image

Belgische rechter vernietigt bewaarplicht telecomgegevens

donderdag 11 juni 2015, 16:36 door Redactie, 4 reacties

Het Belgische Grondwettelijk Hof heeft de bewaarplicht telecomgegevens in het land vernietigd, zo laat de Liga voor Mensenrechten vandaag weten, die samen met de Orde van Franstalige advocaten een procedure bij het Hof was begonnen om de wet, die het verzamelen en opvragen van telecomgegevens regelt, te laten vernietigen. Op grond van de dataretentiewet werden telecom- en internetbedrijven verplicht alle communicatiegegevens van alle Belgen gedurende 1 jaar bij te houden voor de opsporing en vervolging van strafbare feiten.

Geheel in lijn met de eerdere uitspraak van het Europees Hof voor Justitie, die de Europese databewaringsrichtlijn vorig jaar ongeldig verklaarde, stelt het Grondwettelijk Hof nu dat ook de Belgische wet onwettig is. Het Grondwettelijk Hof sluit zich aan bij het oordeel van het Europees Hof van Justitie dat algehele dataopslag van alle verkeersgegevens betreffende vaste en mobiele telefonie, internettoegang, e-mail over het internet en internettelefonie niet in verhouding staat tot het nagestreefde doel, namelijk het bestrijden van zware criminaliteit.

Het bijhouden van alle verkeersgegevens van alle Belgische burgers, zonder onderscheid, zelfs van personen die onder het beroepsgeheim vallen, overschrijdt volgens de Liga de grens van wat evenredig is. "Gezien het steeds groter wordende belang van communicatie in ons dagdagelijks leven, valt deze inbreuk niet te rechtvaardigen." Bovendien bevat de wet niet voldoende garanties tegen misbruik van de verzamelde data, zo laat de organisatie verder weten.

Overwinning

De Liga noemt de uitspraak voor voor het recht op privacy dan ook een belangrijke overwinning. "We bevinden ons op een keerpunt. Steeds vaker rijst verzet tegen indringende surveillance- en afluistersystemen. De rechterlijke macht voelt nu de noodzaak om paal en perk te stellen tegen dergelijke allesomvattende spionage. Inbreuken op privacy dienen steeds in verhouding te staan tot het doel. Ook politie- en inlichtingendiensten dienen een respect voor fundamenteel bevonden rechten in zich te dragen."

Reacties (4)
11-06-2015, 17:27 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-06-2015, 18:16 door karma4
Anak Krakatau, die mogelijkheid bestaat in NL ook. De eerste kamer hoort daarover eerst te gaan en de tweede kamer die van de regering. Het rare is dat de partijpolitiek die controles ongewenst vind. Het is achterkamertjespolitiek zoals bij een bananenrepubliek geworden. Tijd voor een ommekeer. Ze verbergen zich achter de eu als het uitkomt en als het niet uitkomt wordt er uitstel en vertragingstactiek toegepast. Hoe zat het ook al weer met I Opstelten uhhhhh.
12-06-2015, 08:58 door Anoniem
Hoe zat het ook al weer met I Opstelten

Die kun je wel vertrouwen. Hij bewaart altijd de bonnetjes.
15-06-2015, 13:12 door Anoniem
Door karma4: Anak Krakatau, die mogelijkheid bestaat in NL ook. De eerste kamer hoort daarover eerst te gaan en de tweede kamer die van de regering.

Aangezien de politieke partijen steeds meer proberen om zowel in de eerste als de tweede kamer een meerderheid te hebben én ze proberen om de leden van de eerste kamer te verplichten om volgens de partijbelangen te stemmen, gaat dit verhaal al lang niet meer op. De grootste bananenrepublieken hebben vaak nog een instituioneel hof, daar passen dan eerst de grondwet aan maar goed, alleen een land als Nederland niet. We zouden de dames en heren politici eens niet vertrouwen zeg....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.