Een Duitse federale procureur-generaal is een onderzoek begonnen naar het gebruik van de in Duitsland ontwikkelde FinFisher-spyware die door buitenlandse inlichtingendiensten tegen doelwitten in Duitsland is ingezet. Dat blijkt uit overheidsdocumenten die door Die Linke zijn opgevraagd. Vorig jaar werd de website van de FinFisher-ontwikkelaar, het Duits-Britse Gamma International, gehackt en werd de database online gezet.
Het ging onder andere om bedrijfsgegevens en een exemplaar van de spyware. Een organisatie genaamd Bahrain Watch gebruikte deze informatie om verschillende oppositieaanhangers te identificeren die via de spyware waren aangevallen. Bahrein zou één van de autoritaire regimes zijn die FinFisher zouden hebben ingezet om tegenstanders van het regime op te sporen. FinFisher geeft aanvallers volledige controle over de computer en communicatie van slachtoffers. Uiteindelijk werden 2500 IP-adressen gevonden die met FinFisher waren besmet, waaronder 15 in Duitsland.
Aan de hand van deze informatie die in de media verscheen besloot de procureur-generaal een onderzoek te starten. Het onderzoek loopt echter nog. "Als blijkt dat de kopers van Duitse surveillancetechnologie het hier tegen tegenstanders van het regime en mensenrechtenactivisten gebruiken zou dat een groot schandaal zijn", zegt Jan Korte van Die Linke tegenover Netzpolitik. Bahrein Watch stelt dat de Bahreinse overheid een klant van Gamma International was en zo de software direct kon aanschaffen, maar het bedrijf ontkent dit.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.