Een bekende hacker heeft een apparaat ontwikkeld waarmee gebruikers anoniem kunnen internetten, zonder hun werkelijke locatie of IP-adres prijs te geven. De ProxyGambit van Samy Kamkar is een "verbetering en reïncarnatie" van de ProxyHam. De ProxyHam zou oorspronkelijk tijdens de Defcon hackingconferentie worden gedemonstreerd, maar onderzoeker Benjamin Caudill besloot zijn lezing voor nog onbekende redenen af te blazen.
Ook vernietigde hij alle prototypes van de ProxyHam en maakte bekend dat de software en blauwdrukken van het apparaat niet zouden worden gepubliceerd. De ProxyHam was een apparaat dat uit een Raspberry Pi-computer met wifi-kaart en drie antennes bestond. Een antenne die verbinding maakte met een open wifi-netwerk, bijvoorbeeld bij een Starbucks of bibliotheek, en twee antennes die via een 900Mhz frequentie de data van en naar de gebruiker stuurden. Een gebruiker die zich op een stand van 4 kilometer kon bevinden.
Kamkar, die de afgelopen maanden regelmatig met allerlei hardware-hacks in het nieuws kwam, besloot een eigen oplossing te ontwikkelen, gebaseerd op het idee van de ProxyHam. De ProxyGambit plaatst echter meer ruimte tussen de gebruiker en het gebruikte wifi-netwerk. Het apparaat ondersteunt zowel een radiolink als een gsm-brug om verbinding met een wifi-netwerk te maken. In het geval van de gsm-brug kan het netwerk zich duizenden kilometers ver weg bevinden. Wordt er van een directe link gebruik gemaakt, dan kan de afstand 10 kilometer bedragen.
Net als bij de ProxyHam wijst het IP-adres dat voor de buitenwereld zichtbaar is naar het wifi-netwerk dat de ProxyGambit gebruikt. Om verbinding met de gsm-brug te maken, die 2G gebruikt, kan er volgens Kamkar een prepaid simkaart worden gebruikt, die anoniem is te verkrijgen. "In beide gevallen wordt je verbinding door lokale wifi-netwerken in de buurt van het apparaat geproxied, wat het lastiger maakt om je werkelijke locatie, IP en identiteit te achterhalen", laat Kamkar weten.
De hardware voor de ProxyGambit bestaat uit een Arduino Nano, Raspberry Pi, GSM Fona, USB-hub, wifi-adapter, Ubiquiti NanoStation en een Power over Ethernet injector. De kosten voor de onderdelen bedragen bij elkaar zo'n 200 dollar. De software voor het apparaat heeft de hacker op GitHub geplaatst, terwijl een Linux-image via Dropbox is te downloaden. Kamkar waarschuwt wel dat het hier nog om een "proof of concept" gaat en gebruikers voor wie privacy en anonimiteit belangrijk is verder onderzoek moeten doen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.