image

Onderzoekers opperen minder politiehulp voor lakse internetter

donderdag 15 oktober 2015, 15:46 door Redactie, 17 reacties

Lakse internetgebruikers die het slachtoffer van cybercrime worden moeten misschien minder hulp van de politie krijgen, zo stellen Britse onderzoekers. Volgens de onderzoekers van de Universiteit van Cardiff, die het onderzoek (pdf) in opdracht van de City of London Corporation en met steun van de City of London Police uitvoerden, wordt de politie overweldigd door het grote aantal cybercrimezaken.

"Voor sommige individuen zal geen enkele vorm van bescherming en voorbereiding werken. Er kan dan ook worden gesteld dat ze geen gebruik van de beperkte politiemiddelen zouden moeten kunnen maken omdat ze zelf nalatig zijn geweest", aldus de onderzoekers. Die stellen ook de vraag wie deze boodschap moet doorgeven en wie ernaar de slachtoffers zal luisteren en ze van betere zelfbescherming zal voorzien. "Of moeten ze hun eigen beslissingen maken en zelf de gevolgen ondergaan?" Volgens de onderzoekers moet er een serieuzer debat over de huidige en gewenste beperkingen van onderzoek door politie en banken komen.

Het rapport stelt verder dat mensen die het slachtoffer van cybercrime worden en dit ook beseffen mogelijk meer openstaan voor zowel zorg als preventieadvies. "Desondanks kan de vraag worden gesteld of mensen die geen beschermingsmaatregelen treffen hetzelfde niveau van politiehulp moeten ontvangen als de mensen die dit wel doen en of deze hulp ook de beschikbaarheid van die beschermingsmaatregelen moet weergeven", aldus de onderzoekers. Uit cijfers die in het vierde kwartaal van vorig jaar werden verzameld en met het rapport werden gepubliceerd (pdf) blijkt dat er tienduizenden aangiftes van cybercrime bij de politie zijn binnengekomen.

Reacties (17)
15-10-2015, 16:01 door wica128
Ben je zelfs schuldig als je een kort rokje draagt?
15-10-2015, 16:01 door Anoniem
Zolang je malware besmettingen kan oplopen uit advertenties via 0days op bekende web sites terwijl je updates en antivirus bij zijn er geen user interaction nodig is blijft dit een enorm domme opmerking. Natuurlijk zijn er gevallen waarbij je had kunnen bedenken dat de situatie verdacht was. Maar moet je als slachtoffer dubbel gepakt worden omdat je vermoeid was of je kind ergens op klikte terwijl je op de wc zat? Sorry meneer de politie man maar ik ga uw schotwonden niet behandelen. U had toch kunnen bedenken dat het aanhouden van deze criminelen mogelijk gevaarlijk was... Super rare redenering...
15-10-2015, 16:05 door Mozes.Kriebel
Nog minder?
15-10-2015, 16:11 door karma4
Het is een voorstel in de lijn van de privacy inbreuken en intolerantie. Wij vinden jou houding gedrag gezicht of wat dan ook niet leuk dus daarom gaan wij ons werk niet meer doen.

Oplichting via markplaats komt veel voor, doen we niets meer aan.
Voetbalhooligans veroorzaken te veel overlast. Bekend gegeven dus mag een ander daarvoor opdraaien.
Snelheidsovertredingen op bepaalde plaatsen wel duizenden. Ai, pijnlijk: dat levert geld op, gaan we automatiseren.
Bellen tijdens het fietsen levensgevaarlijk. Te moeilijk om aan te pakken. Ai pijnlijk: de minister van verkeersveiligheid
15-10-2015, 17:14 door Anoniem
Door wica128: Ben je zelfs schuldig als je een kort rokje draagt?
Als persoon heb je de vrijheid te doen en laten wat je wil zolang het maar binnen de wet valt, maar je hebt ook de plicht om je verantwoordelijkheid te nemen over je eigen daden. Als je bij het kopen van een product of dienst blind vertrouwd op de andere partij zonder die te kennen, die onbekende partij je identiteitsbewijs zonder blikken of blozen toe gaat zenden of geld gaat overmaken zonder te weten met wie je te maken hebt dan is dat je recht maar neem dan ook als persoon de verantwoordelijkheid voor je laksheid en draag zelf het risico. Het voorbeeld wat je tracht te geven gaat waarschijnlijk om de vraag of je als slachtoffer zelfs iets uitlokt. Bij slachtoffers van oplichting ligt de uitlokking bij de dader en is het slachtoffer in veel gevallen nalatig. Dat is heel wat anders.
15-10-2015, 17:23 door Anoniem
Ik denk dat deze onderzoekers geen recht meer hebben op zorg, want zij hebben (ogenschijnlijk) geen empathisch vermogen. Tevens hebben zij geen enkel recht meer op wat voor soort juridische bijstand dan ook, want zij hebben geen kennis van de werking van een Rechtstaat (iets met zwakkeren beschermen tegen sterkeren).

