Een beveiligingsonderzoeker heeft een kwetsbaarheid in de firmware van verschillende oudere Apple MacBooks ontdekt, waardoor een aanvaller malware zou kunnen installeren. De nieuwste modellen lijken niet kwetsbaar te zijn, maar 100% zeker is onderzoeker Pedro Vilaca niet, zo laat hij op zijn blog weten.
Vilaca ondekte dat hij de Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) vanuit "userland" kan aanpassen. UEFI is de opvolger van de BIOS en is een nieuw model voor de interface tussen het besturingssysteem van de computer en de firmware van het platform. De UEFI-code zou normaal niet toegankelijk voor gebruikers moeten zijn, maar de onderzoeker ontdekte dat de code toegankelijk is nadat een computer in de slaapstand gaat en weer wordt gestart.
Het probleem speelt bij MacBooks die voor halverwege 2014 zijn gemaakt en is bevestigd op een MacBook Pro Retina, MacBook Pro 8.2 en een MacBook Air. Via de kwetsbaarheid is het mogelijk om een rootkit te installeren. Een aanvaller hoeft hiervoor geen fysieke toegang te hebben, omdat het lek ook via Safari of een andere aanvalsvector op afstand is aan te vallen.
De onderzoeker dacht dat Apple van het probleem wist, maar dat blijkt achteraf niet zo te zijn. Het gaat dan ook om een zero day-lek waarvoor Apple nog geen beveiligingsupdate heeft uitgebracht. Gebruikers krijgen dan ook het advies om hun computer volledig uit te schakelen en niet in de slaapstand te zetten. Verder geeft Vilaca het advies om Apple te mailen met het verzoek om een firmware-update.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.