Een groep van meer dan 260 experts, waaronder TCP/IP-uitvinder Vinton Cerf, hebben een plan onthuld voor veiligere wifi-routers, wat uiteindelijk tot een sneller, beter en veiliger internet moet leiden. "Op dit moment zijn er honderden miljoenen routers met ernstige lekken", aldus Dave Farber.
Farber was het voormalige hoofd technologie bij de Federal Communication Commission (FCC), de Amerikaanse telecomtoezichthouder. Hij reageerde samen met de grote groep experts op plannen van de FCC. De toezichthouder wil de regels voor wifi-apparatuur alsmede andere apparaten die van radiofrequenties gebruikmaken aanpassen. Volgens de experts gaan deze plannen niet ver genoeg en zorgen ze ervoor dat fabrikanten hun verantwoordelijkheid kunnen ontlopen.
De experts hebben daarom een eigen plan (pdf) opgesteld dat uit vier punten bestaat. Ten eerste moet de broncode van wifi-routers open source en voor iedereen toegankelijk zijn. Daarnaast moeten routers veilig kunnen worden geüpdatet en moet de eigenaar van de router hier controle over hebben. Verder moeten fabrikanten binnen 45 dagen na te zijn ingelicht met updates voor beveiligingslekken komen gedurende de levensduur van het product of vijf jaar nadat de router voor het laatst werd geleverd.
Als laatste moet de FCC het overtreden van deze regels zwaar kunnen straffen. Zo moet bij overtreding de certificering van het bestaande product worden ingetrokken en kan in ernstige gevallen worden besloten om producten van de fabrikant helemaal niet meer te certificeren. Aanvullend vragen de experts dat de FCC afziet van regels die met open source best practices conflicteren of ervoor zorgen dat fabrikanten ongedocumenteerde code toevoegen of mechanismes gebruiken waardoor gebruikers niet kunnen patchen.
"We kunnen het niet veroorloven om een deel van de infrastructuur van het internet te laten verrotten. We hebben dit voorstel gedaan omdat het draadloze spectrum niet alleen verantwoord moet worden toegewezen, maar ook verantwoord moet worden gebruikt. Door een minimum te stellen aan de openheid die in de technologie aan de rand van het internet wordt gebruikt, kunnen we eventuele fouten of valsspelen snel vinden en verhelpen", aldus Vint Cerf, mede-uitvinder van het TCP/IP-protocol en daarmee grondlegger van het internet.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.