image

Ophef over monitoring surfgedrag kinderen in Windows 10

zaterdag 29 augustus 2015, 06:48 door Redactie, 44 reacties

Op internet is ophef ontstaan over een feature van Windows 10 waardoor het surfgedrag en computergebruik van kinderen automatisch wordt gemonitord. De feature zorgt ervoor dat ouders wekelijks een e-mail ontvangen met welke websites hun kroost heeft bezocht en hoeveel tijd ze achter de computer hebben besteed, alsmede wat de populairste apps zijn.

De feature staat standaard voor "family accounts" ingeschakeld, maar laat dit aan zowel ouders als kinderen niet weten. Voor veel ouders was het dan ook een verrassing toen ze voor de eerste keer de e-mail met gebruiksgegevens van hun kinderen ontvingen. Een ouder laat tegenover BoingBoing weten hoe hij recentelijk de laptop van zijn zoon naar Windows 10 had geüpgraded en een aantal dagen later de e-mail met gebruiksgegevens ontving.

"Ik zit hier niet op te wachten. Ik wil mijn zoon helemaal niet bespioneren", aldus de geschrokken vader. Hij waarschuwt kinderen dat als ze ook Windows 10 gebruiken hun ouders mogelijk zelfde rapportages ontvangen. The Independent meldt dat verschillende andere ouders via Twitter over de feature klagen, die via de instellingen van Windows 10 kan worden uitgeschakeld. Critici vinden echter dat Microsoft de feature opt-in had moeten maken in plaats van opt-out.

Reacties (44)
29-08-2015, 07:32 door Anoniem
Microsoft spyware. Niks nieuws.
Geen wonder dat Microsoft en windows voor de meeste jongeren relikwieën uit grootvaders tijd zijn, nog afgezien van de technische aspecten die het een ontzettend traag platform maken.
29-08-2015, 07:48 door Anoniem
Windows 7 wordt nog tot 2020 van security updates voorzien. Ik blijf maar lekker bij Windows 7. Hopelijk heeft Microsoft over 4 jaar geleerd van haar fouten en kan ik over zonder alle privacy verschikkingen.
29-08-2015, 08:44 door karma4 - Bijgewerkt: 29-08-2015, 08:55
https://en.wikipedia.org/wiki/Children%27s_Internet_Protection_Act
Voor volwassenen in bepaalde landen is er van overheidswege een bepaalde verplichte filtering. Gebeurt bij de providers.

Er waren gebruikers die zeer verrast waren dat voor gezichtsherkenning een camera nodig is.
Hoe duideljjk staat dit feature beschreven? http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows7/looking-for-web-filtering-and-activity-reports-in-windows-parental-controls Oeps dat is 7. Je moet zo te zien van alles zelf instellen op je eigen online account. Ik heb daar niets van/voor om er in te duiken iemand anders wel?
29-08-2015, 09:20 door Anoniem
Ik begrijp niet waarom gebruikers zo lang blijven plakken bij Windows. Zelf ben ik overgestapt op Linux en je hebt dat soort Windows-problemen echt niet. Dus Windows-gebruiker: stap over naar een ander OS: meteen houd je (patch)hoofdpijn en de spionage uit Redmond subiet op.
29-08-2015, 09:22 door Erik van Straten
Ik neem aan dat kinderen geen mail krijgen over het internetgedgrag van hun ouders. Maar welke gegevens verzamelt Microsoft van hen?
29-08-2015, 09:40 door Anoniem
Ik ben heel erg voor privacy maar snap best dat ouders hun kinderen in de gaten moeten houden.
Wat kinderen op internet doen is doorgaans moeilijk te achterhalen voor ouders omdat hun kinderen meer
verstand van zaken hebben dan zij.
Aan de andere kant zijn de ouders wat meer wereldwijs dan hun kinderen die naief afspraakjes maken met kinderlokkers of loverboy achmed die ze in de prostitutie laat werken.
29-08-2015, 09:41 door Anoniem
Door Erik van Straten: Ik neem aan dat kinderen geen mail krijgen over het internetgedgrag van hun ouders. Maar welke gegevens verzamelt Microsoft van hen?

Dat er gegevens verzameld worden is het echte probleem.

