image

Kabinet trekt 135 miljoen uit voor quantumcomputer

maandag 1 juni 2015, 15:41 door Redactie, 12 reacties

Het kabinet zal de komende tien jaar samen met kennisinstellingen 135 miljoen euro voor de ontwikkeling van quantumcomputers uittrekken. Met deze investering wil het kabinet de leidende positie van het Nederlandse instituut voor quantumtechnologie, QuTech uit Delft, verder versterken.

Door de financieringszekerheid vanuit de overheid moet het voor QuTech mogelijk worden om extra private investeerders te interesseren, om te investeren in laboratoria en om talentvolle wetenschappers aan te trekken. Momenteel werken er 100 wetenschappers bij QuTech in Delft. Dat aantal moet in vijf jaar tijd verdubbelen naar meer dan 200 wetenschappers. Zij gaan werken aan de verdere evolutie van de technologie en aan praktijkgerichte toepassingen, zoals betere databeveiliging.

De informatie die deze computers met elkaar uitwisselen valt volgens de overheid namelijk nauwelijks te onderscheppen. Ook biedt de technologie exponentieel meer rekencapaciteit, waardoor bijvoorbeeld nieuwe medicijnen sneller ontwikkeld kunnen worden. De mondiale markt voor toepassingen op basis van quantumtechnologie groeit naar verwachting naar 2 miljard euro per jaar in 2020, zo blijkt uit onderzoek.

Wetenschappelijke wedloop

Wereldwijd is er een wetenschappelijke wedloop gaande om de quantumtechnologie verder door te laten breken. Meer dan 7000 wetenschappers werken aan de ontwikkeling. Grote technologiebedrijven als Google, Microsoft en Thales investeren tientallen miljoenen in quantumtechnologie. Als één van de toonaangevende instituten ontvangt QuTech bijvoorbeeld sinds 2010 financiële ondersteuning van Microsoft voor fundamenteel onderzoek.

"De volgende generatie supercomputers biedt kansen voor Nederlandse bedrijven om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Om die mogelijkheden hier in plaats van elders tot wasdom te laten komen, zijn lange termijn investeringen noodzakelijk. Alleen dan kan onze economie optimaal profiteren van de voordelen van quantumtechnologie, zoals betere databeveiliging en meer rekenkracht", aldus minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Reacties (12)
01-06-2015, 15:47 door Anoniem
Waarom moet dit van belastinggeld? Het is een commercieel bedrijf dus dit lijkt me verkapte staatssteun...en dat schijnt verboden te zijn volgens Neelie.
01-06-2015, 16:46 door dutchfish - Bijgewerkt: 01-06-2015, 16:46
ik ben het dit maal helemaal eens met minister Henk Kamp. Overigens is 135 miljoen slechts een schamel bedrag als je de opbrengsten in de toekomst vergelijkt.

Geneesmiddelen onderzoek, bio technologie, cryptografie en nog veel meer disciplines zullen dit gaan omarmen.

Hopelijk komt er hierdoor een definitief einde aan kanker en andere nare ziekten.

@anoniem: Je weet helemaal niet waar je het over hebt.....
01-06-2015, 17:18 door Anoniem
Ik hoop ook niet dat wij dit project van ons belastinggeld moeten betalen,dit project gaat ook meer ten koste van de privacy,dan ga de richting op van het minority report principe van die film.
Dat moeten we niet hebben.
01-06-2015, 17:21 door Anoniem
Ongerichte tap op de vaste kabel door AIVD MIVD + quantumtechnologie

Als het ongebreideld ongericht mogen tappen op de vaste internetkabel straks is goedgekeurd in de eerste kamer, zijn we met zijn allen voorgoed vogelvrij verklaard, alles wat je communiceert kan dan met sleepnet taps worden onderschept.

Weg privacy, weg recht.

Iedereen die belang heeft bij privacy, zoals journalisten (persvrijheid) en advocaten (recht om vertrouwelijk te kunnen overleggen met cliënten) en nog veel meer beroepsgroepen en burgers zullen dan in toenemende mate gebruik gaan maken van encryptie.
De overheid is dan immers zeelf een permanetnte substantiële dreiging geworden, trek de kleurcode voor de terreurdreiging maar gelijk aan die van de dreiging door een permanent meelezende overheid.

Alles wat digitaalversleuteld is is de nachtmerrie voor de powerplayers in de media.
Voor die heren die elke gelegenheid aangrijpen om te roepen dat niet te ontsleutelen encryptie door politie een gevaar is (voor de eigen targets) en dat er daarom een gebalanceerde oplossing moet komen (het eigen uitzonderingsrecht om alles te kunnen inzien).

