Onderzoekers van de Universiteit van Indiana hebben een scanner ontwikkeld waarmee ze in hoog tempo honderdduizenden Android-apps kunnen scannen, wat uiteindelijk 30.000 besmette apps op de officiële Google Play-store opleverde. MassVet (pdf), zoals de scanner heet, kan binnen enkele seconden bepalen of een app goedaardig of kwaadaardig is, zonder te weten hoe de malware eruitziet of zich gedraagt.
In plaats van het analyseren van de app vergelijkt MassVet die met apps die al in de betreffende store aanwezig zijn. De meeste Android-malware zit namelijk in opnieuw verpakte apps. Bij het opnieuw verpakken van apps voegen cybercriminelen kwaadaardige onderdelen toe. Daardoor verschilt de opnieuw verpakte app van het origineel. Ook kunnen de kwaadaardige onderdelen in apps worden gevonden die niets met elkaar te maken lijken te hebben.
De onderzoekers besloten de scanner te testen met 1,2 miljoen apps afkomstig van 33 verschillende app-markten. MassVet bleek apps binnen 10 seconden te beoordelen en presteerde beter dan 54 virusscanners op VirusTotal. Van de 1,2 miljoen gecontroleerde apps bleken er ruim 127.000 kwaadaardig te zijn en waren er 34.000 door de meeste malwarescanners op VirusTotal gemist. Sommige van de malware-exemplaren waren miljoenen keren geïnstalleerd. Tevens bleek dat 5.000 kwaadaardige apps elk meer dan 10.000 installaties hadden.
Ook analyseerde MassVet 400.000 apps op Google Play, waarvan er 30.000 kwaadaardig bleken te zijn. Dit komt neer op een besmet percentage van 7,6%. Volgens de onderzoekers verschilt dit van eerdere cijfers van Google. Volgens Google werd bij Androidgebruikers die alleen apps via Google Play installeren op minder dan 0,15% van de toestellen een "potentieel schadelijke app" (PHA) aangetroffen.
Het zijn echter gebruikers van Chinese marktplaatsen die de grootste kans op Android-malware lopen. Bij de marktplaatsen van Anzhi, Yidong, yy138 en Anfen was respectievelijk 39%, 36%, 28% en 23% van alle aangeboden apps malware. Op de vijfde plek van besmette stores komt Slideme terug, waarvan 21% van de apps malware bleek te zijn. In het overzicht staat ook de store van Opera vermeld. Hier werd 7,8% van de apps als kwaadaardig bestempeld.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.