En ik heb mijn recht verspeeld op een mening, want anoniem. Puik plan...
15-10-2015, 17:45 door Anoniem
Altijd een goed plan, misdaad laten lonen.

Overigens zou ik denken dat de slachtoffers toch wel gestraft worden voor hun naiveteit of nalatigheid, heb tenminste nog nooit gehoord dat de politie bij aangifte alvast je schade vergoedt. Dus sores en kosten heb je toch wel, en aangifte doen is meestal ook geen pretje. Ik zie dus niet zo goed wat je dan nog minder wil bieden.

De taak van de politie is om de wet te handhaven, en oplichters/cybercriminals overtreden de wet. Dus handhaven.

Als de politie daadwerkelijk kans ziet om daders te vinden, is dat gewoon hun taak lijkt me, ongeacht of de slachtoffers een te kort rokje aan hadden dan wel in al hun bejaardheid zo langzaam hun pincode intoetsen dat hij makkelijk af te kijken is.

Anders is het straks al eigen schuld als je geen zwarte band karate hebt of een leger bodyguards met je dochter of je bejaarde vader meestuurt.

Heb zelden zo'n stompzinnig voorstel gezien. Trouwens, bespaart het de politie echt tijd als ze eerst moeten onderzoeken of het slachtoffer wel voorzichtig is geweest voor ze de aangifte op kunnen nemen? En kun je daar nog tegen in beroep dan?
15-10-2015, 17:59 door karma4
Door Anoniem: Het voorbeeld wat je tracht te geven gaat waarschijnlijk om de vraag of je als slachtoffer zelfs iets uitlokt. Bij slachtoffers van oplichting ligt de uitlokking bij de dader en is het slachtoffer in veel gevallen nalatig. Dat is heel wat anders.
Daar heb ik veel moeite mee. Ethiek normen en waarden zijn sterk cultuurgebonden.
- Met het korte rokje als voorbeeld er zijn culturen waar zoiets gezien wordt als signaal van publieke vrouw. Alleen een nihab is zedig toegestaan.
- Als ik een buurt kom waar de sleutel in de voordeur gelaten wordt zie ik dat als een signaal van sterke sociale controle en onderling vertrouwen. Niet als een uitnodiging om wie dan ook overal het recht toe te geven.
Je voorbeelden zitten op het randje van roekeloze slordigheid. Je zal bij ondernemen en nieuwe relaties altijd risico's moeten durven nemen. Dat is geen uitlokking het hoort er bij.
15-10-2015, 21:33 door Ron625
Door karma4:Ethiek normen en waarden zijn sterk cultuurgebonden.
Cultuur is plaats gebonden en die verschilt in de landen van West-Europa niet veel.
Waar niemand het her over heeft, zijn de bejaarden en digibeten, die worden gedwongen om te telebankieren, omdat alle kleine bank-kantoren en agentschappen worden opgeheven.
15-10-2015, 21:48 door Anoniem
Lakse internetgebruikers die het slachtoffer van cybercrime worden moeten misschien minder hulp van de politie krijgen, zo stellen Britse onderzoekers

