Overheden moeten accepteren dat ze het debat over de legitimiteit van massasurveillance hebben verloren en dat zij het toezicht op het verzamelen van inlichtingen moeten verbeteren, zo stellen Amnesty International en Privacy International in een rapport (pdf) dat vanwege de tweede verjaardag van de eerste Snowden-onthulling werd gepubliceerd. Het rapport wijst erop dat overheden massasurveillance willen behouden en uitbreiden, ook al wordt deze praktijk door rechtbanken, parlementen en mensenrechteninstituten veroordeeld als een mensenrechtenschending.
Het rapport waarschuwt ervoor dat overheden de publieke opinie echter negeren. Zo blijven Amerikaanse en Britse massasurveillanceprogramma’s in geheimzinnigheid gehuld en zoeken overheden van andere landen meer bevoegdheden voor zichzelf. Daarbij wijst Amnesty International ook naar Nederland, dat als één van deze landen wordt genoemd.
"Denemarken, Finland, Frankrijk, Nederland, Pakistan en Zwitserland bespreken mogelijkheden of implementatie van nieuwe wetten om inlichtingen te verzamelen waarmee ze meer mogelijkheden krijgen om communicatie in deze landen en daarbuiten in de gaten te houden", aldus de mensenrechtenorganisatie. Die presenteerde ook een zeven-puntenplan waarmee overheden worden opgeroepen om checks-and-balances te introduceren voor het gebruik van surveillance, inclusief adequate juridische toetsing en parlementair toezicht.
Zo moeten nationale wetten aan internationale mensenrechtenstandaarden voldoen, wat inhoudt dat massasurveillance is verboden. Daarnaast moeten klokkenluiders sterke juridische bescherming krijgen, ook als ze werken aan zaken op het gebied van nationale veiligheid, en worden grote internet- en telefoniebedrijven opgeroepen om technologie te gebruiken die sterke encryptie van gegevens mogelijk maakt en privacy goed beschermt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.