Nu is het Microsoft die gegevens van kinderen verzamelt, en naar de ouders doorstuurt.
Maar Google verzamelt ook al jaren gegevens van haar gebruikers/bezoekers. Oa. voor gerichte advertenties
De NSA verzamelt al jaren verkeersgegevens van Amerikanen en buitenlanders (in de strijd tegen misdaad en terrorisme)
In Nederland wilde de ING het koopgedrag van haar klanten vermarkten.
Je kunt gevolgd worden van winkel naar winkel via je mobieltje.
Je reisbewegingen worden gevolgd via de OV-chipkaart, en de camera's langs de snelwegen.
In Londen is bijna elke publieke vierkante meter gedekt door camera's.
De Nederlandse politiek wil de mogelijkheden van de veiligheidsdiensten vergroten zodat die net als de (NSA) bulkverzamelingen kunnen aanleggen van wat de burgers allenmaal doen. (Oh, en natuurlijk op kosten van de bedrijven die aan deze wetgeving moeten voldoen, die dit dan weer doorberekenen aan de de burgers). Ook hier ter bestrijding van de misdaad.
Via Suwinet worden gegevens van alle Nederlanders gekoppeld, zodat er gecontroleerd kan worden of er geen fraude met uitkeringen gepleegd wordt door een (kleine) deel van deze verzameling.
Bodyscanners op Schiphol (en misschien ooit nog bij alle bushaltes en treinstations als we een politicus zo gek krijgen)

Dit alles om de wereld veiliger (en commercieler) te maken, over de ruggen van de privacy van de burgers.

Maar goed, we hebben toch niets te verbergen met zijn allen?

Daarom hebben we ook geen briefgeheim, geen kluizen, en geen sloten op deuren.
Daarom weet iedereen de pincodes van elkaar.
Daarom vertelt de politiek ons ook via harde cijfers hoe effectief al die veiligheidsmaatregelen nu eigenlijk zijn die ze ons de afgelopen 15 jaar opgelegd hebben voordat ze weer nieuwe maatregelen nemen, omdat er ergens weer eens een incident plaatsvindt.
29-08-2015, 10:03 door john west
Als je het surfgedrag monitort van je kinderen,moet je uit privacy en ethische reden dit ook vertellen.
Achterbakse methoden werken als een boemerang bij ontdekking.
Ik ben er tegen omdat dit de relatie kapot maakt.

Dit is echt een typisch voorbeeld van de ethiek die Microsoft hanteert.
29-08-2015, 10:36 door Anoniem
We stevenen af op een surveillancegeddon met Microsoft als de nieuwe aanvoerder.
29-08-2015, 10:38 door Anoniem
Tja, dit geeft het niveau wel aan van MS. je kunt alles uitschakelen maar daar moet je dan wel zelf achterkomen want dat uitschakelen actief communiceren doen ze dan weer niet. Achterbaks marketing truukjes waar je alleen nog maar van moet kotsen. Beter is het om MS volledig te boycotten, hoewel dat voor bedrijven erg lastig zal zijn vanwege de veel te grote afhankelijkheid van MS producten. Maar gebruikers die nu op 7 of 8.1 zitten zouden daar gewoon op moeten blijven zitten, of eventueel toch de stap moeten maken naar Linux.
MS is al tijden achterbaks bezig door pc fabrikanten te dwingen om Secure Boot standaard actief in het BIOS van het moederbord te hebben waardoor het voor de gebruiker niet mogelijk is om een ander OS te installeren. Uiteraard is dat uit te zetten maar ook dit wordt weer niet actief gemeld en de eigaanr van de pc/laptop moet zelf op zoek naar de mogelijkheid.
Kortom, het achterbakse marketing gedrag van MS is niet alleen bij Windows 10 ontstaan maar begon al veel eerder. Met Secure Boot was de smoes veiligheid en met Windows 10 gaat het om de verbetering van de gebruikerservaring. Allemaal flauwekul en nergens op gebaseerd.
29-08-2015, 11:13 door Briolet
…waardoor het surfgedrag en computergebruik van kinderen automatisch wordt gemonitord…

…Een ouder laat tegenover BoingBoing weten hoe hij recentelijk de laptop van zijn zoon naar Windows 10 had geüpgraded en een aantal dagen later de e-mail met gebruiksgegevens ontving.

Het lijkt me sterk dat dit 'automatisch' gebeurd. Hoe moet de PC weten dat de gebruiker een kind is? Dat moet dan iemand een keer ingevuld hebben.
En hoe kan de vader een mailtje krijgen? Dan moet iemand toch het mailadres van de vader als PC eigenaar ingevuld hebben en niet dat van de zoon zelf.

