In de eerste helft van 2014 waren 750.000 computers in België besmet met malware en waren onderdeel van één of meerdere botnets, zo blijkt uit cijfers van het federale cyber emergency team (CERT.be). Een jaar eerder waren er van april tot en met december nog 522.000 computers geïnfecteerd.
De cijfers voor de laatste helft van vorig jaar ontbreken doordat CERT.be in juli op een ander systeem overstapte dat besmette computers meldt. Sindsdien wordt er volgens een nieuwe categorisatie gewerkt om een meer gedetailleerd beveiligingsbeeld te krijgen. Deze cijfers worden pas later in 2015 vrijgegeven.
Niet alleen het aantal infecties nam flink toe, over het totaal aantal incidenten genomen was er zelfs sprake van een verdubbeling. Dit is volgens CERT.be toe te schrijven aan de groter geworden bekendheid van de organisatie, alsmede dat er meer incidenten plaatsvinden. In 2013 kwamen er nog zo'n 6700 meldingen binnen en waren er ruim 4.000 incidenten. Vorig jaar ging het om een kleine 11.000 meldingen en zo'n 10.000 incidenten.
30% van de incidenten betreft zogeheten "scan-incidenten", waarbij derden systemen of databases op eventuele kwetsbaarheden scannen. Iets minder dan 30% van de incidenten betrof ernstige worm- en virusuitbraken, zoals infecties op bedrijfsnetwerken. 21% waren incidenten waarbij kwetsbaarheden werden gemeld. Het gaat volgens CERT.be dan om bijvoorbeeld "white hat hackers" die kwetsbaarheden in systemen, servers en websites vinden en die vervolgens melden.
Op afstand volgend phishingincidenten (5,5%) en spamincidenten (5%). Het werkelijke aantal incidenten en meldingen ligt volgens CERT.be hoger dan de nu gepubliceerde cijfers. "Ondanks alle meldingen blijft dit slechts een beperkt deeltje van de cyberincidenten die er in België gebeuren", aldus de organisatie.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.