Veel van de software die tegenwoordig in omloop is, is malware. Het zijn namelijk programma's die hun gebruikers slecht behandelen, zo stelt Richard Stallman, die Windows, Mac OS en iOS als specifieke voorbeelden geeft. Stallman is de ontwikkelaar van het GNU-besturingssysteem.
Hij gebruikt de definitie van malware niet alleen voor virussen en Trojaanse paarden, maar voor programma's die gebruikers slecht behandelen. Iets dat tegenwoordig schering en inslag is, zo schrijft Stallman in een column voor The Guardian. "Er zijn zoveel gevallen van 'proprietary malware' gemeld, dat we elk gesloten programma als verdacht en gevaarlijk moeten beschouwen." Sommige van deze gesloten programma's bespioneren gebruikers, terwijl andere gemaakt zijn om gebruikers te ketenen via DRM-oplossingen. Andere programma's leggen weer censuur op en sommige software is speciaal gemaakt om gebruikers te saboteren, gaat Stallman verder.
Als voorbeeld van malware noemt hij besturingssystemen als Windows, Mac OS en iOS. Het gaat hier om software die gebruikers ketent, bespioneert en censureert. Een internet dat uit allerlei gesloten software oplossingen bestaat is dan ook niet te vertrouwen. Stallman roept gebruikers dan ook op om in actie te komen. Zo moeten software en webdiensten die gebruikers bespioneren of volgen worden vermeden.
Verder moet er collectief worden geïnvesteerd in vrije oplossingen die gebruikers niet op het web volgen. Als derde moet er via democratische wegen wetgeving komen die verschillende "malware-praktijken" verbiedt. Hierbij moet er wel sprake zijn van een democratie, stelt Stallman. Iets wat volgens hem niet het geval is door handelsverdragen zoals TTP en TTIP die bedrijven juist de mogelijkheid bieden om democratie te onderdrukken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.