Voor jonge kinderen kan dit een wenselijke instelling zijn. Het probleem is dat mensen tegenwoordig geen gebruiksaanwijzing meer lezen als ze iets nieuws aanschaffen of een upgrade doen, want ik ben zeker dat dit alles netjes uitgelegd wordt.
29-08-2015, 11:18 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 29-08-2015, 11:23
[Verwijderd]
29-08-2015, 11:20 door ben987
wat een non issue over het wel of niet opt in of opt out, tjonge jonge.
zodra je geheel onverwacht als ouder de mail binnen krijgt over het surfgedrag van je onschuldige bloedjes, zet je die instelling uit, klaar.
wat een problemen zeg !
29-08-2015, 11:23 door ben987
vraag mij trouwens af, krijgen ouders nu ook een mailtje over het surfgedrag van de kids van hun smartphone ?
29-08-2015, 12:01 door Anoniem
Door ben987: wat een non issue over het wel of niet opt in of opt out, tjonge jonge.
zodra je geheel onverwacht als ouder de mail binnen krijgt over het surfgedrag van je onschuldige bloedjes, zet je die instelling uit, klaar.
wat een problemen zeg !

Exact. Wat een gemekker. Maar ja, Microsoft bashing is weer helemaal hot sinds Windows 10.

Laat a.u.b. iedere ouder zelf weten hoe ze met dit soort dingen omgaan. Microsoft biedt een hulpmiddel (volgens mij zat er al parental control in Windows 7). Je bent vrij om het al dan niet te gebruiken.
29-08-2015, 12:04 door Anoniem
Voor jonge kinderen kan dit een wenselijke instelling zijn. Het probleem is dat mensen tegenwoordig geen gebruiksaanwijzing meer lezen als ze iets nieuws aanschaffen of een upgrade doen, want ik ben zeker dat dit alles netjes uitgelegd wordt.

MS heeft geen enkel recht om gegevens van wie dan ook te monitoren of op te slaan of weet ik wat ze er mee doen.
Zij niet en niemand, ook een regering niet en zeker niet als je geen verdachten bent.
Maar ze nemem dit recht onder het mom van wat op dat moment het meeste geloofwaardig is
Bv terrorisme ,er is helaas maar een kleine groep die begrijpt waarheen dit allemaal toe kan lijden.
29-08-2015, 12:17 door Rarsus
Idd een non issue.

Het gaat om familie accounts, waarbij je tijdens het instellen aangeeft of het een kind of niet is. Vervolgens ook of je family safety uit of aan wilt zetten. In de (online) documentatie van Microsoft staat precies beschreven wat de opties en defaults zijn.

Zoals altijd bij het aanmaken van accounts, dien je dit gewoon zorgvuldig te doen.
29-08-2015, 12:17 door Anoniem
Door ben987: wat een non issue over het wel of niet opt in of opt out, tjonge jonge.
zodra je geheel onverwacht als ouder de mail binnen krijgt over het surfgedrag van je onschuldige bloedjes, zet je die instelling uit, klaar.
wat een problemen zeg !
Net zoals je de ongevraagde instelling om al je afbeeldingen als desktop-achtergrond te gebruiken gewoon even uitzet als die onschuldige bloedjes de felrealistische verkrachtingsporno die daardoor opeens verschijnt al gezien hebben, bedoel je?

De privacy is al geschonden op het moment dat je erachter komt, en hoe erg dat is verschilt van geval tot geval. Dat het jou een rotzorg zal zijn wil niet zeggen dat ieder ander er ook maar zo over moet denken. Jij kan het net zo makkelijk aanzetten als een ander het kan uitzetten, en dan is iedereen blij.

Ik denk dat ik trouwens wel snap waarom Microsoft dit zo doet. Denk aan de introductie van de ribbon-interface in Office. Die is bedacht omdat veel gebruikers om features vroegen die er al sinds jaar en dag in zaten. Veel mensen weten niet te ontdekken wat er mogelijk is (terwijl pull-downmenu's oorspronkelijk waren bedacht om alles makkelijk ontdekbaar te maken) en dus heeft Microsoft besloten de mogelijkheden zichzelf maar luid en duidelijk te laten adverteren. Dit zou ook zoiets kunnen zijn: zet de nieuwe mogelijkheden maar aan, dan zien mensen tenminste dat ze bestaan.

