Door Millie0111: Door D0rus: Bij HDD's kun je vaak nog wel meer terug halen, alhoewel niet gemakkelijk. De truc daar is dat het magnetisch velt dat de data bevat, niet om 0 of 1 staat, maar er een beetje tussenin zweeft. Alles boven de 0.8 is een 1, en onder de 0.2 is een 0. Als jij eerst twee maal 0 schrijft op dezelfde locatie, staat hij op 0.05, terwijl als het 1, 0 was geweest, dan was je op 0.15 uitgekomen. Hoe vaker een bit overschreven is, hoe moeilijker dit wordt, zo zal 000 net iets onder de 0.05 eindigen en 100 niet iets erboven etc.
Om bestanden op een HDD volledig te wissen zul je dus een speciale proceduren moeten volgen waarbij bestanden meerdere malen met random data worden overschreven. Er zijn programma's die dit voor je kunnen doen, het is zelfs zo dat verschillende overheden hier een standaard voor hebben, zoek maar eens op de Amerikaanse DoD 5220.22-M of Duitse VSITR.
Dat was met de vroegere HDD's inderdaad zo, maar nu er steeds meer data op een disk gepropt wordt, worden de gemagnetiseerde deeltjes niet meer horizontaal op de disk, maar verticaal op de disk geplaatst. Daardoor is het "residual magnetisme" niet meer te meten. Een enkelvoudige full format (alles één keer overschrijven) volstaat tegenwoordig.
Met SD kaartjes is inderdaad de data terug te halen die niet door nieuwe data is overschreven.
Ah kijk, dat verticaal plaatsen wist ik, maar niet dat daardoor het "residual magnetisme" niet meer te meten is.
Door Anoniem: Door D0rus:
[..]
Bij HDD's kun je vaak nog wel meer terug halen, alhoewel niet gemakkelijk. De truc daar is dat het magnetisch velt dat de data bevat, niet om 0 of 1 staat, maar er een beetje tussenin zweeft. Alles boven de 0.8 is een 1, en onder de 0.2 is een 0. Als jij eerst twee maal 0 schrijft op dezelfde locatie, staat hij op 0.05, terwijl als het 1, 0 was geweest, dan was je op 0.15 uitgekomen. Hoe vaker een bit overschreven is, hoe moeilijker dit wordt, zo zal 000 net iets onder de 0.05 eindigen en 100 niet iets erboven etc.
[..]
Kun je dat onderbouwen voor drives jonger dan van de laatste *20* jaar ?
(nieuwer dan MFM/RLL drives en het paper van Peter Gutmann )
Bijvoorbeeld een data recovery bedrijf die echt *overschreven* data wil proberen te recoveren ?
http://www.nber.org/sys-admin/overwritten-data-guttman.html
https://www.usenix.org/legacy/publications/library/proceedings/sec96/full_papers/gutmann/index.html
Stop anders alsjeblieft met het herkauwen van urban legends, feitelijke onzin of valse hoop voor verloren data te geven - als het echt overschreven is, is het WEG. En _één_ keer overschrijven is genoeg.
Nouja, als je je eigen linkjes leest dan zie je dat het pas sinds 2003 anders is, dat is 'maar' 12 jaar. Ook zullen toen niet meteen alle hdd's magisch vervangen zijn, neem de gemiddelde leeftijd van een hdd, dat is zo'n 3-5 jaar, en tel er nog 2-3 bij voordat alle hdd's over waren op de nieuwe techniek, dan is deze truuc dus pas sinds 2007-2009 verleden tijd. Dat het vandaag historie is maakt het overigens ook geen 'urban legends'. (Ik had natuurlijk zelf DoD 5220.22-M of VSITR moeten googlen en zien dat ze sinds 2007-2009 niet meer gebruikt worden).