image

Bewaking Assange kost Britten meer dan 15 miljoen euro

zondag 21 juni 2015, 15:56 door Redactie, 11 reacties

Deze week is het precies drie jaar geleden dat WikiLeaks-oprichter Julian Assange zijn toevlucht zocht in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Sindsdien wordt Assange 24 uur per dag in de gaten gehouden en staan er agenten klaar om hem te arresteren mocht hij de ambassade verlaten.

Een operatie die Britse belastingbetalers inmiddels meer dan 15 miljoen euro heeft gekost. Negen miljoen euro daarvan is afkomstig van gederfde inkomsten. Agenten die Assange moeten bewaken hadden anders kunnen worden ingezet om criminelen op te pakken. Verder werd er 3,7 miljoen euro aan extra kosten uitgegeven, zoals overuren. 2,7 miljoen euro werd op "indirecte kosten" geboekt, zo blijkt uit cijfers van de politie waarover de Daily Mail bericht.

Assange wordt in Zweden verdacht van verkrachting, hoewel hij zelf altijd heeft ontkend. In 2010 vaardigde het land een arrestatiebevel uit. Eind 2010 gaf Assange zichzelf aan bij de politie in Londen, waar hij werd gearresteerd. Tien dagen later werd hij op borgtocht vrijgelaten. Eind 2011 bepaald het Britse Hooggerechtshof dat Assange aan Zweden mocht worden uitgeleverd, waar hij tegen in beroep ging.

Volgens Assange wil Zweden hem uitleveren aan de Verenigde Staten, dat hem zou willen berechten wegens de WikiLeaks-onthullingen. Assange verloor het beroep, want op 30 mei 2012 oordeelde het Hooggerechtshof dat hij inderdaad mocht worden uitgeleverd. De WikiLeaks-oprichter verblijft sinds juni 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen.

Reacties (11)
21-06-2015, 16:16 door Anoniem
Waarom maken ze Assange geen diplomaat?
Dan is hij EN Ecuadoriaans burger EN onschendbaar en mag hij naar zijn 'thuisland'...
Waar hij geboren is, Australie, is gewoon een colonie van de VS sinds Mr Smith aan de macht is.
21-06-2015, 16:39 door Anoniem
Aluhoedje mode on

Samenvatting:

21 juni 2015 - het totaalbedrag van de kosten van de bewaking ter voorkoming van de gang van Assange naar Ecuador kost nu al 11 miljoen pond.

24 juni 2012 - UK besluit dat het toch niet handig is om de ambassade met militair geweld aan te vallen

22 juni 2012 - Groot Brittanie besluit om de conventies van Wenen op te zeggen om op die manier de ambassade binnen te kunnen vallen

19 juni 2012 - Assange vlucht de Ambassade in van Ecuador

juni 2012 - Assange vecht uitlevering aan in de UK.

21 augustus 2010 - Justitie Zweden voert een rood Europeesch aanhoudingsbevel uit voor de arrestatie van Assange
Op dat moment is hij geen verdachte, wordt van niets beschuldigd of aangeklaagd maar wordt wel een interpol bevel uitgeschreven. Zweden zegt dat de aanklagers met hem willen praten maar dit kan alleen in Zweden, niet in Nederland of in de UK.

Na het aanhoudingsbevel wordt een uitleveringsbevel gestuurd naar de UK.
Zowel het sturen van een interpol, een rood Europeesch aanhoudingsbevel EN een uitleveringsbevel voor iemand die niet officieel is aangeklaagd of ergens van beschuldigd wordt is hoogst ongewoon.

Zelfs na aandringen dat de zweedse justitie kan komen praten in de UK tijdens zijn enkelband gevangenschap of in de ambassade van Ecuador wordt er niet door de Zweedse justitie op geantwoord. Praten kan alleen in Zweden.


