image

Duitsland voert bewaarplicht telecomgegevens opnieuw in

vrijdag 16 oktober 2015, 14:26 door Redactie, 3 reacties

Na een periode van vijf jaar zijn telecomaanbieders in Duitsland weer verplicht om de gedragsgegevens van hun abonnees op te slaan. Het Duitse parlement stemde met ruime meerderheid voor het invoeren van een nieuwe bewaarplicht, zo meldt de Duitse krant Der Spiegel vandaag.

In 2010 verklaarde het Duitse Constitutionele Hof de bewaarplicht in strijd met de grondwet. Alle bewaarde telecomgegevens moesten worden vernietigd en de wet moest opnieuw worden geschreven. In de nieuwe bewaarplicht telecomgegevens moeten providers de telefoon- en internetgegevens van abonnees voor een periode van tien weken bewaren. Het gaat bijvoorbeeld om wie met wie belt en wanneer. E-mails zijn echter uitgezonderd van de bepaling.

Voor locatiegegevens van mobiele telefoongesprekken geldt een bewaartermijn van vier weken. De opslag van de gedragsgegevens zou nodig zijn voor de bestrijding van terrorisme en zware criminaliteit. Volgens Heiko Maas, de Duitse minister van Justitie, wordt er door de kortere opslag van data en strenge toegangseisen tegemoet gekomen aan de bezwaren van het Hof.

Reacties (3)
16-10-2015, 17:16 door Anoniem
Het hof vond dat het criminaliseren van ALLE Duitsers (en toeristen) per definitie niet door de beugel kon...
In hoe verre is dan het 'maar 10 weken' opslaan minder erg?
Bovendien, in hoe verre worden deze gegevens geharvest na 9 weken en vervolgens bij de belastungdienst geparkeerd die er dan weer 5 jaar in mag snuffelen?
17-10-2015, 08:32 door Anoniem
Saillant detail om te zien dat ondanks de fout die de Duitse overheid hier maakt de cultuur toch anders is en blijft: In dezelfde wet heeft men het opslaan van de inhoud van de gespreken expliciet verboden.
18-10-2015, 12:39 door Anoniem
Door Anoniem: Saillant detail om te zien dat ondanks de fout die de Duitse overheid hier maakt de cultuur toch anders is en blijft: In dezelfde wet heeft men het opslaan van de inhoud van de gespreken expliciet verboden.

Meta data zegt vaak meer dan content, dat is al lang bewezen. Dus dit haalt weinig uit.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.