Ze hebben alleen verzuimd om te bedenken dat ze niet alleen de mogelijkheid zelf maar ook potentiëel vertrouwelijke gegevens in de demonstratie meenemen. Een e-mail die uitlegt dat het kan met een fictief voorbeeld van wat je kan verwachten was beter geweest dan een e-mail met een echt resultaat.
29-08-2015, 12:57 door Anoniem
De feature staat standaard voor "family accounts" ingeschakeld, maar laat dit aan zowel ouders als kinderen niet weten. Voor veel ouders was het dan ook een verrassing toen ze de voor de eerste keer de e-mail met gebruiksgegevens van hun kinderen ontvingen.

Staat gewoon bij de instellingen wanneer je een account aanmaakt. De vader kiest toch zelf of hij ''account bijhouden'' wel/niet wil gebruiken, bij het aanmaken van het account van zijn kind ? Dat mensen niet lezen, dat is hun eigen verantwoordelijkheid.
29-08-2015, 13:06 door karma4
Door Rarsus: Idd een non issue.
Zoals altijd bij het aanmaken van accounts, dien je dit gewoon zorgvuldig te doen.
Inderdaad RTFM en PEBCAK je stelt het als ouder zelf in bij het aanmaken van de accounts. Zo ver kon ik het zelf nagaan. De reacties die ik zie van Microsoft dit en Micorsoft dat lijken te komen van mensen die niets zelf nagaan.

Via Suwinet worden gegevens van alle Nederlanders gekoppeld, zodat er gecontroleerd kan worden of er geen fraude met uitkeringen gepleegd wordt door een (kleine) deel van deze verzameling.
https://www.security.nl/posting/440560/Gemeenten+gewaarschuwd+voor+afsluiting+van+Suwinet
https://www.security.nl/posting/417967/Onderzoekers+hekelen+beveiliging+Suwinet
In het kader van een goede security wil je juist afscherming en monitoring, je kunt zoiets als: wie het suwinet gebruikt en waarvoor ook spioneren noemen. Het is andersom met privacy gevoelige informative, je wilt niet dat het in vrijheid blijheid open zetten maar goed afschermen en monitoren met aanvullende onafhankelijke externe controles.

Je zou ook kunnen zeggen dat het suwinet publieke infromatie is die voor idereen open en toegankelijk is. Het is een complete omdraai. Al het publiek openbaar is dan wordt ook al die informatie van bekenden zichtbaar. Alle geheimhouding voor wie dan ook is weg. Wat zou dat betekenen? (Het is de impact vraag)
29-08-2015, 15:28 door Anoniem
Door Muria:
Door Briolet:
…waardoor het surfgedrag en computergebruik van kinderen automatisch wordt gemonitord…

…Een ouder laat tegenover BoingBoing weten hoe hij recentelijk de laptop van zijn zoon naar Windows 10 had geüpgraded en een aantal dagen later de e-mail met gebruiksgegevens ontving.

Het lijkt me sterk dat dit 'automatisch' gebeurd. Hoe moet de PC weten dat de gebruiker een kind is? Dat moet dan iemand een keer ingevuld hebben.

Tuurlijk is dat vooraf ingesteld door de liefhebbende (en controlerende) ouders.

Zoals aangegeven gebeurt dit alleen als je de PC als familie-PC hebt ingesteld. Je moet dan een aantal accounts aanmaken en per account aangeven of het een volwassene is of een kind. Waarschijnlijk met de opmerking dat je dan later beperkingen op kunt leggen aan het kind.

Ik ken families waarbij kinderen en ouders het gebruik van de PC hebben besproken. Waarbij ze in consensus tot een bepaalde hoeveelheid gebruik zijn gekomen en die kinderen zijn dan blij als ze gewaarschuwd worden dat ze moeten stoppen. Ze willen dat ook, maar soms letten ze gewoon niet op de tijd. Dat zij niet alleen gewaarschuwd worden, maar ook hun ouders, is natuurlijk niet bekend.

Peter
29-08-2015, 17:13 door Anoniem
Vandaag een nieuwe HDD gekocht. Even omwisselen en dan verder met Linux. Dat gaat lukken!
VPN en Firefox doen de rest.
29-08-2015, 18:06 door Anoniem
Door Anoniem:
Door ben987: wat een non issue over het wel of niet opt in of opt out, tjonge jonge.
zodra je geheel onverwacht als ouder de mail binnen krijgt over het surfgedrag van je onschuldige bloedjes, zet je die instelling uit, klaar.
wat een problemen zeg !

