De onderzoekspoot van het Pentagon werkt aan privacytools waardoor internetgebruikers meer controle over hun privégegevens krijgen, terwijl de waarde van hun online gegevens toch gebruikt kan worden. Het Brandeisprogamma, vernoemd naar Louis Dembitz Brandeis, de man die het concept van een recht op privacy bedacht, werd deze week aangekondigd en zal door het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) van het Pentagon worden uitgevoerd.
Het programma zal kijken hoe gebruikers data in hun systemen en op internet kunnen begrijpen, bedienen en beheren. Het gaat dan om eenvoudige intenties die een doel, risico en opbrengsten weergeven, zoals "deel alleen foto's met goedgekeurde familie en vrienden." Op dit moment vallen bestaande methodes voor het beschermen van privégegevens grofweg in twee categorieën, namelijk het filteren van data bij de bron en het vertrouwen van de partij die de data verzamelt.
Het filteren van data bij de bron, zoals het verwijderen van iemands naam of identiteit, biedt door de ontwikkeling van algoritmen steeds minder bescherming. Zo hebben onderzoekers al aangetoond dat het combineren van postcode en geslacht voldoende is om 87% van de Amerikanen bij naam te identificeren. Aan de andere kant is het vertrouwen in partijen die data verzamelen en zouden moeten beveiligen, gezien het grote aantal datalekken, ook geen oplossing.
"Op dit moment beschikken consumenten niet over effectieve manieren om hun eigen data te beschermen en de mensen met wie we data delen zijn vaak niet effectief in het beschermen ervan", zegt DARPA-programmamanager John Launchbury. "Het doel van het Brandeisprogramma is om de spanning tussen privacy en het gebruik van de enorme waarde van data te breken." In plaats van privacy en datagebruik te balanceren komt Brandeis met een derde optie, waardoor gegevens veilig en voorspelbaar kunnen worden gedeeld, terwijl de privacy gewaarborgd blijft.
Volgens DARPA kan het Brandeisprogramma in potentie een zeer grote impact hebben. Zolang de privacy van gegevens is gewaarborgd kunnen bijvoorbeeld gepersonaliseerde medicijnen worden ontwikkeld, bijvoorbeeld door correlaties tussen genetische informatie en de effectiviteit van verschillende behandelmethoden te ontdekken, of het ontwikkelen van slimmere steden waar er efficiënter met energie en verkeer wordt omgegaan.
In het geval van internet zouden bedrijven en apparaten continu data over cyberaanvallen kunnen delen waardoor er een groter "internetbewustzijn" en meer online bescherming ontstaat. "Zonder sterke privacycontroles zouden deze mogelijkheden niet ten volle kunnen worden benut", aldus DARPA. Voor de ontwikkeling van het programma is 4,5 jaar uitgetrokken, waarbij er elke 18 maanden een deelsysteem wordt gedemonstreerd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.