Door een wettelijke verplichting uit het einde van de vorige eeuw gebruiken de meeste Zuid-Koreanen nog steeds Internet Explorer, maar het land lijkt zich langzaam aan Microsofts browser en ActiveX-technologie te ontworstelen. Deze week lanceerde het Korea Trade Network (KTN), onderdeel van de Koreaanse Internationale Handelsorganisatie, nieuwe authenticatiediensten die naast IE ook op andere browsers werken.
Het KTN laat in de aankondiging specifiek weten dat de nieuwe diensten ActiveX-vrij zijn en standaard op Microsoft Edge, Chrome en Firefox werken. ActiveX is een uit 1996 stammend extensiemodel, waardoor het mogelijk was om uitbreidingen aan Internet Explorer toe te voegen. Vanwege allerlei stabiliteits- en beveiligingsproblemen besloot Microsoft om ActiveX in Edge niet meer te ondersteunen.
In Zuid-Korea speelt ActiveX nog een belangrijke rol. Om online shopping en internetbankieren aan te moedigen en angst over de onveiligheid op internet weg te nemen, ontwikkelde de Zuid-Koreaanse overheid een eigen systeem om de identiteit van online kopers te authenticeren. Om online te bestellen moesten kopers naast hun naam en burgerservicenummer een digitaal certificaat bij de overheid aanvragen. Dit certificaat konden burgers als een soort identiteitsbewijs aan de winkelier laten zien. Het hele proces was zo ontwikkeld dat het slechts een paar muisklikken in beslag nam.
De technologie voor deze online identiteit was gebaseerd op Microsofts ActiveX-technologie, dat alleen in Internet Explorer werkt. Toen het systeem in 1999 werd ingevoerd stelde de Zuid-Koreaanse overheid dat het verplicht was voor online aankopen van boven de 210 euro. Ook voor kleinere aankopen bij Zuid-Koreaanse webwinkels geldt echter een soortgelijk certificaatsysteem dat door webshops en creditcardmaatschappijen is ontwikkeld. De wet geldt echter niet voor buitenlandse webwinkels.
Veel Zuid-Koreanen maken dan ook gebruik van IE. De laatste jaren kreeg de browser, net als ActiveX, met veel beveiligingsproblemen te maken. Desondanks heeft de browser volgens StatCounter in Zuid-Korea nog altijd een marktaandeel van 67,8%. De aankondiging van het KTN is dan ook opmerkelijk. In augustus werd al bekend dat de Koreaanse financiële autoriteiten de authenticatiecertificaten binnen twee tot drie jaar willen uitfaseren.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.