Exact. Wat een gemekker. Maar ja, Microsoft bashing is weer helemaal hot

Nieuwsberichten en gemekker bestaan om anderen op de hoogte te stellen van toestanden waar ze niet, of niet direkt, of nog niet mee te maken hebben. Inlevingsvermogen is voor sommigen heel erg moeilijk, maar onmogelijk is het niet.
29-08-2015, 19:46 door karma4
Door Anoniem: Inlevingsvermogen is voor sommigen heel erg moeilijk, maar onmogelijk is het niet.
Er is een verschil tussen inlevingsvermogen, dat is:
- gerichte vragen stellen,
- dan wel ik weet niet wat daar gebeurt... is er iemand met kennis om iets toe te lichten?
En bashen:
- Van te voren beginnen dat het allemaal fout is, dat die ander het fout doet .... Het moet allemaal anders
Met dat verschil http://anw.inl.nl/article/bashen heeft ben987 gewoon gelijk. Nog een waterig grolsje?
29-08-2015, 22:29 door Anoniem
Door Anoniem: Microsoft spyware. Niks nieuws.
Geen wonder dat Microsoft en windows voor de meeste jongeren relikwieën uit grootvaders tijd zijn, nog afgezien van de technische aspecten die het een ontzettend traag platform maken.

Traag...
Anders start je de allernieuwste game even op Linux. Dat is traag, als het al werkt.

Windows is nog steeds het enige OS dat alle hardware, software en games ondersteunt. Daarnaast hebben MS producten hun waarde in bedrijfsnetwerken allang bewezen, zowel voor clients als servers.

Vind overigens wel dat deze optie opt-in had moeten zijn, maar om daarom nu ongenuanceerd te gaan bashen. Het is in zichzelf een prima feature, voor wie het wil gebruiken.
29-08-2015, 23:23 door Anoniem
Tja, normaal lees je eerst de gebruiksaanwijzing van iets voordat je begint. Bij software ga je na installatie naar de instellingen en bestudeerd die en stelt ze in. Wanneer je de pc van een ander (b.v.kind) voorziet van Windows 10 en geeft je eigen email adres op. Ja dan komt er een Email want je hebt dan in principe opgegeven dat het jouw PC is middels de verstrekking van jouw Email adres. En het lijkt me enigszins logisch dat je als beheerder zou willen weten wat er gebeurd vanuit jouw IP adressen. Geef het kind dan ook een eigen emailadres. Dan heb je als ouder geen mail hoor.
In principe vind ik het geschetste zelfs een beetje onfris. Waarom geef je je eigen gegevens op, op de pc van je kind.
Dan zit je de boel eigenlijk al te controleren.

Wanneer je gewoon een installatie uitvoert en je gezin gewoon toegang geeft tot de PC middels één wachtwoord. Je hebt als gezin toch niets te verbergen voor elkaar toch?
Dan heb je ook geen last van Emails. W10 stuurt geen email naar de beheerder over zijn eigen gebruik.
En wanneer je het toch wilt en je de kennis in huis hebt om iedereen een ander WW te geven dan heb je ook de gebruiksaanwijzing gelezen en weet je dat je een aantal items uit kunt zetten in de instellingen.
29-08-2015, 23:58 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Muria:
Door Briolet:
…waardoor het surfgedrag en computergebruik van kinderen automatisch wordt gemonitord…

…Een ouder laat tegenover BoingBoing weten hoe hij recentelijk de laptop van zijn zoon naar Windows 10 had geüpgraded en een aantal dagen later de e-mail met gebruiksgegevens ontving.

Het lijkt me sterk dat dit 'automatisch' gebeurd. Hoe moet de PC weten dat de gebruiker een kind is? Dat moet dan iemand een keer ingevuld hebben.

Tuurlijk is dat vooraf ingesteld door de liefhebbende (en controlerende) ouders.

Zoals aangegeven gebeurt dit alleen als je de PC als familie-PC hebt ingesteld. Je moet dan een aantal accounts aanmaken en per account aangeven of het een volwassene is of een kind. Waarschijnlijk met de opmerking dat je dan later beperkingen op kunt leggen aan het kind.

