image

Politie ziet meer identiteitsfraude via veilingsites

zondag 22 maart 2015, 16:19 door Redactie, 8 reacties

De politie waarschuwt met name jongeren voor identiteitsfraude via veilingsites, nu deze vorm van fraude vaker lijkt voor te komen. Via Facebook laat de Politie Peel en Maas weten dat er steeds meer aangiften binnenkomen van vooral jongeren die op internet concertkaartjes kopen en vervolgens een kopie van hun identiteitsbewijs opsturen, omdat dit door de verkopende partij wordt gevraagd. Vervolgens wordt het kopie identiteitsbewijs voor koopfraude gebruikt.

De oplichter doet zich op veilingsites namelijk voor als de persoon van wie hij het kopie identiteitsbewijs heeft bemachtigd en biedt allerlei zaken aan, zoals kaartjes voor concerten en andere evenementen. In het geval van een koop wordt er niets geleverd en benaderen de gedupeerde kopers de persoon die op de kopie van het identiteitsbewijs staat. In januari werd op deze manier een man nog het slachtoffer op Marktplaats.

De politie adviseert internetgebruikers dan ook om nooit zomaar een kopie van een identiteitsbewijs te sturen. "In sommigen gevallen is een kopie opsturen noodzakelijk. We adviseren dan in ieder geval een kruis te zetten door deze kopie of door de foto, met een aantekening erop waarvoor je deze kopie opstuurt met datum. Op deze manier maak je het anderen wat minder aantrekkelijk om dit te misbruiken", aldus de politie. Onlangs meldde het CBS dat vorig jaar 3,3% van de Nederlanders het slachtoffer van koopfraude en 0,8% het slachtoffer van identiteitsfraude werd.

Reacties (8)
22-03-2015, 16:57 door Anoniem
Ze geven de goede raad weg terwijl ze zelf b.v. hotels hun hele gastenbestand dagelijks via plain-text laten door e-mailen... Criminelen die daar op inspelen hebben pas echt een vetpot als het gaat om identiteitsdiefstal.
22-03-2015, 18:26 door Anoniem
Nu leren we dus op de harde en pijnlijke wijze dat je altijd maar le-gi-ti-me-ren risicos met zich meebrengt. Wat net vervelend is want we zijn eerst door de overheid geconditioneerd altijd maar zo'n ding bij ons te hebben en die te presenteren zodra wie dan ook er om vraagt. Nee, een hoop vragers mogen dat helemaal niet, maar wie weet het verschil, en vooral wie wil er moeilijk over doen? Zo zien we dat de overheid hier medeschuldig is aan het creeeren van deze situatie.

De po-li-tie had veel beter minder lui kunnen zijn en leren speuren dan te klagen dat dat veelsteveel moeite is en is het niet veel handiger als iedereen gewoon verplicht een naamplaatje bij zich heeft? Toe, minister? Je hebt er uiteindelijk de bevolking alleen maar mee, want zonder le-gi-ti-ma-sie presteert de po-li-tie he-le-maal niets meer, waarmee ze hun eigen bestaansrecht ook nog eens vakkundig ondergraven hebben. En zoals met de wietpas, ze hebben ook hiermee dus meer onveiligheid geschapen en vooral de criminelen blijgemaakt.

En wie moet er wat aan doen? Doe maar zelluf, meneertjuh. Echt goed oppassen aan wie je kopietjes identiteitskaart opstuurt hoor! Dat had echt beter gekund. Maar de ambtenarij in het algemeen en de po-li-tie in het bijzonder kan dat idee niet aan. Dat je best goed het volk veilig kan maken zonder voortdurend iedereen bij voorbaat maar als crimineel te behandelen.
22-03-2015, 19:52 door gbrugman - Bijgewerkt: 22-03-2015, 19:53
Daarvoor heeft de overheid juist een app, KopieID, beschikbaar onder iOS, Android en Windows Phone!
22-03-2015, 20:35 door Anoniem
In sommigen gevallen is een kopie opsturen noodzakelijk.
O, ja? In welke gevallen dan?
In het kader van de betrouwbaarheid of het kunnen verhaal halen lijkt het me eerder logisch dat een verkopende partij zich legitimeert en niet andersom.

