image

Anti-virusbedrijf adviseert bank-app voor internetbankieren

woensdag 31 juli 2013, 11:24 door Redactie, 3 reacties

Wie op vakantie wil internetbankieren kan beter zijn bank-app gebruiken dan via beschikbare WiFi-netwerken op de online bankrekening in te loggen. Dat adviseert het Finse anti-virusbedrijf F-Secure. 85% geeft aan online te bankieren vanaf hun computer, en 24% doet dit vanaf een smartphone. Wie tijdens de vakantie een transactie wil doen, kan beter zijn bank-app gebruiken.

"Ook al kost je dat iets aan roamen. Het kost misschien een beetje meer maar het is goedkoper dan dat je bankrekening wordt geplunderd", laat F-Secure weten. Volgens de virusbestrijder zijn de HTTPS-verbindingen die banken normaal gebruiken ook via een open draadloos netwerk veilig. Er zijn echter meer factoren om rekening mee te houden.

Internetbankieren
"39% geeft aan dat zij een of enkele wachtwoorden voor al hun accounts gebruiken. Dus wanneer je hetzelfde wachtwoord op een onveilige site gebruikt die je ook voor je 'veilige' banksite gebruikt, kan iemand hier ook toegang toe krijgen", zo waarschuwt het anti-virusbedrijf.

Daarnaast zouden open WiFi-netwerken niet voor persoonlijke zaken geschikt zijn. "Het voelt misschien veilig omdat je je eigen toestel gebruikt, maar dat is het niet", zegt Security Advisor Sean Sullivan.

Hij raadt af om bepaalde activiteiten te verrichten via een open WiFi-netwerk waarbij gevoelige informatie zoals een PINcode aan te pas komt. "Ik gebruik WiFi om met een vriend te communiceren, maar online bankieren doe ik thuis."

Update 13:58
In Nederland worden slachtoffers van bankfraude echter door de bank vergoed. "Ook in deze situatie geldt dat voorkomen beter is dan genezen. In het algemeen zal het tijd en moeite kosten voor een klant om zijn geld terug te krijgen. Daarnaast voeren banken een steeds strikter beleid en worden dit soort zaken steeds vaker onderzocht. De uiteindelijke kosten voor alle bankgebruikers zullen ook beïnvloed worden als deze kosten voor een bank toenemen", zo laat F-Secure tegenover Security.NL weten.

Reacties (3)
31-07-2013, 12:02 door Anoniem
Open netwerken klinkt zo heerlijk. Overal 24/7 online. Gratis! Altijd "verbonden met je vrienden". Goed voor de verkoop van dure telefoontjes en pads, die je een prachtige nieuwe wereld beloven. Maar in werkelijkheid kun je op zo'n netwerk niets veilig doen wat een wachtwoord vereist. Want je bent ook altijd verbonden met je vijanden. Want alles wat programmeerbaar is, is kraakbaar.
31-07-2013, 16:44 door Anoniem
Alles wat een mens heeft gemaakt zitten fouten in. Het is helaas niet anders. Maar inderdaad voorkomen beter is dan genezen.
31-07-2013, 20:04 door Anoniem
op wifi netwerken dan maar altijd eerst een vpn starten naar thuis netwerk. of een anderevertrouwde vpn provider om dan pas te surfen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.