Door Anoniem: Door Anoniem:Als er dan ook nog hele archieven vol met uitgebreide en gedetailleerde persoonlijke informatie van ex-werknemers tussen zit werpt dat de vraag op, wat deed dat daar? Ergens hoort dat er niet tussen te zitten, en dat het wel lekt is (wellicht grove) nalatigheid die direct sony zelf is aan te rekenen.
Ik heb bij bedrijven gewerkt die jaarlijkse uitstapjes voor gepensioneerden organiseerden, ik krijg zelf heel netjes van ex-werkgevers een brief bij elke aanpassing van het pensioenreglement. Natuurlijk houden werkgevers bij wie er voor ze gewerkt heeft.
Dan houden ze dus ook de verantwoordelijkheid voor het niet laten lekken van zulke informatie. Laat wel mooi zien waar het huidige identificatiemodel onhoudbaar is in een wereld waar lekken alleen maar makkelijker geworden is.
Op zich snap ik ook best wel de "moet dat nou?"-reactie, want al die extra data helpt niet het punt te maken. Je kan roepen dat wikileaks dat had moeten censureren, maar zo werkt wikileaks niet.
Je kan roepen dat de Amerikaanse politie minder excessief geweld tegen zwarten moeten inzetten, maar zo werkt de Amerikaanse politie niet. Maakt dat duidelijk wat er niet klopt aan je gedachtengang? Dat Wikileaks niet zo werkt is nou precies de essentie van de kritiek.
Je analogie gaat niet op. Wikileaks is opgezet om precies dit te doen zonder onderscheid te maken; doen ze dat wel dan openen ze zich voor eindeloze discussies "waar ligt de grens?", en dan verzandt daarin hun functie om klokkenluiders anoniem de klok te kunnen laten luiden.
Dat nogal wat Amerikaanse politiediensten last hebben van institutioneel racisme[1] is geen integraal onderdeel van de politietaak, en de bazen van die diensten gaan dan ook regelmatig door het stof met beloftes tot verbetering.
Dat jij denkt dat de analogie wel opgaat betekent dat je je eigen (voor)oordeel luider laat spreken dan dat je doorhebt hoe en vooral ook waarom wikileaks doet wat ze doet.
Blijft over de anonieme indiener van al die data. Maarja, die is anoniem. En wat mij betreft is dat een groot goed.
De bouwfraude en de ondeugdelijke granaten die gebruilkt werden bij legeroefeningen zijn voorbeelden die heel duidelijk maken dat mensen die iets ernstigs naar buiten brengen hun leven verwoest zien worden, ondanks dat een fors deel van de maatschappij vindt dat het terecht aan de kaak werd gesteld. Om die reden is een anoniem kanaal voor klokkenluiders inderdaad iets geweldigs.
Maar die klokkenluiders hebben niet meer naar buiten gebracht dan wat ze aan de kaak stelden. Die hebben niet hele personeelsbestanden en e-mailarchieven aangehecht omdat dat toevallig makkelijker te verwerken was. Dat is een heel wezenlijk verschil, en ik vind dat je, hoe veel moeite het ook kost om het uit te filteren, ernstig over de schreef gaat als je dat niet doet.
Dat kun je vinden. Ik denk dat de enige die je dat aan kan rekenen de anonieme aanbrenger is, aangezien die ook zonder wikileaks wel had kunnen openbaren, zelfs anoniem. Alleen waren dan de risicos op bijvoorbeeld doorverkoop op de zwarte markt (en dus te gelde maken, en alles wat daar verder nog uit volgt) groter geweest.
En was deze hack het werk van een klokkenluider? Het begon ermee dat de hackers het uitbrengen van een film wilden blokkeren.
Je gaat hier verder met speculeren over wat cyberboemannen doen of laten. Graag beperken tot wat je weet en nodeloos contentieuze, expres van elke betekenis beroofde termen achterwege laten.
Wat jij het werkelijke probleem noemt is, als ik het goed samenvat, dat privacygevoelige gegevens grootschalig verzameld worden maar onvoldoende beveiligd.
Nee. Dat is wel een probleem maar het onderliggende probleem is dat dit (in het huidige model) nodig is, niet anders kan, en dat het ons dwingt onszelf bloot te geven zonder dat er nog enige remedie beschikbaar is mocht er iets misgaan.
Technisch kan het best anders, en uiteindelijk zullen we er wel aan moeten iedereen zijn administratie compleet om te gooien en voor dat "anders" geschikt te maken. Voorlopig snappen nog te weinig mensen zelfs maar dat het echt anders moet. Ik zit dus al een paar jaar te wachten tot genoeg mensen alleen de noodzaak van verandering al eindelijk doorkrijgen.
Het was nog minder schadelijk geweest als alleen bekend was gemaakt dát die gegevens gelekt zijn
Dat maakt geen indruk; kijk naar de enorme berg die Snowden aan Greenwald gegeven heeft die daar heel mondjesmaat uit publiceert maar nauwlijks de originelen laat zien. Het laat
zelfs daar grote ruimte voor bagatelliseren, wat allerlei hotemetoten dan ook met grote regelmaat doen. Voor zover de "journalistieke zorgvuldigheid".
En het is wellicht helemaal niet zo onschadelijk als je denkt. Niemand weet dan wat er echt gelekt is en dus ook niet of'ie getroffen is, wat er verder met die gegevens gebeurd is, en zo verder.
Als je een probleem aan de kaak stelt door zelf deel van het probleem te worden ben je in mijn ogen twijfelachtig bezig. Dat geldt zowel voor Wikileaks als voor degene die dit alles anoniem aan Wikileaks heeft geleverd.
Wikileaks is doorgeefluik, niets meer, en niets minder. Daarom filteren ze ook niet.
Ik vind dat heel jammer. Ik vond Wikileaks een geweldig initiatief. Maar met grote macht komt grote verantwoordelijkheid, en die nemen ze in mijn ogen niet.
Dan heb je inderdaad niet begrepen waarom ze bestaan.
[1] Er speelt daar meer mee overigens, het is geen eenzijdig verhaal. Vergelijkbaar met hoe hier ook verschillende bevolkingsgroepen er verschillende gewoonten op nahouden wat tot verschillen in frequentie van in aanraking komen met de politie tot gevolg heeft. De motivatie zal anders zijn, overigens.