Wat is nou eigenlijk het opgevoerde argument om je identiteitsbewijs te moeten overleggen voor aankoop van die concertkaartjes?
Als je betaalt en je adres geeft kan de verkoper ze opsturen, als je dat niet vertrouwt kan je proberen ze aan de deur af te halen en contant af te rekenen.
Waar en wanneer komt nou dat Id het verkoopverhaal binnen en waarom trappen mensen in dit omgekeerde legitimatie verhaal?
22-03-2015, 22:27 door Anoniem
Door Anoniem: In het kader van de betrouwbaarheid of het kunnen verhaal halen lijkt het me eerder logisch dat een verkopende partij zich legitimeert en niet andersom.
Precies. Maar het gaat nog verder: Zodra de ene om legitimatie vraagt moet de ander eigenlijk ook om legitimatie vragen, want voor je het weet is de vrager een nepper.

Dit wordt aardig uitgelegd in bijvoorbeeld http://web.mit.edu/kerberos/dialogue.html.

Probleem met identiteitskaarten is echter dat het je niet zoveel vertelt. Het enige wat je er mee kan (en mag) is kijken of het plaatje op de kaart op de toonder lijkt, waarna je personalia opneemt om later dezelfde persoon terug te kunnen vinden. Veelal ontbreekt de verificatiestap en is de later terugvinden-functie makkelijk subverseerbaar. Waarmee het alleen al tonen van de kaart een risico geworden is.

Wat is nou eigenlijk het opgevoerde argument om je identiteitsbewijs te moeten overleggen voor aankoop van die concertkaartjes?
Wellicht omdat ze persoonsgebonden verkocht worden. Waarom dat dan weer zo is ontgaat me een beetje, want waarom zou je kaarten niet mogen doorverkopen? Omdat er anders een zwarte markt onstaat? Die bestaat nog steeds, is alleen nog maar gevaarlijker geworden. Lijkt me dat de klant uiteindelijk niet met zulke maatregelen geholpen wordt, integendeel.


[...] waarom trappen mensen in dit omgekeerde legitimatie verhaal?
Dit is ondertussen redelijk gewoon geworden. Ga naar een bank en vraag ze op jouw geld te passen. Zij zich aan jou legitimeren? Kom nou. Jij moet eerst maar eens bewijzen dat je dat geld legitiem bezit, want geld kan stinken en de bank kan uitmaken of jouw geld stinkt.

Dit is welbeschouwd regelrecht tegen het bestaansrecht van de bank zelf in: Een instituut dat zich laat voorstaan op hun betrouwbare handelen, hun integriteit, hun waarborgen dat jouw geld en waardevolle spullen veilig bewaard worden totdat je ze terugvraagt, verworden tot politieagent van jouw financieele handelen die zich ondertussen ook nog aan jouw tegoeden tegoeddoet.

Maar ondertussen normaal. En die omkering breidt zich langzaamaan steeds verder uit.
23-03-2015, 07:16 door Anoniem
Dus ik ben zo gek nog niet dat ik steevast weiger om me te legitimeren?
23-03-2015, 08:08 door Anoniem
Hopelijk pakken nieuwe minister en staatssecretaris dit eens goed aan.
23-03-2015, 12:58 door Anoniem
Door Anoniem: Dus ik ben zo gek nog niet dat ik steevast weiger om me te legitimeren?
Stukken beter dan "voor het gemak" meegaan met alles wat er van je gevraagd wordt.

Door Anoniem: Hopelijk pakken nieuwe minister en staatssecretaris dit eens goed aan.
Die hebben hun baantjes niet dankzij hun jarenlange bestuurlijke ervaring of hun scherpe inzichten in de samenleving. Dus laat ik het zo zeggen: Ik geloof het als ik het zie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.