Ik ken families waarbij kinderen en ouders het gebruik van de PC hebben besproken. Waarbij ze in consensus tot een bepaalde hoeveelheid gebruik zijn gekomen en die kinderen zijn dan blij als ze gewaarschuwd worden dat ze moeten stoppen. Ze willen dat ook, maar soms letten ze gewoon niet op de tijd. Dat zij niet alleen gewaarschuwd worden, maar ook hun ouders, is natuurlijk niet bekend.

Peter

Het probleem is dat die functie ingebouwd is, wat gebeurt er als jouw account gehacked is en iemand een account aan jouw account koppelt, laat me raden: dat kan gewoon allemaal online.

Nu krijgt een crimineel iedere week een rapportje over jou activiteiten op jouw computer(s).
30-08-2015, 07:25 door Anoniem
Ook erg interessant, ben benieuwd of deze gegevens ook binnen 40 dagen binnen komen.
ik heb namelijk op basis van de european data protection act een verzoek tot inzage ingediend.

kost €6,35 maar MS moet antwoorden, en de gegevens aanleveren in een formaat wat leesbaar is voor een leek.
template voor het verzoek staat online :)
30-08-2015, 08:56 door Anoniem
Zo, Xubuntu geïnstalleerd. Even wennen maar dan heb je ook wat.
30-08-2015, 08:59 door Rarsus
Dan had je moeten wachten tot 2016, dan wordt de EU data protection regulation actief.

Nu werkt het net iets anders. De data eigenaar is nu verplicht tot antwoorden. Conform de service afrekent, blijf jij eigenaar van je eigen gegevens.

Ik vraag me af hoe je deze informatie gaat aanleveren.
30-08-2015, 10:22 door karma4
Door Rarsus: Dan had je moeten wachten tot 2016, dan wordt de EU data protection regulation actief.
Nu werkt het net iets anders. De data eigenaar is nu verplicht tot antwoorden. Conform de service afspraak, blijf jij eigenaar van je eigen gegevens.
Ik vraag me af hoe je deze informatie gaat aanleveren.
Leg uit hoe de data protection act dat gaat veranderen http://ec.europa.eu/justice/data-protection/individuals/index_en.htm
De data-eigenaar "07:25 door Anoniem" blijft gewoon de dataeigenaar, Hij heeft het zelf ingesteld welke gegevens van wie naar hem gestuurd moeten worden. Dat is de service in het "family account". Microsoft is daarbij geen controlerende partiij ze doen alleen de data-verwerking (processing service provider).

En privacy probleem ontstaat er op het moment dat de kinderbescherming/politie voor de deur staat wegens de inhoud van de mails of webverkeer en dat door MS (niet de buren of andere hacker) is aangekaart. Dan heb je iets vergelijkbaars als als die kinderen / dieren in opgesloten autos.
30-08-2015, 16:46 door karma4
Ok, gelezen ik denk je dat je punt 2 bedoeld. De data-eigenaar is nog steeds de ouder die het zelf heft ingesteld dat hij de gegevens opgestuurd heeft. De handleidingen van MS voor zover ik kan zien zijn daar duidelijk in. Het bericht is naar de dataeigenaar gegaan en MS heeft er zelf niets anders mee gedaan dan die opdracht uitvoeren. Er is geen databreach of wat dan ook. Er is volgens mij niets dat niet conform die richtlijn is.

Het enige probleem kan zijn dat de data-eigenaar zelf onkundig is geen handleiding of wat dan ook heeft willen doornemen. Dan komen we in de situatie dat je een kat niet in een magnetron kan drogen. Dat het niet kan, is een fout van de fabrikant.
(ja onzin schijnt toch een case te zijn)

Ik zie in die toelichting/uitleg dat naast de service provider ook de data-processor aansprakelijk gesteld wordt. In het geval van MS is dat onderscheid er niet (eigen data centers). Anderen gebruiken bijvoorbeeld AWS (Amazon cloud services).

De uitleg van wat de wet is, is nog niet echt afgekaderd http://www.out-law.com/en/articles/2015/june/eu-governments-in-disagreement-over-data-breach-liability-rules/ Ik ben overigens voor een aansprakelijk van de data-processors. Je ziet dat ze vaak cloud services promoten als snel leverbaar en goedkoop echter de invulling van de datasecurity wordt voor het gemak even weggelaten. Dan krijg je de situatie vanuit de service provider de security doet de data-processor wel. Als het fout gaat (datalek) zegt die op dat moment dat de serviceprovider zijn problem is. Je kunt de zelf wel opzoeken hoe AWS en Azure er in zitten met welke uitspraken. Wie denk je dat het vollediger en consistenter heeft gedocumenteerd?

