De Belgische regering wordt ervan verdacht ook dit jaar gebruik van de omstreden FinFisher-spyware te hebben gemaakt. Dat blijkt uit een nieuw gepubliceerd rapport van het Canadese Citizen Lab, een organisatie die zich bezighoudt met mensenrechten, veiligheid en ICT.
De reden dat Citizen Lab zich met FinFisher bezighoudt is dat in het verleden sommige regimes deze spyware gebruikten om activisten, journalisten en advocatenkantoren te bespioneren. FinFisher wordt ontwikkeld door Gamma International en bestaat uit clientsoftware, die op de computer van een doelwit moet worden geïnstalleerd, en serversoftware. Via de serversoftware, die op de server van de betreffende overheidsinstanties wordt geïnstalleerd, kan de met FinFisher besmette computer worden bespioneerd. Om computers te besmetten worden bijvoorbeeld nagemaakte websites van Adobe ingezet.
Onderzoekers van Citizen Lab slaagden erin verschillende van de FinFisher-servers te lokaliseren. Aan de hand van de IP-adressen is een lijst van landen opgesteld die ervan worden verdacht FinFisher dit jaar nog te hebben gebruikt. Zo zou een Belgische FinFisher-server in januari van dit jaar nog operationeel zijn geweest. In Europa zouden ook Spanje, Italië en Tsjechië de software mogelijk gebruiken. In totaal werden er 32 landen in kaart gebracht. Vorig jaar liet de Belgische regering al weten dat het de leverancier van FinFisher 18.000 euro had betaald.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.