Nederland is toonaangevend bij de internationale aanpak van cybercrime, zo heeft het Openbaar Ministerie in het jaarrapport over 2014 (pdf) laten weten. Zo waren het OM en het Team High Tech Crime van de Nederlandse Politie vorig jaar betrokken bij een internationale operatie tegen gebruikers van de Blackshades-malware.
Ook was de Nederlandse politie actief bij een operatie tegen marktplaatsen op het Tor-netwerk en waarschuwde het OM voor de Cryptolocker-ransomware. Zoals in mei al gemeld voerde de politie vorig jaar 19 grote onderzoeken naar cybercrime uit, waarbij de doelstelling 20 onderzoeken was. Volgens het OM werd dit cijfer niet niet gehaald, onder andere vanwege "andere urgente prioriteiten", waaronder de Nuclear Security Summit in maart 2014.
Ook Wil Gemert van het European Cyber Crime Center (EC3) van Europol stelt dat Nederland in de meeste onderzoeken een belangrijke rol speelt. "Ons land kent een hoge internetdichtheid, een goede infrastructuur, een hoog kennisniveau, en vooral ook een belangrijke serviceverlenende industrie op het gebied van servercapaciteit en providers. Samenwerking met het Nederlandse OM is zeer belangrijk om huiszoekingen en inbeslagneming daadwerkelijk mogelijk te maken."
Door de toenemende digitalisering van de samenleving zal ook cybercrime volgens het OM toenemen. De aanpak van cybercrime staat daarom samen met andere thema’s centraal in de veiligheidsagenda 2015-2018. Zo wordt de strafrechtelijke aanpak van cybercrime in alle regio’s geïntensiveerd. "Dit is nodig om alert en weerbaar te zijn tegen de dreiging van cybercrime", aldus het OM.
Daarnaast zal de organisatie meer onderzoeken starten en verdachten vervolgen. Verder is het doel neergezet om samen met de verschillende partners cybercrime terug te dringen, door onder andere de weerbaarheid van burgers en bedrijven te vergroten en preventieve systeemmaatregelen te treffen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.