Door Dick99999: Deel 1 vond ik spannend en meer samenhangend dan deel 2 dat meer losse feiten heeft. In deel 2 viel mij de glaskabel spltters op die bij AT&T geïnstalleerd werden, om gewoon al het internet verkeer bij de Telco kopiëren.
Ik herinner me die al jaren geleden gezien te hebben, tussen de spullen meegesleept door netwerktechniciens, gewoon hier in Nederland. Zo rond de tijd dat het gesteggel om het bouwen van aftapinfrastructuur speelde. Dat ging vooral om wie het allemaal betalen moest, want aftappen moet toch kunnen in Nederland, nietwaar.
Wellicht belangrijker is dat de VS niet alleen zelf glashard zit te liegen en te bedriegen over wat ze uitspoken, wat zelf gewoon tegen allerlei wetten en grondrechten* ingaat, maar ook de telecombedrijven
retroactief immuniteit voor hun medewerking verleend hebben.
Verder viel mij in deel 2 de zaak van Calyx op. De directeur van dit hosting bedrijf spande als eerste en enige een rechtszaak aan over de hem overhandigde NSL, van die opdrachtbrieven om gegevens af te staan waren er in in 2004 55.000 afgegeven. De inhoud die nog steeds geheim is, zou shocking zijn als je het zou weten.
Als de overheid van de VS NSLs bijdrukt alsof het dollars zijn, waarmee dus de hele rechtsgang compleet weggevaagd wordt want duidelijk onconstitutioneel plug zwijgplicht, dan begint het toch wel een beetje erg duidelijk te worden dat ze zich van haar eigen principes weinig meer aantrekt. Dat zie je overigens op wel meer plaatsen en op velerlei verschillende manieren, tegenwoordig. Voorlopig kan de overheid daar nog lekker doorkachelen, maar ze verliest steeds harder haar legitimiteit. Waarlijk, een afbrokkelend imperium.
Overigens is dat dataharken door zowel overheid als commercie al bezig duidelijke veranderingen aan te brengen. Doordat we zo duidelijk zichtbaar met elkaar communiceren is het ineens veel duidelijker wat we allemaal uitspoken en dat betekent niet alleen dat we met minder wegkomen (zet maar eens een filmpje op youtube waarin je puppies mishandeld), maar ook dat er nu nog verboden dingen acceptabeler worden. Zo denk ik dat het legaliseren van cannabis in een aantal Amerikaanse staten best eens ingegeven kan zijn doordat het toch wel erg duidelijk werd dat er gewoon veel mensen onschuldig van weten te genieten en dat het verbod daarop steeds minder gedragen wordt door de bevolking.
(Gek toch dat opa ivo o. en fredje t. het juist nu belangrijk vinden cannabis te haten in oh-wat-zijn-we-toch-tolerant-met-zijn-allen Nederland.)
* Van Amerikanen; als je geen Amerikaans staatsburger bent heb je geen rechten, ook niet als "friend or ally".