Het ministerie van Veiligheid en Justitie overweegt om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter in Den Haag over de wet bewaarplicht. De rechter oordeelde vanochtend dat de wet inbreuk maakt op het recht op eerbiediging van privéleven en de bescherming van persoonsgegevens.
De rechter oordeelde dat in de huidige wet deze inbreuk niet is beperkt tot het strikt noodzakelijke. De wet is daarmee in strijd met het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie en moet daarom buiten werking worden gesteld. Ook plaatste de kortgedingrechter vraagtekens bij het ontbreken van een rechterlijke toetsing voordat opgeslagen gegevens kunnen worden opgevraagd.
In een reactie zegt het ministerie de uitspraak te betreuren. Internet- en telecomproviders hoeven namelijk geen gegevens van alle abonnees meer op te slaan. Het ministerie maakt zich nu "ernstige zorgen" over het effect hiervan op de aanpak van de criminaliteit.
Ondanks het verlies ziet het ministerie ook nog positieve punten in de uitspraak. De kortgedingrechter gaf namelijk aan dat de bewaarplicht noodzakelijk en effectief is en een gerechtvaardigd doel zou dienen. "Naar zijn oordeel heeft de Staat voldoende aannemelijk gemaakt dat bepaalde vormen van criminaliteit nagenoeg uitsluitend zijn op te sporen door het gebruik van historische telecommunicatiegegevens", aldus het ministerie.
Inmiddels is er een wetsvoorstel dat de Wet bewaarplicht zal aanpassen. Deze ontwerpregeling is vorig jaar november voor advies aan verschillende instanties voorgelegd. Het ministerie zegt de inhoud van het vonnis bij het het wetsvoorstel te zullen betrekken. "Zodat de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de betrokkenen afdoende is gewaarborgd. Het vonnis laat daarvoor alle ruimte." Inmiddels hebben providers KPN, Hi, XS4ALL, Telfort, BIT en Tweak laten weten dat ze stoppen met de opslag van gegevens, zo meldt burgerrechtenbeweging Bits of Freedom.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.