Dit is een ergernis uit de praktijk waar levernciers verkopers security richtlijnen rustig terzijde schuiven als: te duur, niet nodig, zien we later wel, waar maak je je druk om.
30-08-2015, 20:01 door Ron625 - Bijgewerkt: 30-08-2015, 20:02
Door Anoniem:
Windows is nog steeds het enige OS dat alle hardware, software en games ondersteunt.
Daarnaast hebben MS producten hun waarde in bedrijfsnetwerken allang bewezen, zowel voor clients als servers.
Linux ondersteunt alle hardware, waarvan de chip fabrikant de gegevens openbaar heeft gemaakt.
Linux ondersteunt ook alle software, die voor Linux geschreven is, net als Windows de software ondersteunt die voor Windows geschreven is.
Bij (bedrijfs) netwerken is Linux leidend en is Windows maar een hele kleine speler.
Waarom denk je, dan bijna alle websites op een Linux server lopen?
30-08-2015, 20:34 door karma4
Door Ron625: Bij (bedrijfs) netwerken is Linux leidend en is Windows maar een hele kleine speler
.
Als je inder netwerken de routers en aanverwante zaken bestempeld dan heb gelijk.
Als je het met netwerken over IOT en specifieke machinerie hebt, dan heb je gelijk,
Kom jet met office en kantoortoepassingen dan vind je veel van Windows. AD RBAC user management is helaas veel volwassener dan wat Linux te bieden heeft inclusief filesharing (DFS). Het is de frustratie van veel Linux mensen .

Waarom denk je, dan bijna alle websites op een Linux server lopen?
Klopt heb je gelijk in. Maar enig idee hoe daar met data-privacy wort omgesprongen. Veel leuke hacks/breaches aanvalsvectoren. Waar dacht dat ik op bedoelde met dat negeren van security policies,.... dat soort Linux omgevingen.
30-08-2015, 21:18 door Anoniem
Door karma4:
Door Ron625: Bij (bedrijfs) netwerken is Linux leidend en is Windows maar een hele kleine speler
.
Als je inder netwerken de routers en aanverwante zaken bestempeld dan heb gelijk.
Als je het met netwerken over IOT en specifieke machinerie hebt, dan heb je gelijk,
Kom jet met office en kantoortoepassingen dan vind je veel van Windows. AD RBAC user management is helaas veel volwassener dan wat Linux te bieden heeft inclusief filesharing (DFS). Het is de frustratie van veel Linux mensen .


Meeste bedrijfs netwerkcomponenten draaien niet op Linux maar op een propriety OS.
30-08-2015, 21:25 door Rarsus - Bijgewerkt: 30-08-2015, 21:39
Waarom denk je, dan bijna alle websites op een Linux server lopen?
Klopt heb je gelijk in. Maar enig idee hoe daar met data-privacy wort omgesprongen. Veel leuke hacks/breaches aanvalsvectoren. Waar dacht dat ik op bedoelde met dat negeren van security policies,.... dat soort Linux omgevingen.

Niet correct:
Linux is used by 35.8% of all the websites whose operating system we know.

Iets meer dan windows in termen van aantallen sites, maar minder dan volume traffic

Bron: http://w3techs.com/technologies/details/os-linux/all/all
30-08-2015, 22:57 door karma4
Door Rarsus:
Niet correct:
Linux is used by 35.8% of all the websites whose operating system we know.
Bron: http://w3techs.com/technologies/details/os-linux/all/all
De link op die pagina zegt 67.1% 35,8% Linux , raar-1 meer dan 100%. De Linux-types worden uitgewerkt. De unix niet Kili een op Unix Dan zie je dat van de Unic 53% procent Linux is.
Als je operating systems klikt kom je Unix vs Windows in de verhouding 67,1 % tegen 32,9
Zelfde site: http://w3techs.com/technologies/overview/operating_system/all
31-08-2015, 03:21 door Rarsus - Bijgewerkt: 31-08-2015, 03:27
Ehrm, precies.

Afrondingsfouten daargelaten:

Windows: 32,9 %
Unix: 67,1 %

Verder kijkend naar Unix:
53 % van deze 67,1% is Linux -> ~35,8 %
Overig Unix: 47% van 67,1 % -> ~31,3 %

Onder overig Unix vallen ook alle bsd varianten. (Imho Veiliger en beter geschikt voor een webserver dan Linux)

Ergo: windows 32,9% en linux 35,8%. Blijft dus overeind dat "bijna alle ... Linux draaien" gewoon onzin is. Zelfs als alle onbekende Unix varianten ook Linux zijn, blijft staan dat < 70% niet gelijk is aan "bijna alle"

Check The Facts voordat je reageert.