Nou, als je hier geen aluhoedje syndroom van krijgt, dan weet ik niet waarvan wel.,
21-06-2015, 16:45 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-06-2015, 17:59 door [Account Verwijderd]
Ik heb begrepen dat de aanklacht ¨verkrachting¨ is gebaseerd op een gescheurd condoom.

Nu zijn er wel ergere dingen gebeurd door een gescheurd condoom, Justin Bieber bijvoorbeeld. ;-)

Het is een rare wereld.
21-06-2015, 18:36 door Anoniem
Tsja,het zijn de Britse belastingbetalers/burgers/kiezers die dit toelaten.Ik zou denken dat die 15 miljoen hard nodig is voor onderzoek naar andere misdrijven (zoals onderzoek naar sexueel misbruik van kinderen),maar de Engelsen willen grote broer/baas de VS niet teleur stellen en dus gaat de belegering vd Ecuadoriaanse ambassade gewoon door.Ecuador zou ook iets kunnen doen,en dat is zoals een andere reageerder al zei Assange de Ecuadoriaanse nationaliteit geven en hem een diplomatieke status/paspoort geven zodat hij naar Ecuador kan vertrekken.Zweden speelt ook een smerig spelletje,die willen grote broers/bazen USA en UK ook niet afvallen,en gaan door met hun koppige poging om Assange te vervolgen. Dat Zweedse rechercheurs niet naar de Ecuadoriaanse ambassade kunnen komen om Assange te verhoren is natuurlijk te belachelijk voor woorden.Natuurlijk kunnen ze dat,maar dat willen zij niet.Ik ben geen jurist ,maar op grond van die houding zouden ze weleens het recht verspeeld kunnen hebben om Assange nog verder te kunnen vervolgen.Daar zou een Europese rechter over moeten oordelen (europese gerechtshof voor de rechten vd mens). De Zweden plegen nu nl zelf obstruction of justice zoals dat in mooi engels heet,ze hebben de gelegenheid om Assange te verhoren,maar maken daar geen gebruik van.
21-06-2015, 18:45 door johanw
Het is voor de Britten te hopen dat ze dat kunnen declareren bij de USA, die willen Assange tenslotte zo graag hebben.
21-06-2015, 19:23 door Anoniem
Door johanw: Het is voor de Britten te hopen dat ze dat kunnen declareren bij de USA, die willen Assange tenslotte zo graag hebben.

Het is de prijs voor schoothondje zijn.
22-06-2015, 08:32 door Anoniem
Iedereen neemt maar klakkeloos aan dat deze bedragen waar zijn.
Het is toch een gegeven dat de politiek niet betrouwbaar is met het noemen van bedragen, als je deze 15 miljoen omrekent naar per uur kom je uit op 591 euro.
Hoeveel man bewaakt hem dan wel niet?.
Dit is een bedrag van de partij die hem op wil pakken en nu het volk probeert te bespelen door deze bedragen flink op te overdrijven.
22-06-2015, 10:10 door Anoniem
En dat allemaal voor een verdachte van verkrachting. Wow, doen ze dat met alle "verdachten" ? Vast puur toeval ;-)
22-06-2015, 10:28 door ben987
wat een stemming makend bericht zeg.....

mooi stukje riooljournalistiek.
22-06-2015, 17:18 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom maken ze Assange geen diplomaat?.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Diplomatieke_onschendbaarheid
Het dragen van alleen een diplomatiek paspoort, zoals sommige politici en hoge ambtenaren doen, is in principe onvoldoende om aanspraak op diplomatieke onschendbaarheid te kunnen maken. Om daarop aanspraak te kunnen maken, dient óók de (gast)staat de diplomatieke onschendbaarheid van de persoon in kwestie te erkennen. Dit gebeurt meestal doordat de (gast)staat aan de betrokkene een identiteitsbewijs verstrekt, waaruit zijn onschendbaarheid blijkt.
Ter overweging: als een antwoord zo makkelijk te vinden is is de vraag dan niet overbodig?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.