image

WRR: overheid moet internetprotocollen met rust laten

dinsdag 31 maart 2015, 13:07 door Redactie, 2 reacties

Overheden moeten de protocollen en infrastructuur van het internet met rust laten, omdat ingrijpen een "uiterst schadelijk effect" op het internet zal hebben en er zelfs voor kan zorgen dat het kapot gaat. Daarvoor waarschuwt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een nieuw rapport.

De WRR is een onafhankelijk adviesorgaan voor de Nederlandse regering en geeft de regering gevraagd en ongevraagd advies over onderwerpen vanuit een langetermijnperspectief. In het rapport "De publieke kern van het internet. Naar een buitenlands internetbeleid" (pdf), dat vandaag is overhandigd aan minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken, pleit de WRR voor internationale bescherming van het internet.

Volgens de WRR rusten de integriteit en betrouwbaarheid van het internet, en alle maatschappelijke en economische processen die daaraan verbonden zijn, op het functioneren van een kern van internetprotocollen en infrastructuren die als mondiaal publiek goed kunnen worden gezien. "Als staten omwille van nationale belangen direct ingrijpen in die centrale protocollen en infrastructuren, heeft dat een uiterst schadelijk effect op dit mondiale publiek goed. En dat gebeurt steeds vaker, omwille van nationale veiligheid en economische belangen", aldus het adviesorgaan.

Aanbevelingen

In het rapport beveelt de raad aan om het internet eigenstandig tot een speerpunt van het Nederlandse buitenlandbeleid te verheffen. Daarbij zijn drie aanbevelingen uitgewerkt. De eerste aanbeveling betreft het vastleggen van een internationale norm waarin de centrale internetprotocollen worden aangemerkt als een neutrale zone, waarin bemoeienis omwille van eigen nationale belangen niet geoorloofd is.

Verder moet worden bevorderd dat internetveiligheid, de veiligheid van het netwerk en nationale veiligheid in relatie tot het internet op nationaal en internationaal niveau beter van elkaar worden onderscheiden en afgebakend. Als derde moet het werkveld voor de Nederlandse internetdiplomatie worden verbreed, zowel naar nieuwe coalities tussen staten als naar internetbedrijven, ngo’s en de technische gemeenschap.

Reacties (2)
31-03-2015, 14:55 door Anoniem
Ironisch genoeg probeert de VS om ICANN (die tent vol prutsers van de domeinnamen) maar zichzelf te laten besturen. Dat is nu al gierend uit de klauwen aan het lopen, dat wordt bij echte zelfbeschikking dus niet minder. Wat op de lange termijn best wel eens uiterst schadelijk voor "internet governance" zou kunnen zijn.

En gezien de voorbeelden elders, inclusief dataretentie en censuur in landen waarvan je toch dacht dat het verlichte westerse democratieen waren is deze casus van niet rommelen met het internet, hoewel correct, steeds lastiger vol te houden.

Hoe het wel moet? Vaak genoeg geroepen, niemand die het horen wil. De wereld wil (nog) niet, dan niet joh.
01-04-2015, 22:06 door Eric-Jan H te D - Bijgewerkt: 01-04-2015, 22:06
Internet is als schoon drinkwater.
- Iedereen heeft er recht op.
- niet iedereen krijgt het ,
- soms wordt het bedoeld of onbedoeld vervuild of vergiftigd,
- nu bijna iedereen er van afhankelijk is wordt het in plaats van goedkoper duurder,
- en regeringen zullen er macht mee proberen uit te oefenen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.