image

Duitse overheid onthult plan om veiligheid routers te testen

dinsdag 20 oktober 2015, 14:38 door Redactie, 5 reacties

De Duitse overheid heeft vandaag een conceptplan onthuld om de veiligheid van routers te testen. Het plan is afkomstig van het Duitse Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), onderdeel van het Duitse Ministerie van Binnenlandse Zaken en vergelijkbaar met het NCSC in Nederland.

In het plan (pdf) wordt vooral gekeken naar de aanwezigheid van basale beveiligingsmaatregelen en het volgen van beveiligingsstandaarden. Het gaat bijvoorbeeld om de beschikbaarheid van recente firmware en of de firmware handmatig of automatisch wordt geïnstalleerd. Andere zaken zijn bijvoorbeeld de af- of aanwezigheid van WPS, dat volgens het BSI een beveiligingsrisico is, ondersteunde wifi-encryptie, de mogelijkheid om MAC-adressen te filteren, de aanwezigheid van een firewall, maar ook de vereisten voor wachtwoorden en beveiliging tegen brute force-aanvallen.

Voor alle verschillende onderdelen kunnen de geteste routers punten verdienen, wat uiteindelijk een beeld van de veiligheid van het apparaat schetst. Met de test richt het BSI zich vooral op internetproviders en fabrikanten van breedbandrouters. Eindgebruikers zouden de informatie echter kunnen gebruiken als ze een router van hun provider willen kiezen. Het BSI vraagt providers en fabrikanten om op het voorstel te reageren, wat tot 30 november van dit jaar kan.

Reacties (5)
20-10-2015, 15:41 door Anoniem
Het plan is afkomstig van het Duitse Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), onderdeel van het Duitse Ministerie van Binnenlandse Zaken en vergelijkbaar met het NCSC in Nederland.

Hahaha, Dat mocht het NCSC willen, ze komen niet een in de buurt !!!!
20-10-2015, 23:13 door Anoniem
Ok maar dat lijkt dus meer op het afwerken van een checklist dan op een test.
Of een router een backdoor heeft of een vulnerability die van buitenaf kan worden benut, dat blijkt natuurlijk niet uit zo'n
checklist.
21-10-2015, 09:10 door Anoniem
Zeer toe te juichen initiatief. Routers worden allemaal aangeprezen op gebied van snelheid en functies en dan eigenlijk alleen subjectief (deze is "nog beter"), maar nooit objectief op gebied van veiligheid.

Een simpel systeem met bv. sterren zou al prachtig zijn: 5 sterren is bv. goede hardening en binnen 2 weken een firmware update voor gevonden kwetsbaarheden, 1 ster als je zelf met een handleiding de router veilig in kan stellen en er binnen 3 maanden updates komen voor ernstige kwetsbaarheden, en 0 sterren en het predikaat "Onveilig" voor alles zonder firmware updates.

Dit alles onder het mom van "leg de verantwoordelijkheid bij degene die risico's kan beinvloeden" (de leverancier) en wees daar transparant over. Moet je eens opletten hoe snel fabrikanten zich aan onderscheiden, en hoeveel goedkope rotzooi er uit de schappen verdwijnt...


Q
21-10-2015, 09:21 door Anoniem
Het probleem zit niet in onveilige routers.

Het probleem zit in het feit dat de meeste OS'en, browsers en app's voor hun veiligheid afhankelijk zijn van een veilige router. En dan voornaamelijk correcte DNS-lookups.

De oplossing is gebruik maken van DNSSEC en DANE. Hiermee kan de os/browser/app controleren of de door de router geleverde lookups correct zijn of niet.

Als de router gemanipuleerde DNS-lookups terugstuurt dan detecteert de browser dat en weigert verbinding te maken. De aanval is mislukt, de klant beschouwt de router al stuk/defect/compromised en doet een factory reset.

Een redirect-aanval is daarmee slechts een DoS aanval, vervelend maar ongevaarlijk.

Het goede nieuws: DNSSEC en DANE bestaan al. Nu nog toepassen. Google, Mozilla, Microsoft, Apple, waar blijven jullie?
26-10-2015, 14:49 door Anoniem
Ik maak me zorgen over het 2e woord "overheid". Overheid en veildigheid???
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.