Het komt nog regelmatig voor dat virusscanners en beveiligingssoftware ten onrechte schone software als malware beschouwen, waardoor soms miljoenen gebruikers gedupeerd kunnen raken en zelfs belangrijke bestanden kunnen verliezen. Dat blijkt uit een test van het Oostenrijkse testlab AV-Comparatives.
Volgens het testlab is het belangrijk om bij het testen van anti-virussoftware niet alleen de detectie van malware te meten, maar ook de betrouwbaarheid. Een onderdeel van de betrouwbaarheid is de omgang met schone bestanden en het niet geven van valse alarmen, de zogeheten 'false positives'. "False positives zijn een belangrijke meetlat voor de kwaliteit van anti-virussoftware. Een false positive-melding van een klant kan voor veel werk en support zorgen om het probleem te verhelpen. Soms kan het zelfs tot dataverlies leiden en systemen ontoegankelijk maken", aldus het testlab.
Tijdens de test van AV-Comparatives gaven ESET, Microsoft Security Essentials en Panda Security geen enkel vals alarm. Kaspersky Lab, Lavasoft, Tencent, Bitdefender, Emsisoft, Trend Micro, Bullguard, eScan, Avira, AVG, McAfee en Sophos gingen minder dan 9 keer de fout in. Fortinet, QuickHeal, F-Secure en ThreatTrack zagen 12 tot 18 schone bestanden voor malware aan. Avast en Baidu spannende met respectievelijk 35 en 139 valse alarmen de kroon.
De impact verschilt echter per product. Zo beschouwde Fortinet Adobe Acrobat als malware, terwijl ThreatTrack dit doet bij de software van Symantec. Avast ziet de software van Trend Micro weer voor malware aan en meerdere virusscanners verslikken zich in een spelletje Mahjong.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.