde websites veilig.
Zoals altijd is security een afweging tussen noodzaak, gebruikersgemak en resultaat. Bedenk goed waar je staat en wat je privacy je waard is.
Joni van Leeuwen is gastdocent Veilig Internetgebruik bij SpicyLemon
Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel van de auteur en reflecteert niet noodzakelijk de zienswijze van Security.NL.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.