Als het gaat om het uitbreiden van de bevoegdheden van de AIVD en MIVD moet het kabinet eerst de noodzaak aantonen, aangezien dat nu ontbreekt, zo stelt de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) in het jaarverslag 2014-2015 (pdf).
De CTIVD stelt in het verslag dat er geen sprake is van het stelselmatig buiten de wet om verzamelen van gegevens door de inlichtingendiensten. Toch zou de motivering om bijzondere bevoegdheden in te zetten te kort schieten. Ook hebben de diensten onder de huidige Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten uit 2002 (Wiv 2002) nog geen werkwijze gevonden die ervoor zorgt dat ze consequent de wettelijke waarborgen naleven bij de selectie van ongericht onderschepte satellietcommunicatie. De Commissie vraagt zich dan ook af hoe het kabinet denkt dat de diensten hieraan invulling kunnen geven bij de nieuwe uitgebreidere bevoegdheden.
De Commissie ervaart het verder als een gemis dat in Nederland vooralsnog nauwelijks wordt gediscussieerd over de vraag in hoeverre het noodzakelijk is bevoegdheden uit te breiden. De nadruk in de discussies ligt volgens de CTIVD al snel op de rechtmatigheid van het handelen en minder op de doelmatigheid of effectiviteit van interceptiebevoegdheden. "De discussie kan daardoor blijven hangen bij de constatering dat tegenwoordig 90 procent van de communicatie over de kabel gaat en daardoor de 'traditionele' bevoegdheid tot het ongericht intercepteren van satellietcommunicatie (de resterende 10 procent) niet meer volstaat. Maar kan deze constatering alleen de conclusie tot de uitbreiding van de bevoegdheden dragen?", zo vraagt de toezichthouder zich af.
De CTIVD wil dan ook als uitgangspunt dat eerst de noodzaak voor nieuwe bevoegdheden, ingegeven door tekortschietende effecten van de huidige bevoegdheden, overtuigend moet worden aangetoond voordat sprake kan zijn van een wettelijke uitbreiding. Mochten de bevoegdheden worden uitgebreid dan moet ook het toezicht worden verscherpt, zo oordeelde de evaluatiecommissie Dessens. Het kabinet is dit echter niet van plan. Op 19 mei overlegt de CTIVD met de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken over de voorgenomen wijziging van de Wiv 2002.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.