Twee grote Amerikaanse ziekenhuizen gaan volgende maand een systeem in gebruik nemen om medische apparatuur aan de hand van hun stroomverbruik op malware te controleren. Dat lieten de ontwikkelaars tijdens de RSA Conferentie in San Francisco weten, zo meldt The Register.
WattsUpDoc (pdf), zoals het systeem heet, werd in 2013 al aangekondigd. Ziekenhuizen gebruiken vaak voor allerlei kritieke toepassingen nog oude besturingssystemen die al lang niet meer worden ondersteund. Ook komt het voor dat ziekenhuizen van de leveranciers van medische apparatuur geen beveiligingsupdates of virusscanners mogen installeren.
Dat brengt risico's met zich mee, omdat ziekenhuiscomputers zoals zwangerschapsmonitoren, mengapparatuur en foto-opslagsystemen voor MRI-machines vaak op interne netwerken zijn aangesloten die weer met het internet verbonden zijn. Medische apparatuur is volgens de ontwikkelaars van het systeem daarom een aantrekkelijk doelwit voor aanvallers.
Om medische apparatuur toch op malware te controleren kijkt WattsUpDoc naar subtiele veranderingen in het stroomverbruik. Eerst leert het systeem het normale stroomverbruik van een machine, zodat het door malware veroorzaakte afwijkingen vervolgens kan opmerken. Tijdens een test met een farmaceutische computer werd 93,5% van de malware gedetecteerd. Daarmee presteert WattsUpDoc volgens de ontwikkelaars al even goed als traditionele virusscanners.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.