Door Anoniem: Hallo,
Nu is mijn vraag, is Stichting Brein bevoegd om zulke acties uit te voeren?
Elke auteursrechthebbende kan dit volgens mij doen, niet alleen Brein
Door de auteurswet, en de jurisprudentie die daar bij hoort, kan een rechthebbende gewoon de volgende stappen doorlopen:
(Nu ben ik geen jurist, dus zal het in juridische taal wel iets gecompliceerder zijn. ;) )
- Identificeer sites die "jouw" auteursrechten schenden.
- Achterhaal (NAW) gegevens eigenaar site, bijvoorbeeld door diens gegevens te vorderen van de Hoster of Domeinregistrer. (Zie Context)
- Stel eigenaar aansprakelijk voor schending, en sommeer te stoppen met de site. Dreig naar de rechter te stappen als men niet voldoet aan deze eis.
- In de praktijk tref je dan een schikking, waarbij naast een schadevergoeding ook aanvullende eisen worden gesteld. Bijvoorbeeld het overdragen van het domein aan de rechthebbende. Of het afspreken van een dwangsom bij toekomstige schendingen.
De aanvullende eisen vinden niet hun oorsprong in de auteurswet, maar zijn het gevolg van onderhandelen. Daarbij heb je als rechthebbende natuurlijk alle troeven in handen. Bijvoorbeeld door een lagere schadevergoeding voor te stellen, "in ruil voor..."
(Je kan je indenken hoe zo iets gaat als een stichting zoals Brein optreed als vertegenwoordiger van de rechthebbende.)
Context:
Uit diverse rechtszaken blijkt dat als er duidelijk sprake is van een auteursrechten schending, de Hoster/Domeinregister de gegevens van de site/domein eigenaar aan de rechthebbende moet overhandigen. Doet men dit niet, dan kan de rechthebbende bij een gang naar de rechter ook de Hoster aansprakelijk stellen.