image

Politie vraagt 2 miljoen keer om telecomgegevens Nederlanders

donderdag 23 april 2015, 15:16 door Redactie, 12 reacties

De politie heeft vorig jaar zo'n 2 miljoen keer om de telecomgegevens van Nederlanders gevraagd, wat in 88% van de verzoeken ook resultaat opleverde. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) dat door de minister van Veiligheid en Justitie is opgemaakt (pdf). De opgevraagde gegevens bestaan uit e-mailadressen, IP-adressen en het adres dat bij een telefoonnummer hoort.

De ruim 2 miljoen verzoeken leverden in totaal 3,3 miljoen antwoorden op. In Nederland is er één centraal punt waar de opsporingsdiensten de klantgegevens kunnen opvragen. Dit systeem wordt door het CIOT beheerd. Telefoonbedrijven en internetproviders actualiseren elke 24 uur hun bestand met klantgegevens, die vervolgens via het CIOT-systeem door opsporingsdiensten kunnen worden opgevraagd. Het systeem stuurt de vraag dan door naar de bestanden van de aanbieders.

Naast de politie vroegen ook de Belastingdienst, 112 centrale, verschillende inspecties en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit duizenden keren om gegevens. De Nationale politie eenheid Oost-Nederland vroeg met 412.000 verzoeken het vaakst om gegevens. De meeste verzoeken van de politie en overige opsporingsdiensten worden op basis van Artikel 126n van het Wetboek van Strafvordering gedaan.

Reacties (12)
23-04-2015, 15:42 door Anoniem
Ook interessant zou zijn hoeveel zaken dit betrof (een enkele zaak kan meer dan één nummer bevraging nodig hebben) .

En wat het oplossings percentage is ...
===============================================================================================

Het zou heel nuttig zijn als bij de CIOT bevraging de aanvrager en zaak/PV nummer ingevoerd moeten worden.
Dat kan dan nuttig dataminen zijn om hobby en corrupte bevragingen (vriendendienstje) eruit te vissen.
Ik vrees dat dat er niet in zit.
23-04-2015, 16:13 door Anoniem
lees ik het dan goed dat er bijna 2,2 miljoen keer een VH feit was waarvoor die gegevens zijn opgevraagd, want daar verwijst artikel 126n naar. Dat is schokkend, of wordt er 2,2 miljoen keer gezegd dat het een VH feit betreft, maar dat is wat anders.
23-04-2015, 16:16 door Anoniem
Ook interessant zou zijn hoeveel zaken dit betrof (een enkele zaak kan meer dan één nummer bevraging nodig hebben)

Waarschijnlijk in sommige gevallen dagelijks, omdat je moet blijven controleren of de gegevens nog steeds correct zijn.
23-04-2015, 16:34 door [Account Verwijderd]
https://www.security.nl/posting/425753/Overheden+vragen+Cisco+nul+keer+om+gebruikersgegevens

Ben ik gek, of zijn het appels en peren.
23-04-2015, 16:47 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 23-04-2015, 16:55
[Verwijderd]
23-04-2015, 16:58 door Anoniem
Door amphihans: https://www.security.nl/posting/425753/Overheden+vragen+Cisco+nul+keer+om+gebruikersgegevens

Ben ik gek, of zijn het appels en peren.
Cisco is geen aanbieder van openbare telecommunicatie diensten . Dat scheelt nogal.

Ik denk dat alleen als een medewerker van Cisco vanaf het cisco netwerk iets doet dat in logs terecht komt en aanleiding geeft tot een bevraging die aan Cisco gesteld zal worden.
Uiteindelijk werkt er bij Cisco wereldwijd hooguit een klein stadje aan mensen, en zullen degenen daaronder die dan enige neiging hebben om dingen te doen waar een vraag over zou kunnen komen toch wel wijs genoeg zijn om dat niet vanaf een werkgeversnetwerk te doen.
Kortom - appels en peren.
23-04-2015, 18:31 door Anoniem
Het lijkt Big Brother, maar dit gegeven zegt helemaal niets. Misschien wordt er over 1 persoon navraag gedaan bij alle internet providers (plm 20) plus de providers die alleen een email service leveren, plus de providers die alleen mobiele telefoon leveren, plus de goedkoop naar buitenland bellen services etc etc. Daarnaast zijn er nog talrijke kleine lokale of bedrijfsgerichte providers. Belangrijker om te weten is om hoeveel personen het hier eigenlijk gaat.
23-04-2015, 20:30 door Anoniem
Dit betekent bij 260 werkdagen dus gemiddeld 7700 opvragingen per dag. Dat is schier onmogelijk tenzij medewerkers die toegang hebben tot deze database de communicatiegegevens van hun vrienden en familie zitten te begluren.
24-04-2015, 08:57 door Anoniem
Door Anoniem: Dit betekent bij 260 werkdagen dus gemiddeld 7700 opvragingen per dag. Dat is schier onmogelijk tenzij medewerkers die toegang hebben tot deze database de communicatiegegevens van hun vrienden en familie zitten te begluren.

