Door karma4: Leg nu de commotieverhalen zoals http://www.pcwelt.de/ratgeber/LiMux__Wohin_steuert_Linux_in_Muenchen_-Windows-Ersatz-8920737.html er bij en lees nauwkeuriger wat er tussen de regels door zo gemeld / verteld wordt.
De grootste herrie komt van de top, die kennelijk nieuw is en ondertussen wil redmond een winkeltje opzetten in de stad, dus is het wel politiek om wat commotie te schoppen.
Een gekweekte angstcultuur dat men zijn mond moet houden.
Dit zie ik nergens terug van de ICT-mensen of de eindgebruikers, ook niet tussen de regels door. Eerder het tegenovergestelde. De uitrol is heel geleidelijk gegaan, beginnend met een enkel peeceetje op de afdeling "om te proberen", sessies waarbij ze meekeken om te kijken wat voor oplossingen handig waren om uit te delen, en zo verder. En als je echt niet wilde dan hoefde je niet, zoals te zien aan de laatste paar windows peecees die niet vervangen zijn omdat het uiteindelijk handiger was dat niet te doen.
Het is dan ook niet raar dat de eindgebruikers overwegend positief reageren. De top niet, de gebruikers wel.
Ik weet niet of je culturen en ICT een beetje kent. Maar als je dat door hebt (roze bril afzetten) dan klopt daar iets niet.
Als iemand die een paar jaar meer dan een dubbele baan had aan het in de lucht houden van het computerpark in een (Duits!) bedrijf weet ik dat er soms hele rare dingen gezegd en gedaan worden. Zoals de CFO die ineens aan mijn bureau stond en eiste(!) dat ik ter plekke alles liet vallen en de (prima werkende, dank je wel) mailoplossing door exchange verving, omdat dat alle problemen zou oplossen met zijn email. Voor hem was de maat vol!
Nou kende ik precies een probleem met zijn email, namelijk dat hij* outlook express gebruikte op een imap mailbox met 30k emailtjes erin --zonder subfolders-- en dat er een KB bestaat die afraadt meer dan... 10k ofzo mailtjes in een enkele folder te hebben want anders wordt het outlook expres te dol. Zegt de fabrikant zelf: Meer dan zoveel mailtjes in de inbox en je loopt kans op vastlopers en dataverlies. Dat was hem verteld en hem aangeraden (en hulp aangeboden!) daar wat aan te doen.
En natuurlijk is zo'n bericht onacceptabel en ben
ik dan geen teamplayer of wat het eufemisme ook is.
Dus het zal best dat er iets niet klopt, dat kun je wel zien aan zulke uitbarstingen.
Wat er niet klopt is vaak iets heel anders dan dat je wellicht ook op het tweede of derde gezicht wellicht zou denken, en begint meestal met slechte communicatie, wellicht zelfs aan alle kanten.
Falende communicatie is iets wat uiteindelijk op het bordje van de grote chef terechtkomt, want dat is waar management voor is. En dan precies niet op de "dan had'ie gewoon een decreet moeten uitvaardigen en iedereen had dat moeten volgen"-manier, maar op het detecteren van scheeflopende communicatie en de neuzen weer in dezelfde richting zien te krijgen.
Dat burgemeester en loco-burgemeester allebei "slachtoffer" van miscommunicatie zijn geworden --want ze kregen niet wat ze hebben wilden en dus riepen ze dat medewerkers hun werk niet konden doen en zo verder-- betekent precies dat ze allebei hun werk niet goed gedaan hebben. Dat is management, of in dit geval, dus niet.
Dat ze dan roepen "nou doe dan maar weer windows hoor" is om wel een half dozijn redenen stom, kortzichtig, en toegeven van eigen falen, en de meeste van die redenen hebben niets met open source of open source ideologie van doen, maar alles met dat falende management.
Daarbovenover begrijpen kennelijk de politici niet wat er nou met dat LiMux project eigenlijk gebeurd is en dus ook niet wat ze er mee in handen hebben: Er is daar compleet uitgezocht welke softwaregereedschappen in gebruik waren voor het werk dat door iedereen in een hele hoop kleine en grote ambtelijke winkeltjes verzet wordt, waar tot op de laatste macro een open source vervanging voor gevonden of zelf gemaakt is. Dat bleek een stukje meer software dan gedacht en dus ook meer werk dat allemaal te catalogiseren. Dat is een enorme berg institutionele kennis die voorheen impliciet was in de vorm van vele onbekende ad-hoc macros over vele winkeltjes verspreidt en nu dus expliciet en centraal beheerd is. Zoiets is goud waard voor je continuiteitswaarborging.
Maar zoals gezegd, ik denk dat er ook wel het een en ander aan politieke motieven meespeelde. Waarmee ook niet raar is dat het voorstel kennelijk als een nachtkaars weer is uitgegaan.
* Als enige in het bedrijf, de rest gebruikte thunderbird, apple mail, mutt, emacs mail, of weer iets anders, heel gemengde omgeving. Even de email servers door een proprietary collaboration server die bovendien heel slecht open standaarden spreekt vervangen was niet een heel realistisch voorstel. Nog minder omdat er geen windows servers meer over waren.