Nederlanders gaan niet veilig om met wifi-netwerken en wachtwoorden en ook bij het maken van back-ups is er ruimte voor verbetering. Dat blijkt uit het onderzoek 'Cybersecurity 2015' (pdf) dat in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) werd uitgevoerd.
Voor het onderzoek werden meer dan 3.000 Nederlandse burgers, ambtenaren en medewerkers van bedrijven ondervraagd. Uit het onderzoek komt naar voren dat meer awareness niet vanzelf tot beter gedrag leidt. Rijksambtenaren en medewerkers van grote bedrijven zijn zich meer bewust van de eigen digitale veiligheid dan andere groepen. De verschillen in het feitelijke gedrag tussen de verschillende doelgroepen is echter bijzonder klein. "Dé uitdaging ligt dus in het feit om van awareness tot cybersecure gedrag te komen", aldus de onderzoekers.
Om het gedrag te vergroten is er volgens de onderzoekers vooral nog winst te halen op het gebruik van wifi-verbindingen, zoals het automatisch verbinding maken en het gebruik van een VPN-app. Het overgrote deel van de Nederlanders gebruikt namelijk geen VPN-app bij wifi-netwerken buitenshuis. Verder maakt ruim 60% niet regelmatig een back-up en hebben de meeste Nederlanders een wachtwoorden die korter zijn dan 12 karakters en niet regelmatig worden veranderd.
Daarnaast verdient websitebezoek ook de aandacht. Ongeveer een derde geeft aan niet te controleren of de juiste URL in de internetbrowser staat bij het bezoek van websites, of dat er een groen slotje aanwezig is bij websites waar gegevens ingevoerd moeten worden. Als het gaat om phishingmails wordt beduidend minder onveilig gedrag gemeld. De overgrote meerderheid zegt verdachte mails direct te verwijderen en niet op links te klikken die men niet vertrouwt.
Als het gaat om het installeren van updates doen Nederlanders het wel beter. Zo'n 70% zegt doorgaans direct software-updates te installeren als de computer, laptop of tablet dit adviseert. Verder maakt iets meer dan 70% zoveel mogelijk gebruik van automatische software-updates. Ook controleert zo'n 70% eerst of de webwinkel waar ze iets willen kopen bij een keurmerk is aangesloten.
Het onderzoek laat verder zien dat ransomware, cryptoware en social engineering nog maar in beperkte mate bekende begrippen zijn. Ruim de helft geeft aan hier nog nooit van gehoord te hebben. Phishingmails, virusscanners en firewalls zijn wel een stuk bekender. De verantwoordelijkheid voor de veiligheid van internetgebruik wordt vooral in de thuissituatie, maar ook in de werksituatie, door een meerderheid van de respondenten bij zichzelf gelegd. De eigen verantwoordelijkheid wordt vooral gevoeld door mannen, 50-plussers en hoogopgeleiden. En door degenen die medeverantwoordelijk zijn voor ICT in hun organisatie.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.