Die technische oplossing om alles te kunnen decrypten ziet men vermoedelijk in de techniek van de quantumtechnologie.
Ze hebben immers zelf al gewaarschuwd dat met quantumtechnologie huidige encryptie gekraakt zal kunnen worden.
Deze oplossing is de ultieme heimelijke permanente natte droom van deze mannen waarover rondom deze investering strategisch gezwegen wordt.

Investeren in quantumtechnologie is dus rechtstreeks eigenbelang.
Zonder quantumtechnologie heeft het alleen maar alles kunnen tappen van alle communicatie nog niet het gewenste bereik, wie encrypt is juist verdacht en dat moet worden aangepakt.
Daarom dient Nederland te kunnen beschikken over haar eigen decryptie technieken omdat dat waarschijnlijk veel goedkoper is dan dat continue te moeten inkopen van andere landen.

Vaste tap, decryptie met maximaal resultaat tegen de laagste prijs.
Dat is de werkelijke function creep achter en bij deze investering.
Let maar op, even geduld aub.
01-06-2015, 17:26 door Anoniem
@dutchfish: ik heb het over verkapte staatssteun. Waarom heb ik ongelijk en kan het bedrijfsleven dit niet zelf betalen?
01-06-2015, 17:33 door Anoniem
Door dutchfish: @anoniem: Je weet helemaal niet waar je het over hebt.....
Leg uit dan, twittargebruikundu betwetert.
01-06-2015, 23:50 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Door dutchfish: @anoniem: Je weet helemaal niet waar je het over hebt.....
Leg uit dan, twittargebruikundu betwetert.

Omdat staatssteun (in principe) beter is dan 1 bedrijf dat vervolgens allerlei zaken ocrooit (lol werkwoord) en voor eigenbelang gebruikt.
En als je denkt dat wij geen invloed kunnen uitoefenen op de staat dan moet je maar eens naar Liberia verhuizen en dan een jaartje later vergelijken.

Overheid >>> bedrijven in dit geval. (IMO)
02-06-2015, 00:41 door Anoniem
Door Anoniem: @dutchfish: ik heb het over verkapte staatssteun. Waarom heb ik ongelijk en kan het bedrijfsleven dit niet zelf betalen?
Dat zou het bedrijfsleven op zich wel kunnen, maar dat willen ze niet. Teveel risico. Te lang wachten op een return on investment. De enige 'durfkapitalist' die wel durft is de overheid. Pas nadat de overheid met deze investering voor voldoende zekerheid heeft gezorgd en het investeringsrisico vrij klein geworden is, durft het bedrijfsleven pas mee te doen. Met alleen maar dingen 'aan de markt overlaten' zou onze samenleving zich veel minder snel ontwikkelen.
02-06-2015, 01:01 door Anoniem
Door NedFox: Omdat staatssteun (in principe) beter is dan 1 bedrijf dat vervolgens allerlei zaken ocrooit (lol werkwoord) en voor eigenbelang gebruikt.
Je bedoelt dat overheidssubsidie voorkomt dat er octrooien op de resultaten genomen worden? Dat gaat vaak zat toch net even anders.
02-06-2015, 09:14 door Mysterio
Door Anoniem: Waarom moet dit van belastinggeld? Het is een commercieel bedrijf dus dit lijkt me verkapte staatssteun...en dat schijnt verboden te zijn volgens Neelie.
Nee, het is niet een commercieel bedrijf. https://intranet.tudelft.nl/nl/tnw/nieuws-en-agenda/nieuws/artikel/detail/kamp-kondigt-qutech-aan-innovatiecontract-getekendDe investering vanuit het kabinet zorgt er vooral voor dat ze 'betrouwbaar' genoeg zijn om meer gelden aan te trekken. En ik vind het persoonlijk een zeer goede zaak dat de overheid nog steeds durft te investeren in onderzoek en innovatie.
02-06-2015, 10:48 door Anoniem
Als er al iets is dat staats steun krijgen moet dan is het wel dit soort dingen hoor.
Mooi hoor maar van die eu na heffingen had men dit 10 voudig kunnen doen.

Quantum Communicatie?
Heb wel een sterk vermoeden dat als het er straks allemaal van komt de gewone burger niet zal worden toegestaan een kwantum communication device zelf te hebben maar dat alleen belangrijke schakelpunten her en der een zullen krijgen.
03-06-2015, 18:19 door Anoniem
Voor dat geld verwacht ik wel dat er een SSD in zit.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.