Gegevens van de Nederlandse inlichtingendienst AIVD zouden na een omvangrijke datadiefstal bij de Curaçaose veiligheidsdienst VDC in handen van criminelen zijn gekomen, zo beweert SP-Kamerlid Ronald van Raak. De veiligheidsdienst is onder andere verantwoordelijk voor de screening van politici.
De voormalige Curaçaose premier Gerrit Schotte, tegen wie afgelopen vrijdag een strafzaak begon, zou dit proces hebben tegengewerkt. Zo vond er in 2010 een ontmoeting plaats tussen het diensthoofd van de dan nog Antilliaanse veiligheidsdienst, de aankomende premier Gerrit Schotte, beoogd minister George Jamaloodin en Theo Heyliger. Medewerkers van de veiligheidsdienst mogen echter geen relaties onderhouden met politici.
Een dag later waarschuwt directeur Edsel Gumbs van de Antilliaanse veiligheidsdienst de Antilliaanse minister van Justitie over deze verboden ontmoeting, zo meldt de Volkskrant. Het diensthoofd wordt daarop de toegang tot het gebouw van de veiligheidsdienst ontzegd. Op 10 oktober 2010 wordt Curaçao een autonoom land binnen het koninkrijk en maakt niet langer deel uit van de Nederlandse Antillen.
Schotte, die de eerste premier van Curaçao is geworden, wil dat het diensthoofd weer aan de slag kan, maar de commissie van toezicht van de VDC voorkomt dat. Twee weken later wordt er intern een memo opgesteld met belastende informatie over Schotte en een aantal van zijn ministers. Dezelfde dag nog wordt Gumbs de toegang tot de gebouwen van de veiligheidsdienst ontzegd en wordt hij ongeschikt verklaard. Een nieuwe directeur volgt Gumbs op.
Eind 2011 gebeurt er iets opmerkelijks bij de VDC, zo laat een netwerkbeheerder van de veiligheidsdienst tegenover de Curaçaose Ombudsman weten. Zijn leidinggevenden vertellen dat hij, in opdracht van de minister-president, aan een aantal "Colombianen" moet vertellen hoe de informatie van de Curaçaose veiligheidsdienst was beveiligd. Een paar weken later moet de netwerkbeheerder zelfs de wachtwoorden van het systeem afgeven. Hierdoor was het mogelijk om alle gegevens aan te passen en te kopiëren. Niet alleen van de dienst zelf, maar ook van andere inlichtingendiensten, zoals de AIVD en FBI.
Volgens Van Raak, die eerder in The Post Online over de zaak berichtte, gaat het misschien wel om de grootste datadiefstal bij een geheime dienst ooit. Meerdere bronnen zouden hebben bevestigd dat de gegevens in handen van criminelen zijn gekomen. Daarnaast zouden er gegevens zijn gewist om bijvoorbeeld een gunstige screening van toekomstige politici mogelijk te maken, aldus het SP-Kamerlid.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.