Defensie heeft tijdens Prinsjesdag van het kabinet miljoenen euro's gekregen om in de cybercapaciteiten van de krijgsmacht te investeren, aanleiding voor de vaste commissie voor Defensie om Defensieminister Hennis te vragen over hoeveel zero day-kwetsbaarheden het leger beschikt.
Het gaat in dit geval om beveiligingslekken waarvoor nog geen update beschikbaar is. Via dit soort kwetsbaarheden is het mogelijk om systemen over te nemen. Bij de aanval op de Iraanse uraniumverrijkingscentrale in Natanz door de Stuxnetworm werden meerdere zero days toegepast. In de aankondiging van het extra budget voor Defensie werd gesteld dat het geld zal worden ingezet om Defensie op vier kerngebieden te versterken, waaronder de ontwikkeling van operationele cybermiddelen zoals cyberwapens (weaponized software).
Aan de hand van de voorgestelde begroting heeft de commissie nu een groot aantal vragen (pdf) aan Defensieminister Hennis gesteld. Zo wil de commissie weten wat er precies wordt bedoeld met cyberwapens en weaponized software en om welke wapens het precies gaat. Ook moet de minister laten weten over hoeveel zero days Defensie beschikt en hoe de aanvallende cybercapaciteiten zich zowel organisatorisch als budgettair verhouden tot de totale 'anti-cybercapaciteiten' van de overheid. Wanneer Hennis de vragen beantwoord zal hebben is nog niet bekend.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.