Hulp aan cybercrime slachtoffers is al lang en breed onder de maat. Wellicht dat de politie eerst dat probleem kan oplossen.
15-10-2015, 23:32 door karma4
Door Ron625: [Waar niemand het her over heeft, zijn de bejaarden en digibeten, die worden gedwongen om te telebankieren, omdat alle kleine bank-kantoren en agentschappen worden opgeheven.
On topic Ron625 geheel mee eens.
Aan toe te voegen het vervallen van blauwe enveloppen en gaan werken met een verplicht digitaal loket. Dat is vervolg op het zelfde succes als bij UWV. Jammer van de grote aantallen uitval onbegrijpelijke werking/functies wat altijd de schuld van de gebruiker zal zijn. Een fraaie kans om meer geld via boetes binnen te krijgen.
16-10-2015, 01:44 door Anoniem
De trend van de tegenreacties lijkt vooral te bestaan uit: ik heb rechten, wijs me niet op mijn plichten, ik was hier eerst dus ik heb voorrang, ik duld geen autoriteit en het oude dametje mag voor als ik er zelf voordeel van heb.
Het rapport gaat op het gebied van aanpak juist over evenwichtige handhaving en de menselijke maat.
16-10-2015, 05:27 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: Het voorbeeld wat je tracht te geven gaat waarschijnlijk om de vraag of je als slachtoffer zelfs iets uitlokt. Bij slachtoffers van oplichting ligt de uitlokking bij de dader en is het slachtoffer in veel gevallen nalatig. Dat is heel wat anders.
Daar heb ik veel moeite mee. Ethiek normen en waarden zijn sterk cultuurgebonden.
- Met het korte rokje als voorbeeld er zijn culturen waar zoiets gezien wordt als signaal van publieke vrouw. Alleen een nihab is zedig toegestaan.
- Als ik een buurt kom waar de sleutel in de voordeur gelaten wordt zie ik dat als een signaal van sterke sociale controle en onderling vertrouwen. Niet als een uitnodiging om wie dan ook overal het recht toe te geven.
Je voorbeelden zitten op het randje van roekeloze slordigheid. Je zal bij ondernemen en nieuwe relaties altijd risico's moeten durven nemen. Dat is geen uitlokking het hoort er bij.

Een gesloten deur die niet op slot is binnen gaan is huisvredebreuk. Idem geldt overigens voor een gesloten tent op een camping.

De deuren van computers staan echter niet dicht maar open. Kun je nog wel een boompje opzetten wie daar verantwoordelijk voor is, de eindgebruiker dan wel de leverancier.
16-10-2015, 07:41 door Wadjinn
Kregen we voorheen wel hulp van politie? Die hebben toch nergens tijd voor alleen om te twitteren etc.??
Wanneer er sprake zou zijn van politie hulp dan is dat altijd achteraf en dus te laat. In veel politie logo's staat iets in de trand van "Protect and serve" of "Waakzaam en dienstbaar" Wanneer politie dit waar zou maken dan was hulp achteraf nooit nodig. Maar het is zoals bij iedere slogan: Niets is wat het lijkt en hoe harder men roept, hoe mider waar het is.
16-10-2015, 09:56 door Anoniem
Minder dan nul % hulp blijft nul %.

De politie is arrogant genoeg om hulp van de goedwillende buitenstaander af te wijzen.

Typisch staatltje van onnodig geld in een onderzoek stoppen dus.
16-10-2015, 13:33 door Briolet
Door Anoniem: Een gesloten deur die niet op slot is binnen gaan is huisvredebreuk…

De deuren van computers staan echter niet dicht maar open. Kun je nog wel een boompje opzetten wie daar verantwoordelijk voor is, de eindgebruiker dan wel de leverancier.

Dat zie je verkeerd. Als jij een kwetsbaarheid gebruikt om binnen te komen, staat hij niet open, maar is het inbraak. Net als veel huisdeuren die de kwetsbaarheid hebben dat ze niet tegen een zware koevoet bestand zijn.
17-10-2015, 08:37 door Anoniem
Een interessante gedachtengang van de universiteit van Cardiff. Ik ken geen enkele situatie in de fysieke wereld waarin mensen het massaal juist vinden dat iemand die minder voor diens eigen veiligheid zorgt dan minder recht heeft op hulp bij opsporing en eventueel slachtofferhulp. Terecht wordt aangegeven dat degenen die het bij sexueel geweld wel eens opperen bepaald niet in dank worden afgenomen.

Als ze nu zouden zeggen dat diegenen die een bepaalde hardvochtigheid tentoonspreiden als het om mensenrechten gaat minder recht zouden moeten hebben, ben ik het er nog niet per se mee eens, maar is het wel te beargumenteren. Van oudsher is het raamwerk van mensenrechten alleen te handhaven als een soort prisoners' dilemma of op basis van een quid pro quo situatie. Zo lang genoeg mensen dat respecteren in de verwachting dat hun rechten dan ook gerespecteerd worden, werkt het. Zo niet, dan vallen we met z'n allen terug op een jungle model.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.