De medische apparatuur in Nederlandse ziekenhuizen is weleens besmet met malware. Dat blijkt uit onderzoek dat Deloitte onder zeventien ziekenhuizen uitvoerde. Van de geïnterviewde ziekenhuizen gaven er tien aan dat ze weleens te maken hebben gehad met malware op hun medische apparatuur.
Bij zeven ziekenhuizen zou dit nooit zijn gebeurd. "Het risico van computervirussen is groot. Aan de ene kant kan de integriteit en de werking van het medische apparaat niet meer worden gegarandeerd als het besmet is met een computervirus. Daarnaast zorgen sommige virussen voor performanceproblemen. Hierdoor komt de beschikbaarheid van het apparaat in gevaar", aldus de onderzoekers in een rapport.
Een virusscanner op een medisch apparaat is volgens de onderzoekers niet altijd de oplossing, omdat niet alle apparatuur dit ondersteunt en ziekenhuizen niet altijd bevoegd zijn om software te installeren op door hen aangeschafte apparatuur. Naast netwerksegmentatie zouden Intrusion Detection Systemen (IDS) en Security Information and Event Management (SIEM) systemen een oplossing kunnen bieden. "Hiermee kan apparatuur op dezelfde manier worden gebruikt als nu, maar is deze wel weerbaarder tegen besmettingen door malware."
Tegenover de Volkskrant stelt onderzoeker Jeroen Slobbe dat het in de meeste gevallen om "oeps-besmettingen" gaat. "Een bestaand virus dat bijvoorbeeld via een USB-stick wordt overgebracht." Er zijn tijdens het onderzoek geen aanwijzingen gevonden dat het bij de infecties om gerichte acties door criminele of terroristische organisaties ging, bijvoorbeeld om ziekenhuizen af te persen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.