Door Anoniem: dat hangt volledig af van de inhoud van de documenten, als hiermee corruptie, afpersing en kartell vorming in de entertainment industrie word aangetoond, geef ik ze groot gelijk. Als het een mailtje van Piet naar Jan is om te zeggen dat Jannette vandaag een minirokje aanheeft en botergeil is. daar heeft niemand wat aan en daar schaad je inderdaad individuen mee.
Rokjes en uitlokking misvatting in variatieEr wordt gesuggereerd dat Janette in dit geval een probleem heeft.
Dat zou kunnen door de verhoogde interesse die zij krijgt van mannen die de moeite nemen de Wikileaks documenten op dit soort parameters te gaan scannen.
Wie er, zeker in Amerika, een probleem mee zou kunnen krijgen zijn Piet en Jan die op basis hiervan een claim wegens seksisme of verholen sexual harassment aan hun broek zouden kunnen krijgen, maar op zijn minst niet geheel onterecht last zouden kunnen krijgen van reputatieschade.
Er zijn wat dat betreft in de Amerikaanse pers betere voorbeelden genoemd van mogelijke privacy schendingen van personeel (artikel kan ik even niet vinden).
Hoewel bedrijfsmail niet voor privé correspondentie bedoeld is ben ik eveneens van mening dat Wikileaks de maximale moeite zou moeten nemen om irrelevante persoonlijke informatie er zoveel als mogelijk uit te kunnen filteren.
De gehoorde term van "klakkeloos dumpen" komt op mij nog steeds over als niet onderbouwd, in een eerdere discussie naar aanleiding van een zeer onkritisch interview is dat al opgemerkt; veel reuring maar niemand (?) die Wikileaks nader aan de tand voelt en doorvraagt over de exacte overwegingen en scanprocedures voor publicatie.
Bij deze principiële selectie-discussie mist daarnaast wel nog een heel belangrijk iets, en dat is de relevantie, simpelweg in welke verhouding dit soort gevallen voorkomen.
Zijn het uitzonderingsgevallen of is het met redelijk eenvoudig zoekwerk vele aantallen voorbeelden hiervan te vinden die leiden tot een aanmerkelijk percentage van het totaalaantal gepubliceerde mails.
Op zich ook weer niet leidend in idee, want elke forse privacy schending is er in principe één teveel.
Seksistische opmerkingen over de mail naar collega's, ongelegitimeerd macho gedraag van mannelijke collega's onderling en naar vrouwen toe, vallen wat mij betreft in het geheel niet onder de huidige privacy discussie (categorie apart) omdat er op de werkvloer werkregels gelden en bedrijsmail niet voor dit soort dubieuze privé communicatie bedoeld is.
Of dat een bedrijf zelf een reden geeft om emailverkeer op dit soort uitwassen te scannen is weer een andere discussie.
Wanneer zou blijken uit veel email correspondentie dat seksisme op de werkvloer veel voorkomt bij Sony, zou het weer wat zeggen over de bedrijfscultuur en weer relevant kunnen zijn omdat het iets zou kunnen zeggen over dominante bedrijfscultuur.
In dat laatste geval zou het belang van Janette weer in positieve zin ondergeschikt kunnen zijn aan het principiële belang dat uiteindelijk weer voor vrouwen in het algemeen, en dus ook voor Janette, zou opkomen : een veilige respectvolle werkomgeving voor vrouwen, gespeend van hitsige botergeile mannetjes die niet bezig zijn met dat waarvoor ze aangenomen zijn en betaald worden.
Boter hoort op je brood en niet op je hoofd.