Deze week is het precies drie jaar geleden dat WikiLeaks-oprichter Julian Assange zijn toevlucht zocht in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Sindsdien wordt Assange 24 uur per dag in de gaten gehouden en staan er agenten klaar om hem te arresteren mocht hij de ambassade verlaten.
Een operatie die Britse belastingbetalers inmiddels meer dan 15 miljoen euro heeft gekost. Negen miljoen euro daarvan is afkomstig van gederfde inkomsten. Agenten die Assange moeten bewaken hadden anders kunnen worden ingezet om criminelen op te pakken. Verder werd er 3,7 miljoen euro aan extra kosten uitgegeven, zoals overuren. 2,7 miljoen euro werd op "indirecte kosten" geboekt, zo blijkt uit cijfers van de politie waarover de Daily Mail bericht.
Assange wordt in Zweden verdacht van verkrachting, hoewel hij zelf altijd heeft ontkend. In 2010 vaardigde het land een arrestatiebevel uit. Eind 2010 gaf Assange zichzelf aan bij de politie in Londen, waar hij werd gearresteerd. Tien dagen later werd hij op borgtocht vrijgelaten. Eind 2011 bepaald het Britse Hooggerechtshof dat Assange aan Zweden mocht worden uitgeleverd, waar hij tegen in beroep ging.
Volgens Assange wil Zweden hem uitleveren aan de Verenigde Staten, dat hem zou willen berechten wegens de WikiLeaks-onthullingen. Assange verloor het beroep, want op 30 mei 2012 oordeelde het Hooggerechtshof dat hij inderdaad mocht worden uitgeleverd. De WikiLeaks-oprichter verblijft sinds juni 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.