Na Google heeft ook Microsoft gewaarschuwd voor de gevolgen van het Wassenaar-akkoord als het huidige voorstel van de Amerikaanse regering van kracht wordt. Het Wassenaar-akkoord moet de export van surveillancesystemen reguleren, net zoals het de export van traditionele wapens reguleert.
Een groot aantal landen, waaronder Nederland, heeft het akkoord getekend. Het gaat hier echter om een vrijwillig akkoord en het is aan landen hoe ze het binnen hun eigen wetgeving toepassen. De manier waarop de Amerikaanse overheid de regels mogelijk gaat implementeren is volgens Microsoft veel te breed en zou de softwaregigant belemmeren bij het beschermen van klanten. Zo zou Microsoft onder de voorgestelde regels geen toegang tot veel van de informatie of tools hebben om Windowsgebruikers in real-time te beschermen, omdat die straks als "intrusion software" zullen worden bestempeld.
Daarmee zou Microsoft vervolgens de exportwetgeving overtreden. Cristin Goodwin van Microsoft stelt dat het doel van het Wassenaar-akkoord prijzenswaardig is, maar dat het huidige voorstel honderden of duizenden exportlicenties per jaar zou vereisen, waardoor er vertraging kan ontstaan bij het reageren op beveiligingsproblemen. Goodwin stelt dan ook voor dat de securitygemeenschap bij de onderhandelingen wordt betrokken om een nieuw voorstel op te stellen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.