image

Europol waarschuwt voor lichamelijk letsel door cyberaanvallen

maandag 2 maart 2015, 12:54 door Redactie, 1 reacties

In de toekomst zullen dreigingen voor de vitale infrastructuur en menselijke implantaten de scheidslijn tussen fysieke en cyberaanvallen doen vervagen, met als gevolg "offline" vernietiging en lichamelijk letsel. Daarnaast kan het toenemend gebruik van nieuwe technologieën in het dagelijks leven, zoals augmented en virtual reality, ervoor zorgen dat cybercrime mensen ook psychisch kan beschadigen. Daarvoor waarschuwt Europol vandaag in een nieuw rapport. In het verleden hebben onderzoekers al vaker laten zien dat medische implantaten kwetsbaar voor aanvallen zijn. Europol waarschuwde ook vorig jaar al dat cyberaanvallen tot lichamelijk letsel en zelfs een eventuele dood kunnen leiden.

Het nu gepubliceerde rapport dient vooral als toekomstvoorspelling. Volgens de opsporingsdienst heeft de veranderende aard van cybercrime direct invloed op hoe andere criminele activiteiten, zoals drugshandel, illegale mensenhandel en de handel in namaakgoederen, worden en zullen worden uitgevoerd. Toch weet Europol niet precies wat de toekomst brengen zal. "De snelheid van technologische ontwikkelingen en de snelheid waarmee georganiseerde misdaadbendes nieuwe technieken en modo operandi omarmen, maakt het onmogelijk om een gedetailleerde toekomstvisie te geven."

Wordt er naar algemene cybercrime-trends gekeken, dan verwacht Europol een toename van complexiteit, aantal en omvang van aanvallen, alsmede het aantal slachtoffers en de economische schade. Daarbij zullen cybercriminelen legitieme tools gebruiken, zoals anonimiseringsdiensten en encryptie. Verder worden er meer aanvallen op het Internet of Things verwacht en het gebruik van complexere vormen van social engineering. Daarnaast denkt Europol dat er via social media meer malware zal worden verspreid.

Scheidslijn

De scheidslijn zal niet alleen bij fysieke en cyberaanvallen vervagen, maar ook tussen legitieme en illegale activiteiten. Het gaat dan om zaken als het verzamelen en onderscheppen van data en het manipuleren van reputaties. Hiervoor wijst Europol naar de kleine afstand tussen criminele spammers en legitieme marketingtechnieken, zoals het aanbieden van persoonlijke advertenties. De opsporingsdienst noemt het dan ook een uitdaging voor beleidsmakers om wetgeving op te stellen waarin staat wanneer dit soort activiteiten legitiem mogen worden ingezet.

"De georganiseerde misdaad is dynamisch en flexibel, en opsporingsdiensten in de EU moeten de veranderende aard van deze substantiële en significante dreiging dan ook zien bij te benen", aldus Europol-directeur Rob Wainwright. "Dit rapport, een primeur voor Europol, laat ons naar de toekomst kijken en beter onze middelen en operationele activiteiten plannen, en het gesprek met beleidsmakers aangaan om het verschijnen van sommige soorten misdrijven te voorkomen."

Reacties (1)
02-03-2015, 16:19 door Anoniem
Klinkt al beter dan de eerste cyberdode die ze ook al voorspeld hebben. Willen ze nou zeggen dat al dat cybergedoe veiliger aan het worden is ondanks dat ze niet uitgebreid verregaande extra bevoegdheden hebben weten binnen te halen? Of is het veeleer een strategisch verhaal door zoveel mogelijk paniekrapportjes geproduceerd te hebben zodat wat er ook gebeurd ze altijd wel een "Ik heb het toch wel gezegd"-verhaal uit de oude voorspellingsdoos kunnen toveren?

Ik weet eigenlijk niet wat ik hier van moet denken. Mischien ben ik gewoon niet cynisch genoeg om te zien wat ze nu weer voor spelletje aan het spelen zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.