image

Gartner waarschuwt bedrijven voor kunstmatige intelligentie

woensdag 10 juni 2015, 11:59 door Redactie, 2 reacties

Marktvorser Gartner heeft bedrijven gewaarschuwd voor de impact van slimme machines en kunstmatige intelligentie, die straks steeds vaker beslissingen kunnen maken en zo in bepaalde gevallen menselijke werknemers zullen vervangen. "Nu slimme machines steeds meer kunnen, zullen ze in bepaalde omstandigheden echte alternatieven voor mensenlijk personeel worden, wat grote gevolgen voor bedrijven en dus hun CIO's kan hebben", zegt Stephen Prentice, vicepresident bij Gartner.

Vanwege hun mogelijkheden worden robots al in allerlei omgevingen ingezet, wat tot debatten over hun impact op bestaande banen heeft geleid. Het gaat dan bijvoorbeeld om productiebanen in fabrieken. Volgens Prentice zullen slimme machines steeds betaalbaarder worden en daardoor ook meer worden ingezet. Dat houdt in dat mensen hun banen zullen verliezen. Iets dat al jaren gebeurt.

"In de loop van de geschiedenis zijn door de uitrol van nieuwe technologie miljoenen banen verloren gegaan." Aan de andere kant zijn er geheel nieuwe industrieën ontstaan om die technologieën te kunnen ontwikkelen, wat weer miljoenen banen opleverde. Prentice stelt dat organisaties dan ook de noodzaak om slimme machines in te zetten moeten afwegen tegen de mogelijk negatieve gevolgen van het banenverlies.

Toekomst

Gartner voorspelt dat in de komende vijf jaar slimme machines binnen bedrijven steeds belangrijkere beslissingen zullen maken, waardoor de angst kan ontstaan dat ze "niet te stoppen" zullen zijn of niet meer te controleren. "Veel mensen zijn bang dat machines de macht zullen grijpen, en zelf beslissingen zullen maken, wat een gevaar voor mensen, de samenleving en zelfs de mensheid is", merkt Prentice op. Volgens de vicepresident zijn zelfbewuste machines vooralsnog het domein van science fiction en kunnen mensen er zelf voor kiezen om de controle te houden.

Reacties (2)
10-06-2015, 18:23 door sabofx
Prentice stelt dat organisaties dan ook de noodzaak om slimme machines in te zetten moeten afwegen tegen de mogelijk negatieve gevolgen van het banenverlies

Laten we deze noodkreet eens projecteren op beursgenoteerde multinationals (werkgever van miljoenen mensen).
Dan kunnen we eigenlijk op basis van hun beslissingen uit het verleden wel voorspellen waar hun loyaliteit ligt....
Juist! Bij de aandeelhouders. En waar ligt de loyaliteit van aandeelhouders? Snel geld verdienen..

Moeten we het binnenkort van hun bereidheid hebben, om werkzaamheden 'ambachtelijk' te houden, in plaats van goedkopere en/of efficiëntere digitale krachten in te zetten? Dit zijn namelijk dezelfde graaiers die al menig outsourcing traject op hun naam hebben staan.

De meest optimistische toekomstvoorspelling schetst een wereld waarin praktisch niemand nog hoeft te werken omdat bijna alle werkzaamheden tzt door robots uitgevoerd zullen worden. Dus eindelijk weer tijd voor elkaar en jezelf? I don't think so!
Want dat beeld gaat aan een heel belangrijk punt voorbij; Krijgen ex-werknemers -na door een computer vervangen te zijn- nog doorbetaald? Dat lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. Bedrijven willen dmv digitalisering kosten besparen en dan schiet het weinig op indien je ex-werknemers moet blijven doorbetalen.
Dus acht ik de kans groot dat de digitalisering zal leiden tot ongekende werkloosheid en een groeiende kloof tussen mensen met, en zonder baan. Een steeds kleiner wordende groep elite zal deze strategie voortzetten tot dat er niemand meer is die hun producten nog kan veroorloven.
In een alternatieve uitkomst zullen slachtoffers niet langer de ongelijkheid accepteren. Dat zou zomaar eens kunnen leiden tot de grootste epic opstand/rel/revolutie ever.

Kan er iemand beargumenteren waarom mijn zorgen ongegrond zijn? Ik zou het fijn vinden om een positievere blik op de toekomst te hebben.
11-06-2015, 07:18 door Anoniem
Ik worstel met dezelfde gedachte, maar het is breder dan werkgever/werknemer: als er straks zelfrijdende auto's zijn, zijn er dan nog professionele chauffeurs nodig? Hoeveel voertuigen zijn er nog op de weg en waar parkeren die (zichzelf)? Het straatbeeld veranderd en mensen worden werkeloos, maar het levert ook op dat je niet mee moe wordt van reizen en veel verder van je werk kan wonen.

Het risico bestaat inderdaad dat je een klasse van gezonde werkende mensen hebt die naast een onderklasse leeft die niet mee kan in de moderne tijd. Wat blijft zijn sociale en creatieve bezigheden die niet zo hard geraakt worden. Het is onwaarschijnlijk dat dit voldoende is om deze revolutie op te vangen - dus moet er iets gebeuren om uitval te voorkomen: meer opleiden, versterken verzorgingsstaat en mogelijk minder uren gaan werken. Allemaal zaken die nu de andere kant op bewegen (logisch vanuit het hier en nu).

Aan de andere kant: er zijn nu al elk jaar minder werkenden door de vergrijzing, jongeren zitten steeds langer op school en de dreiging van off shoring wegens goedkopere arbeid zorgen er voor dat we al steeds meer voorbereid zijn op die toekomst, althans in NL. Internationaal kan dit ook voor veranderingen zorgen, die je niet makkelijk met (centraal overheids) beleid kan opvangen. Als de chauffeurs in Polen massaal werkeloos worden, of productie in China overbodig wordt - hoe wordt dan de verhouding met die landen?

Vis
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.