Steeds meer computers en laptops maken gebruik van Solid State Drives (SSD), maar dit is niet zonder risico, aangezien een SSD zonder stroom al na een week data kan verliezen. Daarvoor waarschuwt Don Allison van het beveiligingsbedrijf KoreLogic. De levensduur van SSD's is beperkt en de schijven hebben continu toegang tot stroom nodig om hun data gaandeweg niet te verliezen.
De Joint Electron Device Engineering Council (JEDEC) is een organisatie die standaarden voor de micro-elektronica -industrie opstelt, waaronder het uithoudingsvermogen van SSD's zonder stroom. Voor consumentenschijven bedraagt dit een jaar, terwijl zakelijke SSD's zonder stroom al na drie maanden data mogen verliezen. De snelheid waarmee de data ook daadwerkelijk verdwijnen is afhankelijk van de temperatuur. Uit een presentatie (pdf) van Alvin Cox van harde schijffabrikant Seagate blijkt dat voor elke toegenomen 5 graden van de omgeving waar de SSD is opgeslagen, de bewaarperiode van data wordt gehalveerd.
Een SSD die in een temperatuur van 25 graden wordt bewaard kan de data twee jaar vasthouden. Wordt dit echter 30 graden, dan blijkt de bewaarperiode nog maar één jaar te bedragen. Met name voor bedrijven kan dit een probleem zijn, als ze bijvoorbeeld SSD's voor juridische of forensische doeleinden moeten bewaren. Allison geeft als voorbeeld een SSD die hij ontving nadat die meer dan drie maanden ergens was opgeslagen. De schijf bleek vol bad sectors te zitten. Hij adviseert organisaties dan ook om vroegtijdig images te maken en mechanische schijven te gebruiken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.