Waarom is dat schier onmogelijk dan? Dat kan ik niet volgen. Had jij het idee dat er minder dan 7700 misdaadonderzoeken
lopen in Nederland? Dat lijkt me erg naief van jou.
24-04-2015, 16:26 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Dit betekent bij 260 werkdagen dus gemiddeld 7700 opvragingen per dag. Dat is schier onmogelijk tenzij medewerkers die toegang hebben tot deze database de communicatiegegevens van hun vrienden en familie zitten te begluren.

Waarom is dat schier onmogelijk dan? Dat kan ik niet volgen. Had jij het idee dat er minder dan 7700 misdaadonderzoeken
lopen in Nederland? Dat lijkt me erg naief van jou.

7700 per dag he. Dus de optelling die jij maakt over 7700 misdaadonderzoeken zijn 2 verschillende dingen. Even vanuit gaande dat je 2 aanvragen doet bij een telecom provider per misdaad. Zou dat betekenen (7700 * 260) / 2 = 4.004.000 misdrijven waar art. 126n geldt. Dat vind ik best veel ja
26-04-2015, 20:40 door Anoniem
Ach, sinds jaar en dag zijn er nationaal groepen actief die op jacht zijn naar naieve huisvrouwtjes die, gelijk loverboys, in de luren worden gelegd. Met het nodige maatschappelijke leed tot gevolg. Vechtscheidingen, schuldsanering, enz, enz..
Kost de maatschappij klauwen vol geld. De verantwoordelijken kost het in ieder geval geen geld, dus hun interesseert het geen ene reet. Als je maar lol hebt.

Is al jaren bekend. Sommige groepen roemen zichzelf hoe succesvol zij zijn in het uit elkaar trekken van "gelukkige" gezinnen. Schijnt humor te zijn. Huisvrouwtje wordt tot sexslaaf gemaakt en daarna uitgekotst. Gezin kapot. Advocaten, psychologen, jeugdzorg, ellende. Schijnt humor te zijn.

Gieren van het lachen doen zij als zij er weer een zo gek hebben gekregen om een aanklacht wegens kinderverkrachting in te dienen. Zou helpen om meer alimentatie te krijgen. Onaantastbaar, en dat maakt hun extra onverantwoord.

Diverse ISPs schijnen er in gespecialiseerd te zijn. Verdienen er dik aan.
Programmeurs draaien websites in elkaar. Verdienen er dik aan.
Webmasters verdienen er dik aan. Alles zwart betaald natuurlijk.

Niemand boeit het.
Politie doet er niets aan. Is niets van bekend. Staat op zichzelf. Zou uitzonderlijk zijn.

Verre van dat.

Beter stop je met hard werken voor je gezin. Overuren, hart voor de zaak, en al die onzin. De recessie vereist offers en al die nonsens. Terwijl jij je ballen afwerkt zit een zwartwerkende steuntrekker je vrouw te paaien. In groepsverband geholpen.
Want, is leuk, lachen, humor. En na jouw vrouw de volgende natuurlijk. Want de betrokkenen weten al lang dat hun "feestje" na een aantal weken voorbij is.

Beter koop je een honkbalknuppel en ga eens bij sommige van dat soort adressen langs.
Na wat schedels knotsen ga je een hoop leren over hoe verrot en onverschillig Nederland werkelijk is.
Kun je een hoop leren over wat er hier en daar "recorded" wordt.

Men interesseert zich geen ene flikker voor de hoeksteen der maatschappij.
De overheid niet, de politie niet. Geen enkele maatschappelijke organisatie.

Wel interessant om te ontdekken hoe anders het leven wordt als je van duizenden Nederlanders, waaronder bekenden, zeer intieme berichten, inclusief beeldmateriaal, verkregen hebt.

Kennis is macht, zegt men.

Zorgen dat die kennis hoe dan ook verspreid gaat worden mocht er iets vreemds gebeuren met een zeker persoon is een geheel andere tak van sport.

Noem het de dodemansknop.

Oh ja, de politie, die is vooral het slaafje van de belastingdienst. En "gegoede burgers" die "geen last" meer willen hebben van een of andere burger met een gegronde klacht.

Corruptie? Welnee, gewoon het gevolg van sommigen meer "voordeel van de twijfel" geven dan anderen.

All animals are equal, but some animals are more equal then others

Zal wel socialistisch wezen. Of, God verhoede, boeren nuchter gezond verstand.

Zou het gepeupel dan toch echt genaaid worden door de elite? Nee toch zeker?
26-04-2015, 21:28 door Anoniem
En hoeveel van de witte boorden criminaliteit gaat dit oplossen? Meer of minder dan 90%?
En dan op punten waar het echt om doet?
Want als het minder dan 90% is dan gaat al het andere slechts een druppel op de gloeiende plaat worden.
Anders gezegd, de elite kan doen en laten wat het wilt, en niemand doet er echt iets, en dan nog verwacht je dat het gepeupel luistert? Gij, onmachtige, "ik maak geen echt verschil, ik ben slechts een pion, te slachtofferen in een groter schaakspel". Hoe voelt dat? Slechts een op te offeren speelstuk te zijn in het spel van iemand anders? Iemand die dat spel wil spelen om er zelf beter van te worden ten koste van jouw?

Ga je aandacht richten op dat wat echt verschil maakt.
En beduidend minder om dat wat nauwelijks een verschil maakt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.