image

Privacygroepen VS stappen uit overleg over gezichtsherkenning

dinsdag 16 juni 2015, 14:52 door Redactie, 4 reacties

Verschillende Amerikaanse privacygroepen stappen uit een overleg met de Amerikaanse overheid en het bedrijfsleven over het opstellen van een standaard voor gezichtsherkenning, zo laat de Washington Post weten. Het overleg moest tot een vrijwilig protocol voor het gebruik van gezichtsherkenning leiden en de verschillende partijen hadden elkaar de afgelopen zestien maanden meerdere keren over het onderwerp gesproken.

Tot vorige week, toen negen privacygroepen stelden dat ze niet meer verder konden. "Mensen verdienen meer bescherming dan dat ze waarschijnlijk in dit forum zullen krijgen", aldus de groepen. Die stellen dat mensen in ieder geval over straat moeten kunnen gaan zonder bang te hoeven zijn dat ze door bedrijven die ze niet kennen worden gevolgd en via gezichtsherkenning worden geïdentificeerd. "Helaas hebben we zelfs over dit uitgangspunt geen overeenstemming weten te bereiken", zo laten ze in een brief weten die later vandaag wordt gepubliceerd.

Een handelsgroep waar ook Google en Facebook lid van zijn en die ook aan het overleg deelneemt stelt dat alle partijen hetzelfde doel nastreven, namelijk dat gebruikers met vertrouwen de diensten kunnen gebruiken en weten dat hun privacy beschermd is. "Er zijn echter verschillende opvattingen over hoe dit eruit moet komen te zien", zegt Carl Szabo van de handelsgroep tegenover de Associated Press. De National Telecommunications and Information Administration, onderdeel van het ministerie van Handel en tevens mediator, stelt dat er de afgelopen maanden vooruitgang is geboekt en de gesprekken gewoon zullen worden voortgezet.

Reacties (4)
16-06-2015, 16:07 door Anoniem
Met andere woorden, de overheid en de commercieelen willen gewoon lekker hun ding doen. What else is new?
16-06-2015, 16:21 door Anoniem
He? Is het dan de bedoeling dat mensen een nicaap gaan dragen als ze dit niet willen?
Plotseling moet ik concluderen dat de Islam zijn tijd kennelijk ver vooruit is. Ze zijn alleen vergeten dat mannen ook zo'n ding moeten aantrekken om straks nog een beetje "verschoond" te blijven van ongewenste aandacht op straat...
16-06-2015, 19:41 door Anoniem
Dus volgens die handelsgroep houdt weten dat je privacy beschermd is niet in dat je niet overal via gezichtsherkenning gevolgd en geïdentificeerd wordt?

Privacy is het recht om met rust gelaten te worden. Volgens mij is het heel persoonlijk wanneer je je wel of niet met rust gelaten voelt, niet iedereen is daarin hetzelfde. Je houdt pas rekening met iemands privacy als je rekening houdt met dat soort persoonlijke verschillen. Met een netwerk van gezichtsherkennende camera's houd je hooguit rekening met iemand door hem eerst te herkennen en dan in je database op te zoeken dat hij dat niet wil. Da's te laat als iemand het al te ver vindt gaan dat hij in die database staat.

Als ik als particulier dit bij een ander zou doen dan zou het stalking heten en strafbaar zijn. Als een bedrijf het grootschalig doet is dat dan geen stalking? Waarom niet? Omdat ze je er niet mee lastig vallen? Maar natuurlijk vallen ze je ermee lastig, als ze het niet op de een of andere manier zouden gebruiken om jou te benaderen of te beïnvloeden dan zouden ze geen reden hebben om het te willen. Stalking dus, en nog grootschalig ook. Ik zie niet in waarom dat voor bedrijven niet strafbaar zou moeten zijn. En voor overheden ook.
17-06-2015, 11:06 door Reinder
Dit gaat zo te horen, net als met vele discussies hierover, over de scope van het begrip privacy.
Dergelijke diensten, en met name de overheid denkt op deze manier (denk bijvoorbeeld aan de uitspraken van voormalig minister Opstelten over kentekenherkenning), stellen dat ze de privacy waarborgen omdat ze de verzamelde gegevens versleutelen, goed beveiligen, veilig opslaan,en alleen geauthoriseerde mensen (of beëdigde ambtenaren) er toegang toe geven. Met andere woorden, ze stellen "Ja, we hebben gegevens over u, maar daar gaan we zo veilig en zorgvuldig mee om, dat uw privacy gewaarborgd is".
Aan de andere kant zijn er mensen, veelal de voorvechters van privacy, die stellen dat enkel en alleen het feit dat die gegevens uberhaupt verzameld worden in zichzelf al een schending van de privacy is.
Hier zit een redelijk groot gat tussen. Ik denk dat het privacydebat gebaat is bij strakkere definities van bepaalde termen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.