VPN-aanbieders spelen een belangrijke rol voor internetgebruikers die hun IP-adres willen afschermen op internet, bijvoorbeeld vanwege privacyredenen of om diensten in een ander land te kunnen benaderen, maar welke aanbieder gaat nu het beste met de privacy en anonimiteit van gebruikers om?
Een vraag die elk jaar door TorrentFreak wordt gesteld, waarbij dit jaar bijna 50 VPN-aanbieders op twaalf vragen over hun werkwijze antwoord geven. Zo laten de aanbieders weten of ze logs opslaan, onder welke jurisdictie ze vallen, welke tools ze inzetten om misbruik tegen te gaan, of ze aan DMCA-takedownverzoeken gehoor geven, hoe gebruikers allemaal kunnen betalen en of BitTorrent-verkeer is toegestaan.
Daarnaast maken de providers duidelijk welke VPN-vebinding en encryptiealgoritme ze aan gebruikers adviseren, of ze eigen DNS-servers gebruiken, of er fysieke controle over de VPN-servers is en of ze een "canary" of waarschuwingsmiddel hebben om gebruikers te waarschuwen in het geval een rechtbank ze heeft verboden te communiceren. Verder wordt uitgelegd wat de aanbieders doen als ze een gerechtelijk bevel om gebruikersinformatie krijgen en of dit al eens is gebeurd. Hier laten Anonymizer, BlackVPN en Mullvad weten dat ze wel eens verzoeken van opsporingsdiensten om gebruikersgegevens krijgen.
Mullvad zegt in deze gevallen geen gebruikersinformatie te hebben verstrekt, terwijl BlackVPN stelt dat ze gebruikers alleen via een gerechtelijk bevel kunnen identificeren en dat ze zo'n bevel nooit hebben ontvangen. Anonymizer zegt wel gerechtelijke bevelen te hebben ontvangen, maar geen klantgegevens te hebben afgestaan. In het overzicht van TorrentFreak worden alleen VPN-aanbieders vermeld die antwoord gaven en gegevens niet langer dan 7 dagen bewaren. De meeste VPN-aanbieders zeggen geen logs te bewaren, hoewel er 15 zijn die dit wel doen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.