Ps. Ik werk inmiddels nu al zo'n 20+ jaar met *ux en 18 haar met windows. Voor webservers zou ik zelf kiezen voor openBSD, maar dat is een kwestie van een persoonlijke voorkeur voor een zo veilig mogelijk platform.

PPS. Excuus voor deze off-topic discussie :-)
31-08-2015, 11:45 door Anoniem
Feit blijft dus dat in Wondows 10 alles over je surfgedrag (en andere zaken? Inoud e-mails, chats etc?) wordt vastgelegd en vanaf een centraal punt weer naar iemand toe gestuurd. dat toe mailen kun je vast wel uitzetten maar alle tracing blijft wel bij Microsoft terecht komen.

Ik zou denk ik geen fiets willen hebben die alle informatie over waar ik geweest ben en wat ik daar gedaan heb, direct doorsluist naar de database van Gazelle of Batavus die daar ik weet niet wat mee gaan doen. Waarom zou je dat wel op je PC willen hebben? Waarom zouden zij die data mogen hebben? Denken we nou echt dat ons leven voortdurend gevaar loopt als we NIET overal gemonitord worden?
31-08-2015, 12:53 door Anoniem
Door Anoniem: Ik begrijp niet waarom gebruikers zo lang blijven plakken bij Windows. Zelf ben ik overgestapt op Linux en je hebt dat soort Windows-problemen echt niet. Dus Windows-gebruiker: stap over naar een ander OS: meteen houd je (patch)hoofdpijn en de spionage uit Redmond subiet op.

Ik begrijp dat wel. Het is ook niet eenvoudig om te weten hoe je over moet stappen, welke distro voor jou geschikt is, en welke voor- en nadelen Linux heeft in vergelijking met Windows, kortom waar je precies aan begint. Google maar eens op: "snelle vergelijking windows linux"
31-08-2015, 12:59 door JanAnoniem
[Verwijderd]
31-08-2015, 13:09 door Anoniem
Door karma4: https://en.wikipedia.org/wiki/Children%27s_Internet_Protection_Act
Voor volwassenen in bepaalde landen is er van overheidswege een bepaalde verplichte filtering. Gebeurt bij de providers.

Er waren gebruikers die zeer verrast waren dat voor gezichtsherkenning een camera nodig is.
Hoe duideljjk staat dit feature beschreven? http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows7/looking-for-web-filtering-and-activity-reports-in-windows-parental-controls Oeps dat is 7. Je moet zo te zien van alles zelf instellen op je eigen online account. Ik heb daar niets van/voor om er in te duiken iemand anders wel?

Deze feature wa vroeger een onderdeel van Windows Live. Waarschijnlijk werkt dit in die gevallen, aangezien je dan op een account hebt ingesteld dat er een ouder-kind relatie bestaat. Microsoft weet dit niet standaard, die relatie moet je zelf leggen. Je hebt er dus (ooit) om gevraagd......
31-08-2015, 15:56 door Anoniem
Door Ron625:
Door Anoniem:
Windows is nog steeds het enige OS dat alle hardware, software en games ondersteunt.
Daarnaast hebben MS producten hun waarde in bedrijfsnetwerken allang bewezen, zowel voor clients als servers.
Linux ondersteunt alle hardware, waarvan de chip fabrikant de gegevens openbaar heeft gemaakt.
Linux ondersteunt ook alle software, die voor Linux geschreven is, net als Windows de software ondersteunt die voor Windows geschreven is.
Bij (bedrijfs) netwerken is Linux leidend en is Windows maar een hele kleine speler.
Waarom denk je, dan bijna alle websites op een Linux server lopen?

Windows is een randverschijnsel in de IT. Er is nog 1 niche waar het een, krimpend, aandeel heeft en dat is in administratieve omgevingen. Ook dat zal snel afgelopen zijn. Of het nu gaat om mobile/smartphone, cloud, ICS/SCADA, netwerk/Internet, supercomputing of IoT er is domweg geen serieus MS/Windows aanbod. En dat is een goede zaak gezien de puinzooi die MS produceert.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.